Hirdetés
Hirdetés

Bevonul Európába Orbán Viktor barátja

Wéber Balázs, 2018. szeptember 24., 13:15

Európából segíti majd a bevándorlás-ellenes politikai erők kampányát Steve Bannon az EP-választások előtt. Donald Trump egykori főtanácsadója a többi közt stratégiai központokat fog létrehozni. Sajtóhírek szerint Bannon vasárnap ismét találkozik Orbán Viktorral, aki egyre közelebb kerül a Salvini-Le Pen-Strache alkotta radikális jobboldali szövetséghez.

Fotó: MTI
A legjobb barát: Orbán Viktor fogadja az Európa jövője című, budapesti nemzetközi konferencia több előadóját, köztük Steve Bannont, Trump az Országházban 2018. május 24-én..Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI

Steve Bannon személyesen segíti az úgynevezett populista, bevándorlás-ellenes pártok kampányát a jövő tavaszi európai parlamenti választások előtt, és ideje nagy részét Európában tölti majd a novemberi amerikai kongresszusi választások után. Erről maga Donald Trump egykori főtanácsadója beszélt hétvégén Olaszországban, az Olaszország Fivérei nevű radikális jobboldali párt rendezvényén.

War rooms

Hirdetés

Bannon egyúttal bejelentette, hogy stratégiai központokat („War rooms”) hoznak létre szerte Európában. Ezek feladata a közvélemény-kutatás, az információk elemzése és kampányok lefolytatása lesz. Célja, hogy a bevándorlás-ellenes pártok megnyerjék a jövő tavaszi EP-választásokat.

A stratégia részét képezi a Mozgalom nevű alapítvány is, amely szintén támogatja majd a kampányukat, a többi közt tanácsadással és koordinációval. Az alapítványt, amit már januárban bejegyeztek Brüsszelben, Bannon júliusban kezdte promotálni.

Megváltoztatnák a globális politikát

A Fehér Ház egykori főstratégája a Politicónak arról is beszélt, hogy ma már Olaszország „a politikai univerzum központja”, a jelenlegi olasz kormánykoalíció (a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali populista Liga összefogása) pedig egy olyan kísérlet, amely – ha beválik – „meg fogja változtatni a globális politikát”.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter jelezte, hogy támogatja Bannon ötletét, és már tárgyaltak is. Az amerikai stratéga találkozott már Luigi Di Maióval, az Öt Csillag Mozgalom vezérével is, aki azonban még nem döntött arról, hogy csatlakozik-e a projekthez.

Újabb Bannon-Orbán találkozó

A Politico szerint Bannon tárgyal a német AfD-vel (Alternatíva Németországnak), a francia Nemzeti Gyűléssel (Marine Le Pen pártja), valamint a Fidesszel is. Az amerikai stratéga vasárnap repül Prágába és Budapestre, ahol a tervek szerint találkozik „szélsőjobboldali vezetőkkel, köztük Orbánnal” – fogalmazott a brüsszeli székhelyű politikai szakportál. A New York Times nemrég Bannon "legjobb új barátjának" nevezte Orbán Viktort.

Mindez szintén azt jelzi, hogy a magyar miniszterelnök távolodik a Néppártól – bár a Fideszt egyelőre nem zárják ki a szövetségből –, és közeledik a radikális jobboldalhoz. Orbán Viktor májusban Budapesten már találkozott  Bannonnal, augusztusban Salvinivel tárgyalt Milánóban. Heinz-Christian Strache, a bevándorlás-ellenes Szabadságpárt vezére pedig már többször is felkínálta a Fidesz EP-képviselőinek, hogy üljenek át a Nemzetek és Szabadság Európája frakciójába. Ide tartozik a francia Nemzeti Gyűlés és az olasz Liga is.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?