Hirdetés
Hirdetés

Kihevertük Észak-Koreát, új szerelme lett a befektetőknek

2017. augusztus 14., 18:36

Bombák árnyékában pihent ma a kereskedés, a hazai fronton a Richter és a Magyar Telekom húzta, Nyugat-Európában szintén kedélyes volt a hétfői hangulat. A forint gyakorlatilag alig mozdult a nap folyamán, az Appennin részvényesei azonban nagyot kaszálhattak ma is. Amerika meglódult, az olaj viszont megint valamivel olcsóbb lett.

(Fotó: BÉT)
(Fotó: BÉT)

Úgy tűnik, a befektetők kiheverték a múlt hét végi kisebb sokkot, amit az Amerika és Észak-Korea között elmérgesedő viszony okozott. Bár az atomháborútól nem kerültünk sokkal messzebb, azóta némelyest árnyalódott a kép: vitatott például, hogy Kína végül belesodródhat-e, esetleg Guamnál végül mik a tervei a feleknek, így a piac inkább a fellélegzés mellett döntött a nagy bizonytalanságban.

Így nyáriasan kellemes hangulat uralkodott ma a világ tőzsdéin, Nyugat-Európában minden főbb tőzsdeindex egy-másfél százalék közötti pluszban zárta a kereskedést, Amerika szintén egységesen 1 százalék feletti pluszban nyitott.

Hirdetés

Aludj el szépen, Budapest

A jó hangulat Budapestre is átragadt, noha fékezett habzással: a Budapesti Értéktőzsde fő részvényindexe, a BUX gyakorlatilag stagnált a nyitáshoz képest, mindössze 0,03 százalékos csökkenést produkált a nap folyamán, így végül 36 803,02 ponton várja a nyitást. A forgalom valamelyest elmaradt az elmúlt 12 hónap átlagától, 8,3 milliárd forint értékben kötöttek ügyletet a hazai porondon.

Meglepetést okozott mindenkinek az OTP teljesítménye, a bankpapír árfolyama ugyanis annak ellenére – vagy tán épp ezért – csökkent, hogy a nap elején az egyik nagy külföldi befektetési ház vételre ajánlotta a papírokat, 12 ezer forintos árfolyamon. A hazai szakemberek azt várták, hogy az árfolyam eléri a 10 ezer forintos álomhatárt, ehelyett azonban korrigált az elmúlt hetek szárnyalása után, és végül 0,8 százalékkal 9920 forintra csökkent az árfolyam.

A legfrissebb árfolyamokat itt nézheted meg a Privátbankár.hu-n. >>>
A legfrissebb árfolyamokat itt nézheted meg a Privátbankár.hu-n. >>>

A Mol gyakorlatilag stagnált, 23 310 forinton várja a holnapi nyitást, a Magyar Telekom ugyanakkor 0,8 százalékkal nőtt, 475 forintra. A nap elején szárnyaló Richter valamelyest megnyugodott, így a gyógyszerpapír ára 0,62 százalékkal 6500 forintra értékelődött fel a nap végére.

Mindenki az Appeninnre bukik

A bluechipek helyett úgy tűnik, a hazai piacon az ingatlanpapírok most a slágerek. Az Appeninn papírjai az elmúlt napokban mintegy 40 százalékkal értékelődtek fel, csak a mai napon pedig további 14,5 százalékkal, 296 forintig kúszott az árfolyam. Az őrület még a júniusi országgyűlési határozat után kezdődött, ekkor szavazták meg ugyanis a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról szóló törvényt, aminek következtében számos társaság átalakult. Ez az Appeninnt is – pozitívan – érintette, kíváncsian figyeljük, hová jut még az árfolyam.

Elakadt a forint

A reggeli izmozást követően szinte alig változott a forint árfolyama, a nap végére még enyhén gyengült is az euróhoz képest, így végül a zárásban 303,94-304,07-ért váltották az uniós valutát. A dollárért 258,04 forintot, a svájci frankért pedig 265,59-et kellett adni a nap végén.

A legfrissebb árfolyamokat itt nézheted meg a Privátbankár.hu-n. >>>
A legfrissebb árfolyamokat itt nézheted meg a Privátbankár.hu-n. >>>

Az árupiacon mindkét olajfajta ára nagyobbat gyengült, az amerikai típusú WTI olaj ára 1,3 százalékkal csökkent, 48,15 dollárig, míg az északi-tengeri Brent másfél százalékos gyengülést követően 51,32-ig csúszott hordónként. Az arany ára sem tért magához reggel óta, 1289,40 dollárért mérték unciáját a zárást követően, a platina pedig még tovább esett, 1,5 százalékos csökkenést követően egészen 974,60-ig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Nagy fordulat az egészségügyben - hamarosan már nem lesznek igazi betegek?

Évente átlagosan 4,1 százalékkal nőnek majd az egészségügyi kiadások 2017 és 2021 között világszerte. A magasabb költés ugyanakkor nem feltétlenül jelent jobb egészségügyi eredményeket, az egészségügyi szolgáltatóknak valószínűleg továbbra is csökkenő nyereséggel és növekvő költségekkel kell számolniuk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?