Hirdetés
Hirdetés

Mutogatnak a britek – kinek a hibája a készülő kudarc?

2018. augusztus 05., 13:19
Cimkék
Nagy-Britannia
, brit
, Brexit

Nagyon nehézkesen mennek a tárgyalások.

A brit külkereskedelmi miniszter szerint egyre nő annak az esélye, hogy nem születik megállapodás az Egyesült Királyság európai uniós tagsága megszűnésének feltételrendszeréről. Liam Fox az Európai Bizottságot hibáztatva úgy vélekedett, már 60 százalék a valószínűsége ennek.

A The Sunday Times lapban megjelent interjúban a kormányzó Konzervatív Párt és a kormány keményvonalas Brexit-párti táborának szószólója kompromisszumképtelennek nevezte az Európai Bizottságot, Michel Barnier főtárgyalóról pedig azt mondta, egyszerűen azért utasította el a brit kormány júliusban előterjesztett javaslatcsomagját, mert még nem volt hasonlóra példa.

Nem támogatja az EU a brit tervet

Theresa May kormánya szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az áruk kétoldalú forgalmára vonatkozóan, a szolgáltatások terén viszont a felek nem férnének hozzá egymás piacához a jelenlegi szinten. A javaslatcsomagot tartalmazó fehér könyv szerint korlátoznák a munkaerő szabad áramlását. Az Európai Bizottságnak azonban fenntartásai vannak a javaslatok működőképességével kapcsolatban.

Hirdetés

Liam Fox megjegyezte, korábban nem gondolta volna, hogy nagyobb ötven százaléknál annak az esélye, hogy nem jön létre megállapodás az ország európai uniós tagságának 2019 márciusában várható megszűnése előtt, de most úgy látja, hogy megnőtt a kockázata ennek.

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy polgárainak gazdasági érdekeit szem előtt tartva cselekszik, vagy továbbra is egy olyan megközelítést erőltet, amelyet a szabályai iránti megszállottság határoz meg - mondta, az Európai Bizottság kompromisszumképtelenségét okolva azért, hogy szerinte nő a megállapodás nélküli Brexit kockázata.

Theresa May kormánya komoly diplomáciai offenzívát indított javaslatainak elfogadtatására a héten. Brit sajtókommentárok szerint elsősorban Németországot és Franciaországot akarják megnyerni terveiknek. A két ország közül az utóbbival vannak nagyobb nehézségeik, a napokban a brit kormány három tagja is tárgyalt Franciaországban, majd szabadságát megszakítva pénteken Theresa May felkereste Emmanuel Macron francia államfőt.

Liam Fox azonban úgy véli, Michel Barnier már elutasította a brit kormány javaslatait, ami tovább növeli a megállapodás nélküli Brexit esélyét. Mint fogalmazott, brit részről lefektették egy lehetséges megállapodás alapjait. Az Európai Bizottságra utalva hozzátette: ha az Európai Unió úgy dönt, hogy a meg nem választottak teológiai rögeszméi felülkerekednek az emberek gazdasági jólétén, akkor ez a bürokraták Brexitje, nem a népé, és ennek csak egyetlen végkimenetele lehet.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Ha globális háború jön, mehetünk a pincébe – variációk a jövőre

Mi lesz, ha teljesen összeomlik a nyugati világrend? Fenyeget-e globális háború, és milyen térben vívják majd meg? Hol a helye Magyarországnak, kiben bízhat, és mit rejthetnek a titkos moszkvai archívumok? A többi közt erre keresték a választ külpolitikai szakértők egy mai vitafórumon Budapesten, amely a pengeváltásoktól sem volt mentes.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?