Hirdetés
Hirdetés

Beszóltak Trumpnak - valami tényleg megváltozott Amerikában ma?

Kollár Dóri, 2018. november 07., 20:01

Nagy nap volt a november hatodika az Egyesült Államokban, a félidős választásokon demokrata többség született az alsóházban, míg a szenátusban republikánus. Mik az első reakciók az eredményre, hogy nézett ki a választás? Összeszedtük.

Az idei voksolás a számokról szólt. Ugyan egyelőre még nincsen százszázalékos végeredmény, és még pár napig nem is lesz, senki sem kételkedik a demokrata képviselőházi győzelemről. A 435 székből a legpesszimistább becslések is 220 kék, körülbelül még két tucatnyi választáson nincs eredmény – írja a ThirtyFiveEight.

Többen szavaztak a demokratákra

Az amerikai választási rendszerben a szenátusi szavazatok súlyozva számítanak azért, hogy a nagyobb államok ne legyenek óriási fölényben, ezért hiába szavaztak 44,7 millióan a demokratákra és csak 32,9 millióan a republikánusokra, legalább négy új helyet tudtak szerezni.

Hasonló volt a helyzet egyébként a 2016-os elnökválasztáson is, akkor Hillary Clinton közel 66 millió direkt szavazatot szerzett Trump 63 milliójával szemben. A választási eredményekről és az első benyomásokról reggeli cikkünkben írtunk részletesebben. >>>

Hirdetés

Demokrata siker a kormányzóknál

Hét államban is sikerült átfordítani a hatalmat a demokratáknak, ezentúl Illinoisban, Kansasban, Maine-ben, Michiganben, Nevadában, Új-Mexikóban és Wisconsinban is a párt tagjai lesznek hatalmon. A republikánusoknak egyetlen körzetet sem sikerült megfordítani.

Több mint 90 nő

Némileg a #MeToo mozgalomnak kapott figyelemnek köszönhetően minden eddiginél több nő vesz részt az amerikai politikában, az alsóházban legalább 90 helyet biztosan megszereztek. Először fognak muszlim nők ülni a képviselőházban, valamint Tennessee megválasztotta elsői női szenátorát, Kansasban és Új-Mexikóban pedig most először választottak be amerikai őslakos nőket a kongresszusba.

Hogy reagált a világ?

A német külügyminiszter, Heiko Maas szerint a félidős választások eredménye nem fog változást hozni Donald Trump politikájában, emellett kiemelte, hogy itt az ideje felülvizsgálni és átalakítani Németország és az Egyesült Államok kapcsolatát.

Az, hogy alapvetően nem éppen USA-barát jelenleg a hangulat az Európai Unióban, mi sem mutatja jobban, minthogy Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelős biztos szerint a demokraták a republikánus „választási trükközés” ellenére is nyerni tudtak az alsóházban nyolc év után. Emellett gúnyosan visszautalt Trump korábbi tweetjére, miszerint „óriási siker a ma este”.

Finomabban nyilvánult meg a témában az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans, inspirálónak nevezve azt, hogy az amerikai szavazók a reményre szavaztak a félelem helyett.

Akadnak azért támogató hangok is, Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes például úgy nyilatkozott, hogy gratulál Trump elnöknek a megnyert szenátusi székekért és azokért, amelyeket mindenki ellen kellett megvédenie, legyen itt szó akár baloldali újságírókról, színészekről, énekesekről, rendezőkről és pszeudó-értelmiségiekről.

A Kreml csak egy nagyon rövid nyilatkozatot adott ki az amerikai választásokkal kapcsolatban, ebben úgy fogalmaztak, hogy a félidős választások eredményétől nem lettek jobbak az orosz-amerikai kapcsolatok – írja a CNBC.

Miről döntöttek még ma?

Floridában átment az 1,4 millió büntetett előéletű polgár választójogának visszaállításáról szóló törvény, ez 2020-ban komoly fegyvertényt jelenthet majd az évek óta az egyik legnagyobb csatatérnek számító államban. Emellett Michiganben és Missouriban teljesen, míg Utah-ban csak orvosi célokra legalizálták a marihuánát.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 067 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Az ázsiai nagyhatalom gazdasága óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben, ám tavaly hirtelen úgy belassult a növekedés, amilyenre közel harminc éve nem volt példa. A hosszú ideig tartó dübörgés annak volt köszönhető, hogy a kínai munkások egy része mert váltani, kockáztatni, és miután kaptak némi teret az államtól a szabad mozgásra, megcsinálták a szerencséjüket: szalagmunkásból gyárigazgatókká váltak.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?