Hirdetés
Hirdetés

Kereskedelmi háború, EP-választások, OECD-jelentés – ezek a hét slágertémai

Csabai Károly, 2019. május 20., 10:30

Az amerikaiak és kínaiak közötti adok-kapok mellett a vasárnapi európai parlamenti választások lehetnek piacmozgató tényezők a héten, de a menüt színesítheti az OECD kiadványa, amely egyebek mellett a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését is frissítheti.

A kereskedelmi tárgyalások lehetséges leállásának hírére egyöntetűen mínuszos múlt heti amerikai tőzsdei zárásokat követően nem volt meglepő, hogy hétfő reggel a kínai börzék is negatívan kezdtek, Ázsiában csupán a japán Nikkei index tudott enyhe pozitívumot felmutatni a szigetország vártnál jobb GDP-növekedése hatására. Európa – köztük a Budapesti Értéktőzsde – is iránykereséssel vágott neki május utolsó előtti teljes hetének. Az utóbbi napokban már az 1300 dolláros szintet tesztelő arany is visszafogottabb lett, az 1275-ös szint környékén tanyázott. Ezzel szemben az olaj enyhén erősödött – az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 63,6, a Brent típusú 73,2 dollárra. A forint az euróval szemben 326 környékén kezdte a hetet, amelynek befektetési szempontból érdekesebbnek tűnő fejleményeit, illetve a már napvilágot látott adatok várható hatásait az alábbiakban ecseteljük.

1. EP-választások

Hirdetés

A felmérések alapján megerősödhetnek az euroszkeptikus pártok, amelyek nem támogatják a mélyebb európai integrációt, de a többséget nem szerzik meg – vélik az Equilor Befektetési Zrt. elemzői. Hozzátéve: várhatóan a mérsékelt-konzervatív pártokat tömörítő Néppártnak lehet a legnagyobb frakciója. A Privátbankár.hu részletes elemzését itt olvashatják.

2. Trump vs. Fed

Donald Trump még a korábbiaknál is erősebb nyomást helyezett az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedre, mondván, ha kamatot csökkentene, akkor az Egyesült Államok megnyerné a kereskedelmi háborút. Az elnök olvasatában ugyanis ez esetben Kína hajlana a megállapodásra. Ám a paktumtól egyelőre még inkább távolodóban vannak a felek, miután a Google amerikai távközlési vállalat úgy döntött, elzárja a Huaweit az Android operációs rendszer frissítéseitől és az új verzióitól. Nem kizárt, hogy a kínaiak ellenlépéseket tesznek majd.

Ugyanakkor Robert Kaplan, az idén nem szavazó amerikai jegybankár úgy véli, a Fednek csak azután szabadna döntenie az esetleges monetáris lazításról, ha bizonyosságot kapna arról, hogy a globális növekedési aggodalmak megalapozottak.

3. Kétes értékű japán dübörgés

A távol-keleti szigetország gazdasága az első negyedévben a várakozásokat jóval meghaladva, 2,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Más kérdés, hogy emögött alapvetően az áll, a visszafogott belső kereslet miatt az import jóval nagyobb mértékben esett vissza, mint az export. Mégsem lépne vissza Toshimitsu Motegi gazdasági miniszter szerint a forgalmi adó októberre tervezett, 8-ról 10 százalékra való emelésétől, mivel a fogyasztási adatok alapján nem lát okot az aggodalomra. Pedig a márciusi ipari termelési adatok sem bíztatóak, a februári 0,9 százalékos visszaesést követően ugyanis tovább, ezúttal 0,6 százalékkal csökkentek.

4. Mélyrepülésben a Ryanair

Miközben a WizzAir vasárnap ünnepelte elindulásának 15. évfordulóját, fapados versenytársa, a Ryanair éves szinten közel 40 százalékos első negyedéves profitcsökkenésről (885 millió euró, szemben a 2018-as 1,45 milliárdossal) számolt be, amit a túlzott kapacitás-bőséggel, illetve azzal indokolt, hogy a húsvéti ünnepi időszak az idén a második negyedévre esett. Személyi költségei 200 millió euróval emelkedtek, jó részét a pilóták 20 százalékos fizetésemelése miatt. A Ryanair előrejelzése szerint ebben az évben a profit változatlan szinten maradhat, bár a nyári időszakra több előzetes foglalás érkezett, mint korábban, a végső eredményt jelentősen befolyásolják még a későbbi foglalások, valamint a Brexit alakulása is (amellyel kapcsolatban új fejlemény, hogy Theresa May a Sunday Times-nak írt cikkében kilátásba helyezte, módosított javaslatot terjeszthet a brit parlament elé). Mindenesetre a piac hétfő reggel 5 százalékos árfolyamcsökkenéssel „díjazta” a Ryanair adatait.

5. Osztalékhozamnövelő gyengülés a Nyomdánál

Árbevétele és nyeresége is alacsonyabb lett az első negyedévben az előző év azonos időszakéhoz képest, alapvetően a magas bázis miatt, miután 2018. január-március között szép forgalmat ért el a biztonsági elemekkel ellátott parlamenti választási nyomtatványokkal. A mostani gyengébb gyorsjelentésre hétfő reggel 1,5 százalékkal, 1340 forintra esett az ANY Biztonsági Nyomda részvényeinek árfolyama, ami azonban jó beszállási pont lehet az osztalékra appellálóknak, hiszen a 81 forintos, július 15-én esedékes nyereségrészesedés kevesebb mint két hónap alatt 6 százalékos osztalékhozamot biztosít.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Dróntámadás: sok piaci hűhó semmiért?

Dróntámadás: sok piaci hűhó semmiért?

Több mint 6 százalékot estek ugyanis az olajárak kedden arra a hírre, miszerint Szaúd-Arábia kitermelése jóval gyorsabban fog visszaállni a normális szintekre, mint azt a szombati attak okozta sokkot követően a piac gondolta. Ez azt jelenti, hogy a hétfő estig végbement 20 százalék közeli hétfői drágulás negyede már visszajött. Kérdés, ezek után tényleg emeli-e a Mol péntektől a benzinárakat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?