7p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A munkaerő-kölcsönzőknél van a legnagyobb kupleráj, de a médiában dolgozók sem lehetnek nyugodtak. Parragh László, az MKIK elnöke avat be a részletekbe.
Parragh László

A jövő év második felétől alaposan megváltozik a kisadózó vállalkozások (KATA szerint adózók) és a megbízóik élete: Parragh László szerint a kormány akkorra alakítja ki azt a metodikát, amivel a jelenleginél hatékonyabban lehet megállapítani, hogy munkaviszonyban vagy vállalkozói szerződéssel lehet adott munkakört ellátni. Most még csak a "gondolkodás van" arról, mit lehet csinálni - mondta lapunknak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

Az elmúlt napokban lett téma a KATA szabályozása, miután a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete egy állítólagos pénzügyminisztériumi munkaanyagra hivatkozva megszellőztette, hogy a kormány szigorítani készül a kisadót. A leírtak java részét cáfolta a Pénzügyminisztérium, jelezve, hogy nem készülnek az adóelvonás növelésére (vagyis a havi fix tétel feletti 40 százalékos adó gyakoribb alkalmazására), azt viszont nem tagadták, hogy alaposabb ellenőrzésekre készülhetnek az adóalanyok. Az is elhangzott - a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely mondta az egyik Kormányinfón -, hogy növelni akarják a KATA - most 12 millió forintos - éves bevételi határát.

Varga Mihály pénzügyminiszter egy múlt heti tájékoztatóján pedig azt árulta el lapunk kérdésére, hogy a témában az MKIK-val folytat tárgyalásokat, tőlük érkeznek a konkrét javaslatok. Ezért megkerestük Parragh Lászlót, hogy megtudjuk, mégis milyen változásokra készülhetnek a KATÁ-sok. Jelentős vállalkozói kört érint a szabályok módosítása: mintegy 360 ezren adóznak ilyen módon, vagyis a Magyarországon működő vállalkozások egy meghatározó hányada várja az információkat.

Magyarul csalnak

Az MKIK elnöke megerősítette, hogy részt vesznek a munkában, sőt, azt is kijelentette, hogy a végső kormányzati módosító javaslat minden bizonnyal a kamara munkaanyagában foglaltakat fogja visszatükrözni. Parragh László szerint azért van szükség a korrekcióra, mert a KATA már a versenyképességet rombolja. Arról van szó, hogy miközben a munkaadók egy része a törvénynek megfelelő munkavállalói jogviszonyban foglalkoztatja a dolgozóit, más cégeknél KATÁ-ba kényszerítik az alkalmazottat azokban a munkakörökben, amelyeket pedig a munkajogi szabályok szerint munkavállalóként kellene ellátni. Magyarul csalnak. Ezzel pedig versenyhátrányba hozzák a törvényi előírásoknak megfelelően foglalkoztató cégeket.

Azt ugyanakkor elismerte a kamara elnöke, hogy a KATA bevezetésével nyert a költségvetés, mert olyanok is beléptek a közteherviselésbe, akik addig a szürke- vagy feketezónában működtek. Ezt a pozitív hatást nem lehet tagadni, de a mérleg másik serpenyőjében ott van a már említett versenyhátrány.

A helyzet mára tarthatatlanná vált - mondja az elnök, aki szerint a kamarához már számos jelzés érkezett a vállalatoktól, hogy lépjen fel ez ügyben.

Nem zárnak ki szakmákat

Ez a munka kezdődött el most, illetve már egy ideje zajlik az előkészítése - lapunk is többször beszámolt a KATÁ-val kapcsolatos kamarai elképzelésekről - de mostanra érett be a helyzet arra, hogy intézkedési javaslatok kövessék a cégektől érkező jelzéseket. A lényeg, hogy meg lehessen különböztetni a munkaviszonyt a vállalkozói szerződés szerinti megbízástól, és ennek a jövőben nagyobb érvényt szerezzenek. Nem akarnak szakmákat kizárni a KATA alanyai közül, az nem lenne helyes út - közölte kérdésünkre a kamarai elnök. Így marad az, hogy az ellenőrzések szigorításával próbálják elejét venni a KATA elburjánzásának, s ennek a módszertanát fogják a következő hónapokban kidolgozni.

Módszertan egyébként jelenleg is van, a KATA-törvény hét körülményből álló szempontrendszert állít fel, amelyek alapján lehet elbírálni, hogy mi fér bele a KATA alá, és mi nem. Ha ezek közül legalább kettő eset ráillik a felek közti szerződés szerinti teljesítésre, akkor nem lehet munkaviszonynak tekinteni a jogviszonyt. Itt például adja magát, hogy növeljék az esetek számát.

A Parragh László által elmondottak alapján azonban új módszertan bevezetésére lehet számítani a közeljövőben (az biztos, hogy nem januártól, a legvalószínűbb, hogy 2020 második felében). A kamara egyébként már most is monitorozza a vállalatokat az alapján, hogy miként történik a foglalkoztatás a cégeknél - árulta el lapunknak. De, mint jeleztük, egyelőre a munka elején járnak, nincs kész koncepciójuk.

Beszélgetésünk során kiderült, hogy az igazán nagy baj a munkaerő-kölcsönzőknél van, ahol szerinte ezres nagyságrendben, visszaélés szerűen veszik igénybe a KATA nyújtotta lehetőséget. Szerinte a következő napokban ezzel kapcsolatban fontos bejelentésekre lehet számítani. Ennél jóval kisebb a probléma szerinte a hagyományos szakmákban, mint a fodrász, cipész. Viszont kérdésünkre - kicsit hazabeszélve -, hogy a médiában dolgozóknak van-e okuk aggódni, határozott igen volt a válasz.

"Az önök szakmájában eddig mindig el tudták kerülni, hogy munkavállalóként adóztassák az újságírói, szerkesztői tevékenységet, volt először az EVA, aztán az EKHO, most meg a KATA, s ezen adófajták nyújtotta lehetőségeket a médiában dolgozók mindig jobban ki tudták használni" -  mondta a kamara elnöke.

Miből lesz így nyugdíj?

Van még egy oka annak, hogy az elnök szerint rendet kell vágni. A KATA szerint adózók ugyanis tört nyugdíjra lesznek jogosultak a szabályok miatt, ami azt jelenti, hogy amennyiben nem takarékoskodnak aktív éveik alatt, akkor az életszínvonaluk nagyot fog zuhanni a nyugdíjba vonuláskor. A munkaviszony ehhez képest nagyobb védettséget jelent. Kérdésünkre, hogy ennek eldöntését miért nem bízzák a vállalkozókra - aki tisztában van ezekkel a feltételekkel, s ennek tudatában dönt a KATA mellett, mert az öngondoskodás révén biztosítja az elfogadható nyugdíjat a maga számára - az volt a válasz, hogy nem minden KATÁ-s tud előre gondolkodni, tudatosan megalapozni a nyugdíjas éveit.

Ebből a problémahalmazból pedig az következik, hogy nem elég a teljesítés szerződéses feltételeinek ellenőrzése, a nyugdíjalap emeléséről is gondoskodni kell. Erre szolgálna a KATA adójának emelése, amire az elnök elmondása alapján leghamarabb 2021 januárjában kerülhet sor (az ezzel kapcsolatos kamarai elképzelésekről itt írtunk).

A KATA jelenleg havi fix 50 ezer forint, éves 12 millió forintos határig, fölötte belép egy 40 százalékos adó is. A főállás mellett adózók havi 25 ezer forintot fizetnek, illetve aki nagyobb járulékalapot akar magának biztosítani, most is választhatja a 75 ezres havi tételt. Ezek a mértékek tehát leghamarabb 2021-től változhatnak.

Emelkedhet a bevételi határ

Szóba került még az éves bevételi határ emelése is, amit Gulyás Gergely említett a tervezett módosítások részeként. Parragh László erre azt mondta, hogy természetes igény a bevételi határ emelése, a kamara kezdeményezésére emelték legutóbb 12 millióra az addigi 8 millióról a határt. Lehet az inflációval is korrigálni - tegyük hozzá, a 3-4 százalék közötti ütem nem növelné érzékelhetően a bevételi limitet - vagy más megfontolások alapján. Ők nem zárkóznak el ettől, de erről részleteket nem kívánt megosztani.

Végezetül elmondta még, hogy a KATA szigorítása nem hálás feladat, tisztában van vele, hogy megint bőséggel fog kritikákat kapni, de beleállt ebbe, mert úgy látja, eljött az ideje a cselekvésnek, és aki ezt józan ésszel végiggondolja, nem juthat más következtetésre


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG