4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Svako ima svojih pet minuta, neko jednom, neko više puta – énekelte majdnem fél évszázaddal ezelőtt a bosnyák műdalok egyik avatott előadója. A szörnyűséges produkció refrénje ezt követően gyakran visszatérő eleme volt a jugoszláv dal- és nótairodalomnak. A fordítás körülbelül így hangzik: mindenkinek megvan (az életben) a maga öt perce, kinek egyszer, kinek pedig többször is. Aleksandar Vučićnak megadta az élet, hogy személyesen hívja meg Szerbiába az amerikai elnököt. Igaz, ez nem tartott öt percig.
Aleksandar Vučić, Donald Trump és Melanie Trump. Forrás: Twitter/Aleksandar Vucic

A cikk a Privátbankár.hu és BALK együttműködésében jelenik meg.

Aleksandar Vučić szerb elnök egyik nagy álma, hogy Belgrádba édesgesse Donald Trumpot.

Ez az én kívánságom. Senki nem fogadta el, és senki sem mondta azt, hogy ezt tényként kell kezelni, de én kitartok mellette

– jelentette ki nemrégiben.

Fél perc volt csak

A szerb elnök jó marketinges vagy call centeres lehetne, mert számtalanszor elismétli, amire szeretné rávezetni az “ügyfelet”. Az ügyféle ezúttal Donald Trump, a felkínált “portéka” pedig a belgrádi látogatás.

A ENSZ székházában minden szeptemberben menetrendszerű “kirakodó vásárt” rendeznek, amit világszervezeti körökben “őszi ülésszaknak” neveznek.

Ezen a találkozón a világ bármely vezetője előhozakodhat a legvadabb gondolataival vagy ötleteivel, és ezek összességét nevezik “világpolitikának”.

A nagy fogadás

Az amerikai elnök fogadást rendezett a közgyűlése alkalmából, és ezen megjelent a szerb elnök is, aki néhány szót váltott a házigazda ország vezetőjével. Erről el is dicsekedett a belgrádi Pink Televíziónak.

A beszélgetés legkevesebb fél, de legfeljebb másfél percig tartott.

Vagyis az élet felkínálta a lehetőséget Aleksandar Vučićnak, hogy az amerikai elnökkel szemtől szembe kerülve személyesen hívja meg.

Meghívtam, hogy látogasson el Szerbiába. A lengyelek után a szerbek szeretik őt leginkább

– mondta a szerb elnök.

Vučić elmondása szerint a “rövid találkozó” során Trump biztosította:

Tisztában van azzal, hogy a szerb nép milyen jó és nagy nemzet.

A szerb elnök szerint Trump arra is emlékszik, hogy korábban ígéretet tett Szerbia felkeresésére, ahol – mint Vučić mondta – nagy népszerűségnek örvend.

Kóborlás a folyosókon

A szerb elnök az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakának megnyitását arra is kihasználta, hogy a koszovói albánokon gúnyolódjon, mivel Koszovó nem tagja a Világszervezetnek.

Vučić szerint ezért Hashim Thaçi koszovói elnök a folyosókon kóborol.

A Pinknek nyilatkozva a szerb elnök feltett egy szónoki kérdést, miután közölte, hogy mikor szólal fel az ENSZ-közgyűlésének ülésén.

Hashim, azt kérdezném, hogy te mikor szólalsz fel? Hát soha, ha itt vagy, ha nem. Szerbia az ENSZ tagállama, ti viszont nem. És jó, ha ezzel tisztában vagytok, és elgondolkodtok azon, hogy hajlandóak vagytok-e a kompromisszumra.

Aleksandar Vučić amerikai útja során több ottani külügyi alkalmazottal is beszélt, köztük az Egyesült Államok új balkáni különmegbízottjával, Mathew Palmerrel is.

A szerb elnöki nyilatkozat szerint az amerikaikkal lehet “értelmes és racionális” beszélgetést folytatni.

Hogy ehhez mit szólnak az oroszok? Hmmm.

Trump még nem, Erdoğan viszont jön

A török elnök hamarosan a térségben portyázik, és nemcsak Magyarországot keresi fel, hanem Szerbiát is.

Erdoğan november 7-én, a magyar-török felső szintű stratégiai tanács újabb ülése alkalmából látogat Magyarországra, és öt új tiszteletbeli konzult nevez ki a kétoldalú kapcsolatok folyamatos fejlesztése érdekében.

A szerb sajtó arról számolt be, hogy a török elnök október 7-én és 8-án felkeresi Szerbiát is, ahol augusztus 29-én lett volna jelenése, de üzleti ügyei és más irányú utazásai miatt a találkozót elhalasztották.

Nem elképzelhetetlen, hogy tévedés történt, és a török elnök nem kétszer látogat a térségbe, hanem csak egyszer, és valaki félreértett egy dátumot.

De az is lehet, hogy egy hónapig marad. Mi lenne ez ahhoz a több száz évhez képest, amennyit az ősei errefelé “domináltak”?

Ha maradunk ennél a logikánál, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy Trump sem csak Szerbiát keresi fel, ha már egyszer erre jár.

Hanem mondjuk Koszovót is, ami elég nagy pofon lenne a szerbeknek.

Ennél már csak az lenne fájóbb, ha Trump kizárólag Koszovót tisztelné meg a látogatásával, és kihagyná Szerbiát.

De vajon az amerikai elnök felkeresi-e majd Magyarországot, ha már úgyis a térségben röpköd?

Varga Szilveszter, a BALK főszerkesztőjének írása. Az eredeti cikk itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG