4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Több országnak, köztük az elmúlt időszakban a magyar kormány nagy barátjává váló Izraelnek is van miért örülni, mivel tegnap esti döntéseikben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javították a hitelminősítők kilátásaikat. Izraelt különösen felmagasztalták.

A péntek éjjel Londonban bejelentett lépés indoklásában a Moody's kiemeli, hogy Izrael államadósság-rátája a 2008-ban végrehajtott legutóbbi felminősítés óta 10 százalékpontot meghaladó mértékben a hazai össztermék 60 százaléka körüli szintre csökkent, részben a prudens államháztartási politika és a robusztus gazdasági növekedés eredményeként.

Jól áll az izraeli gazdaság

A Moody's hangsúlyozta, hogy Izrael azon alig néhány fejlett gazdaság közé tartozik, amelynek GDP-arányos államadósság-rátája jelenleg alacsonyabb a globális pénzügyi válság előtt mért szintnél. E gazdaságok között van Norvégia, Svájc és Szingapúr, amelyek a lehető legjobb, "Aaa" szuverén besorolással szerepelnek a Moody's nyilvántartásában.

A cég azzal számol, hogy az izraeli államháztartási hiány a GDP-érték 3 százalékán vagy ez alatt lesz a következő időszakban is. Emellett kiemelték, hogy az izraeli gazdaság éves átlagos növekedési üteme az elmúlt évtizedben 3,5 százalék volt, a munkanélküliség pedig 2009 óta folyamatosan csökken, és mára már 4 százalék alatt jár.

A konfliktusok sem ártottak meg

A hitelminősítő hangsúlyozza azt is, hogy az izraeli gazdaság az utóbbi évtizedben egyetlen évet sem töltött recesszióban a katonai konfliktusok és a globális pénzügyi válság közepette sem.

Az izraeli gazdaság pillérei közé tartozik a magasan fejlett technológiai szektor és a robusztus innovációs kultúra, amelyet az erőteljes oktatási rendszer és a jelentős kutatási-fejlesztési kiadások támasztanak alá.

Ezt tükrözi az a tény is, hogy Izrael a Világgazdasági Fórum Globális Versenyképességi Indexének innovációs ranglistáján a harmadik helyet foglalja el az Egyesült Államok és Svájc után - áll a Moody's elemzésében.

A magasan fejlett technológiai szektor az egyik tényezője a robusztus külső izraeli fizetési pozíciónak is, elősegítve, hogy az izraeli folyómérleg-egyenleg az elmúlt tíz évben folyamatosan a GDP-érték 3 százaléka körüli többletben járt.

A szektorba beáramló jelentős közvetlen külföldi befektetéseknek is köszönhetően a hivatalos izraeli devizatartalék 2017 végére elérte a hazai össztermék 32 százalékát, ami rekord - hangsúlyozza elemzésében a Moody's.

Örülhetnek az osztrákok és a görögök is

Ausztria "AA plusz" államadós-besorolására a Fitch Ratings adott pozitív kilátást. Ha a cég ennek nyomán felminősíti Ausztriát, az osztrák adósosztályzat ismét a lehető legjobb, "AAA" szintre emelkedne.

A Fitch a lépés indoklásában nagyon kedvezőnek nevezi az osztrák államadósság-dinamikát, hangsúlyozva, hogy saját előrejelzése szerint a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta az idei évre várt 74,7 százalékról 2020-ig 68,3 százalékra - valamivel a globális pénzügyi válság előtt mért szintre - csökken.

A Fitch előrejelzése szerint az osztrák gazdaság az idén 2,8 százalékkal növekszik a tavalyi 3 százalékos bővülés után.

A Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítésekért felelős részlege (S&P Global Ratings) Görögország devizában és helyi valutában fennálló hosszú lejáratú államadósságának "B plusz/B" - a befektetési ajánlású kategóriától továbbra is messze elmaradó - besorolására adott pozitív kilátást.

A cég a lépés indokai között kiemeli, hogy véleménye szerint javulnak a görög reálgazdasági kilátások és a görög gazdaságpolitika kiszámíthatósága is. A hitelminősítő a 2018-2021-es időszakra éves átlagban 2,3 százalékos reálnövekedést vár a görög gazdaságban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Még a 2,5 százalékot sem fogja elérni az idei bővülés?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 06:42
Az S&P megerősítette hazánk forintban és devizában fennálló államadósságát, és érvényben hagyta annak stabil kilátását is, azaz sem további fel-, sem pedig leminősítésre nem kell számítani. A hitelminősítő az idei választásokat követően „konszolidációs programra” számít a kormánytól, és 2024-re – a kabinet várakozásainál alacsonyabb – mindössze 2,2 százalékos növekedésre számít.
Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG