Hirdetés
Hirdetés

Utolérte a végzet a volt elnököt: bíróság elé viszik

2018. július 12., 13:39

Németország mégis kiadja Carles Puigdemont a spanyol kormánynak.

Carles Puigdemon
Forrás: Wikipedia Commons
Carles Puigdemon Forrás: Wikipedia Commons

A német hatóságok kiadják Spanyolországnak Carles Puigdemont volt katalán elnököt, amiután a tartományi felsőbíróság  jóváhagyta a politikus átadását a spanyol hatóságoknak. A bíróság indoklása szerint ugyanis a volt államfőt a lázadás vádja miatt nem lehetne kiadni a spanyoloknak, de miután közpénzek elsikkasztásával is vádolják, amiatt igen.

A vádhatóság hamarosan jóvá is hagyja a kiadatási kérelmet, az ügyészség pedig június 1-jén azt is kezdeményezte, hogy szökés veszélye miatt helyezzék ismét kiadatási őrizetbe Puigdemontot. A bíróság ezt azért utasította el, mert eddig mindig eleget tett annak, ha a bíróság elrendelte, hogy vegyék őrizetbe.

Hirdetés

A lázadás most sem lehet asztalon

A volt államfő ügyvédei kiemelték: a bíróság döntése értelmében Spanyolországban sem lehet majd felelősségre vonni lázadás miatt, mert Németország pusztán ezen vádpont miatt nem adhatná ki Madridnak. Carles Puigdemontot márciusban vették őrizetbe a német hatóságok, amikor Dániából beutazott Németországba.

Ahogy arról korábban már írtunk, a politikus ellen lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt emeltek vádat a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával kapcsolatban. Puigdemont leváltása óta önkéntes száműzetésben él, március 25-én vették őrizetbe Schleswig-Holstein tartományban, miután Dániából belépett Németországba. Erről korábban már számos cikkünk jelent meg >>>

Az EU végre odafigyel a tavaly magára hagyott népre

Tavaly szeptemberben az Európai Unió is megijedt, amikor a katalánok függetlenségi népszavazást tartottak. Félt, hogy feléled a szeparatizmus, osztódhatnak a tagállamok, így jobbnak látta, ha magára hagyja a katalánokat. Most végre észrevették, hogy a függetlenségi törekvés leverése során indokolatlan és erőteljes rendőri brutalitások történtek. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Háború a műanyag ellen – kiakadtak a kormány döntésén

Háború a műanyag ellen – kiakadtak a kormány döntésén

A héten dőlt el, hogy a kormány nem támogatja azt a minisztériumi törvénytervezetet, amely megemelte volt a műanyag zacskók környezetvédelmi termékdíját. A Greenpeace Magyarország nem érti, miért táncolt vissza a kormány, szerintük felháborító a döntés. Petíciójukat az egyszer használatos műanyag zacskók betiltásáról már 154 ezren írták alá.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?