Hirdetés
Hirdetés

Örülhetnek a magyarok: sosem volt még ennyire egyszerű adózni

2018. június 19., 15:08

A pénzügyminisztérium számos módosítást hajt végre a jövő évi adózással kapcsolatban.

A Pénzügyminisztérium ma nyújtja be a jövő évi adóváltozásokról szóló törvényjavaslatát, amely minden idők legtöbb egyszerűsítését tartalmazza – mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter szerint ha az Országgyűlés elfogadja, az adminisztráció-csökkentés mellett jövőre több százmilliárd forintot hagynak az adócsökkentések a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál.

Családok, vállalkozások és élelmiszerek

A tárcavezető elmondta: a kormány jövőre is biztosítja az Európában egyik legalacsonyabb 15 százalékos személyi jövedelemadót és a vállalkozások számára Európa legalacsonyabb, 9 százalékos társasági adóját. Tovább bővül a családi adókedvezmény is: a következő évben a kétgyermekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal - összesen már havi 40 ezer forintra - emelkedik, amely 20 milliárd forintot hagy mintegy 380 ezer családnál.

Hirdetés

Mérséklik a vállalkozások által fizetendő ún. szociális hozzájárulási adót is: a közteher a mostani 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökkenhet jövőre. Egy év alatt az egy százalékpontos csökkentés 130 milliárd forintot hagy a gazdaságban – mondta a pénzügyminiszter.

Csökken továbbá a legfontosabb élelmiszereket terhelő adó is, jövőre így az UHT és az ESL tej áfája jövőre a legalacsonyabb mértékű - ötszázalékos - lesz. Ezzel a módosítással 20 milliárdot spórolhatnak a családok.

A nyugdíjas munkavállalókat foglalkoztatóknak is jobb lesz jövőre, ugyanis az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi-jövedelemadót kell fizetni. Jelenleg mintegy 70 ezren dolgoznak nyugdíj mellett, számuk a kedvező adószabályok miatt jövőre jelentősen megnőhet.

Több adó is megszűnik

Öt különböző adót szüntetnek meg jövőre: a javaslat szerint 2019-től már nem kell senkinek 75 százalékos különadót, hitelintézeti különadót vagy kulturális adót fizetnie. A baleseti adó, és az eho (egészségügyi hozzájárulás) is megszűnik, az előbbi a biztosítási adóba, az utóbbi a szociális hozzájárulási adóba olvad. A csökkenő szociális hozzájárulási adóval négy év múlva -sokkal jobban járnak az ehós jövedelmet szerzők (akkorra akár 11,5 százalék lehet a mértéke).

A felső-hatásszámlázási szabály is kedvezőbb lesz, így ha valaki például a minimálbér dupláját keresi, annak nem kell az osztalék után szociális hozzájárulási adót fizetnie – ez tehát kimondottan kedvező például azoknak a vállalkozóknak, akik nem a minimálbérre jelentik be magukat - magyarázta a tárcavezető.

Az egészség megőrzését is védelmét 2019-től újabb adópolitikai eszközök segíthetik: az egészségügyi kockázatot jelentő ételek, italok esetében átlagosan 20 százalékkal nő a népegészségügyi termékadó mértéke. Mindezek mellett csökken a motorkerékpárok regisztrációs adója, az online fizetések ösztönzése érdekében pedig 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

A pályakezdőket segítik

Számos kritika érte a cafeteria-rendszert is: a jelenlegi működés sok adminisztrációval jár, így a kisebb így a kisebb cégek jellemzően egyáltalán nem fizetnek béren kívüli juttatásokat a foglalkoztatottjaiknak, ezért jövőre a SZÉP-kártya marad az egyetlen kedvező adózású cafeteria-elem.

Varga Mihály szerint a vállalkozások segítése érdekében a szociális hozzájárulási adó kedvezményrendszerét is átalakítják – az új szabályozásnak ugyanis már nem a munkahelyek védelmére kell, hogy koncentráljon, hanem újabb emberek bevonására a munkaerőpiacra. Új kedvezményként jelenik meg a munkaerőpiacra lépők kedvezménye, amely a pályakezdők, a tartós munkanélküliek és az anyasági ellátások után visszatérők mellett a korábban inaktív munkavállalók számára is elérhető lesz.

Megfordul az adatszolgáltatás iránya is: a rendelkezésre álló adatok alapján a NAV fogja értesíteni a vállalkozót, hogy melyik dolgozója után vehet igénybe adókedvezményt. További kedvező változás, hogy a kedvezmények már nemcsak 100 ezer forintig, hanem a mindenkori minimálbér összegéig érvényesíthetőek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hol keressenek lakást azok, akik nem bírnak a kegyetlen ingatlanárakkal?

Hol keressenek lakást azok, akik nem bírnak a kegyetlen ingatlanárakkal?

A legnépszerűbb budapesti kerületekről és felkapott környékekről mindenki beszél, de vajon tudjuk-e hol vannak azok a kerületek, ahol a legkevesebben keresik leendő otthonaikat? Miért nem népszerűek egyes környékek és vajon mi okozhatja ezt?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?