Hirdetés
Hirdetés

Berlin és a no-go zónák – iskolai vérengzések Európa közepén?

2018. március 15., 16:25

Ha nincs lőfegyver, akkor a kés is jó? Csak Berlinben hét késeléses támadást regisztrálnak – naponta. Az elkövetők jelentős része kiskorú, sőt gyerekkorúak is vannak köztük. A helyi lap hosszú sorozatot indított a város veszélyes helyeiről. A hivatalos statisztikák viszont 2017-re javulást mutattak 2016-hoz képest.

Koldus Berlinben (Wikimedia Commons)
Koldus Berlinben (Wikimedia Commons)

Tanulók közötti késeléses támadások kapcsán ismét reflektorfénybe került a berlini bűnözés. Március 7-én egy 15 éves diák szúrta meg 14 éves társát, aki az egyik szúrásba a sok közül belehalt. Március 12-én pedig egy 18 éves afgán sebesített meg halálosan egy 17 évest.

Az esetek nyomán a politikusokat is nyomás alá helyezték, az így kiadott adatok szerint tavaly csak Berlinben 2737 támadást követtek el szúró fegyverekkel. Ez 200-al több, mint 2016-ban. Ami ijesztő, hogy 560 esetben a tettesek 21 év alattiak, 80 esetben pedig gyerekek, azaz 14 év alattiak voltak. A Morgenpost.de Peter Trapp CDU-s képviselőt idézi, aki az iskolákban folytatott megelőző munka erősítéséről beszélt.

Hirdetés

Ne terjesszenek álhíreket

A történet mellékszála, hogy a rendőrség által csak Edgar H. rövidítéssel említett 15 éves elkövetőt az idegenellenes Pediga-mozgalom egyik alapítója, a többszörösen büntetett előéletű Lutz Bachmann “kaukázusi bestiaként”, “csecsen szörnyetegként” azonosította és nevesítette is.

Ám mint kiderült, tévesen, egy másik személyről van szó. Most Bachmann ellen is eljárás folyik. A rendőrség külön kéri a lakosságot, hogy ne terjesszenek álhíreket.

No go-zónák a berliniek szerint

Berlinben nemrég menesztették a rendőrfőnököt, és gyakran emlegetik az egyik kerületet, Neuköllnt, mint az ottani, arab klánok által uralt szervezett bűnözés fellegvárát. Más hírek szerint viszont már csecsen bűnszövetkezetek terjeszkednek Németországban. Az új belügyminiszter, Horst Seehofer nagy tervekkel kezdi hivatalát, Bajorországhoz hasonló közbiztonságot szeretne megteremteni egész Németországban.

Belenéztünk a helyi Berliner Morgenpost (Funke Mediengruppe) cikkeibe, hogy ők hogyan tudósítanak erről. Az egyik, ami feltűnő, hogy régóta külön cikksorozatot közölnek “veszélyes helyek” címmel, amiben nemcsak az említett kerület, hanem több más park, sugárút, tér is szerepel. (Der kleine Tiergarten, Kottbusser Tor, Görlitzer Park stb.)

Van, ahol visszaszorítják

A cikkekben sok szó esik kábítószerekről, erőszakos támadásokról, politikai szélsőségesekről, szociális problémákról, munkanélküliségről, csecsen, arab, török bűnbandákról. A cikkekhez helyenként részletes rendőrségi statisztikát is mellékelnek: A Kottbuser Tor nevű helyen például a bűnözés 2016-ban 6027 esettet tetőzött, de tavaly ezt kevesebb mint a felére sikerült visszaszorítani.

A cikkekben rendőrök, szociális segítők, társadalmi szervezetek is megszólalnak.  Kiderül, hogy sem a hatóságok, sem az egyéb szervezetek nem nézik tétlenül, ha a bűnözés elharapózik, és többféle eszközzel harcolnak ellene.

Több mint félmillió bűncselekmény

A külföldi bűnbandákon kívül a helyi politikai szélsőségesek is sok fejfájást okoznak. A Berliner Morgenpost archívumában 2586 alkalommal fordul elő a “jobboldali szélsőséges” kifejezés, 426 alkalommal pedig a “baloldali szélsőséges”.

Sokan az eddigi rendőrfőnök menesztését igazságtalannak tartják, egyfajta politikai áldozatnak. Berlinben ugyanis az ijesztő hírek ellenére tavaly – sok éves töretlen emelkedés után – csökkent a bűncselekmények száma. Tavaly mintegy 520 ezer bűncselekményt regisztráltak, ami 8,5 százalékos mérséklődés. (A város lakossága mintegy 3,4 millió.)

Sok a szexuális eset

Jelentősen, 40 százalékkal visszaesett például a zsebtolvajlások száma, kisebb mértékben csökkent a járműlopásoké és betöréseké, rablásoké is. Meggyilkoltak 40 embert, hárommal többet, mint 2016-ban. A testi sértések száma stagnált, a szexuális bűncselekményeké viszont jelentősen nőtt.

Mégpedig 918 esettel, de ebből 498 eset azért volt, mert a szexuális zaklatást átsorolták ide az “egyéb” kategóriából. A nemi erőszakok száma 47 százalékkal nőtt, de itt is felhívják a figyelmet, hogy részben jogszabály-változások állnak a háttérben. Erősen nőtt a kábítószerrel kapcsolatos cselekmények száma is.

A szélsőbal, vagy a szélsőjobb bűnöz többet?

Érdekes, hogy Németországban tudják mérni a politikailag és vallásilag motivált bűncselekményeket is, ráadásul konkrét ideológiákhoz köthetően. Az adatok szerint 4239 esetből 46 százalék volt szélsőjobboldali, 28 százalék szélsőbaloldali, hat százalék iszlamista, öt pedig “külföldi ideológia”. További 15 százalékot nem lehetett besorolni.

A szélsőbaloldali bűncselekmények száma 16 százalékkal csökkent, a szélsőjobbosaké 8 százalékkal nőtt tavaly.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

Harc a muszlim párhuzamos társadalom ellen – megalázzák a német hatóságokat

A zöld lámpa a német nagypolitikától csak most jött, holott a párhuzamosan működő muszlim bűnözői társadalom kialakulása már a 2016-os rendőri jelentésekben világosan megjelent. Noha a berlini kormányzat jó ideje azon dolgozik, hogy egy külső behatásoktól mentes, toleránsabb iszlámot alakítson ki az országban, Kölnben az európai iszlám konferencia résztvevői ezt elvetették.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?