Hirdetés
Hirdetés

Örülhetnek a magyarok: sosem volt még ennyire egyszerű adózni

2018. június 19., 15:08

A pénzügyminisztérium számos módosítást hajt végre a jövő évi adózással kapcsolatban.

A Pénzügyminisztérium ma nyújtja be a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslatát, amely minden idők legtöbb egyszerűsítését tartalmazza – mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint ha az Országgyűlés elfogadja, az adminisztráció-csökkentés mellett jövőre több százmilliárd forintot hagynak az adócsökkentések a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál.

Családok, vállalkozások és élelmiszerek

A tárcavezető elmondta: a kormány jövőre is biztosítja az Európában egyik legalacsonyabb 15 százalékos személyi jövedelemadót és a vállalkozások számára Európa legalacsonyabb, 9 százalékos társasági adóját. Tovább bővül a családi adókedvezmény is: a következő évben a kétgyermekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal - összesen már havi 40 ezer forintra - emelkedik, amely 20 milliárd forintot hagy mintegy 380 ezer családnál.

Hirdetés

Mérséklik a vállalkozások által fizetendő ún. szociális hozzájárulási adót is: a közteher a mostani 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkenhet jövőre. Egy év alatt az egy százalékpontos csökkentés 130 milliárd forintot hagy a gazdaságban – mondta a pénzügyminiszter.

Csökken továbbá a legfontosabb élelmiszereket terhelő adó is, jövőre így az UHT és az ESL tej áfája jövőre a legalacsonyabb mértékű - ötszázalékos - lesz. Ezzel a módosítással 20 milliárdot spórolhatnak a családok.

A nyugdíjas munkavállalókat foglalkoztatóknak is jobb lesz jövőre, ugyanis az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót kell fizetni. Jelenleg mintegy 70 ezren dolgoznak nyugdíj mellett, számuk a kedvező adószabályok miatt jövőre jelentősen megnőhet.

Több adó is megszűnik

Öt különböző adót szüntetnek meg jövőre: a javaslat szerint 2019-től már nem kell senkinek 75 százalékos különadót, hitelintézeti különadót vagy kulturális adót fizetnie. A baleseti adó, és az eho (egészségügyi hozzájárulás) is megszűnik, az előbbi a biztosítási adóba, az utóbbi a szociális hozzájárulási adóba olvad. A csökkenő szociális hozzájárulási adóval négy év múlva -sokkal jobban járnak az ehós jövedelmet szerzők (akkorra akár 11,5 százalék lehet a mértéke).

A felső-hatásszámlázási szabály is kedvezőbb lesz, így ha valaki például a minimálbér dupláját keresi, annak nem kell az osztalék után szociális hozzájárulási adót fizetnie – ez tehát kimondottan kedvező például azoknak a vállalkozóknak, akik nem a minimálbérre jelentik be magukat - magyarázta a tárcavezető.

Az egészség megőrzését is védelmét 2019-től újabb adópolitikai eszközök segíthetik: az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok esetében átlagosan 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke. Mindezek mellett csökken a motorkerékpárok regisztrációs adója, az online fizetések ösztönzése érdekében pedig 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

A pályakezdőket segítik

Számos kritika érte a cafeteria-rendszert is: a jelenlegi működés sok adminisztrációval jár, így a kisebb így a kisebb cégek jellemzően egyáltalán nem fizetnek béren kívüli juttatásokat a foglalkoztatottjaiknak, ezért jövőre a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem.

Varga Mihály szerint a vállalkozások segítése érdekében a szociális hozzájárulási adó kedvezményrendszerét is átalakítják – az új szabályozásnak ugyanis már nem a munkahelyek védelmére kell, hogy koncentráljon, hanem újabb emberek bevonására a munkaerőpiacra. Új kedvezményként jelenik meg a munkaerőpiacra lépők kedvezménye, amely a pályakezdők, a tartós munkanélküliek és az anyasági ellátások után visszatérők mellett a korábban inaktív munkavállalók számára is elérhető lesz.

Megfordul az adatszolgáltatás iránya is: a rendelkezésre álló adatok alapján a NAV fogja értesíteni a vállalkozót, hogy melyik dolgozója után vehet igénybe adókedvezményt. További kedvező változás, hogy a kedvezmények már nemcsak 100 ezer forintig, hanem a mindenkori minimálbér összegéig érvényesíthetőek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Merkel lelépésével egyidőben kemény intézkedések az olaszoknál, osztrákoknál és dánoknál

Merkel lelépésével egyidőben kemény intézkedések az olaszoknál, osztrákoknál és dánoknál

Róma saját kezébe vette a dolgok irányítását a november 28-án elfogadott új, keményvonalas bevándorlási törvénnyel. Ausztriában a börtönlakóknak már 54 százaléka külföldi származású. A dánok Litvániában felépített börtönökbe küldenék a kiutasításra ítélt bűnelkövető menekülteket és migránsokat. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?