Hirdetés
Hirdetés

Utolérte a végzet a volt elnököt: bíróság elé viszik

2018. július 12., 13:39

Németország mégis kiadja Carles Puigdemont a spanyol kormánynak.

Miből finanszírozzam a cégem? Mitől lesz versenyképes egy magyar KKV és honnan szerezhet fejlesztési forrásokat? Ki viheti tovább a családi vállalkozást?
KKV-finanszírozás - égető tulajdonosi dilemmák konferencia - jelentkezzen most!

Carles Puigdemon
Forrás: Wikipedia Commons
Carles Puigdemon Forrás: Wikipedia Commons

A német hatóságok kiadják Spanyolországnak Carles Puigdemont volt katalán elnököt, amiután a tartományi felsőbíróság  jóváhagyta a politikus átadását a spanyol hatóságoknak. A bíróság indoklása szerint ugyanis a volt államfőt a lázadás vádja miatt nem lehetne kiadni a spanyoloknak, de miután közpénzek elsikkasztásával is vádolják, amiatt igen.

A vádhatóság hamarosan jóvá is hagyja a kiadatási kérelmet, az ügyészség pedig június 1-jén azt is kezdeményezte, hogy szökés veszélye miatt helyezzék ismét kiadatási őrizetbe Puigdemontot. A bíróság ezt azért utasította el, mert eddig mindig eleget tett annak, ha a bíróság elrendelte, hogy vegyék őrizetbe.

Hirdetés

A lázadás most sem lehet asztalon

A volt államfő ügyvédei kiemelték: a bíróság döntése értelmében Spanyolországban sem lehet majd felelősségre vonni lázadás miatt, mert Németország pusztán ezen vádpont miatt nem adhatná ki Madridnak. Carles Puigdemontot márciusban vették őrizetbe a német hatóságok, amikor Dániából beutazott Németországba.

Ahogy arról korábban már írtunk, a politikus ellen lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt emeltek vádat a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezésével és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadásával kapcsolatban. Puigdemont leváltása óta önkéntes száműzetésben él, március 25-én vették őrizetbe Schleswig-Holstein tartományban, miután Dániából belépett Németországba. Erről korábban már számos cikkünk jelent meg >>>

Az EU végre odafigyel a tavaly magára hagyott népre

Tavaly szeptemberben az Európai Unió is megijedt, amikor a katalánok függetlenségi népszavazást tartottak. Félt, hogy feléled a szeparatizmus, osztódhatnak a tagállamok, így jobbnak látta, ha magára hagyja a katalánokat. Most végre észrevették, hogy a függetlenségi törekvés leverése során indokolatlan és erőteljes rendőri brutalitások történtek. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bizonytalan nyugdíjas évek: a gyerek támogatása nélkül nem megy

Bizonytalan nyugdíjas évek: a gyerek támogatása nélkül nem megy

Ma már egyáltalán nem mondható, hogy a lakosság nyugodt lenne nyugdíja felől, amit az is mutat, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a nyugdíjas szülők támogatása. Egy friss kutatás most arra világított rá, hogy a fiatal, 18-29 éves korosztály döntő többsége arra készül, hogy anyagilag segítse nyugdíjas szüleit.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?