Hirdetés
Hirdetés

Másfél hónapja nem volt ily gyenge a forint

Eidenpenz József, 2019. november 18., 11:38

Gyenge forinttal, de emelkedő OTP-árfolyammal és BUX indexszel indult a hét. A folytatás a kereskedelmi háborús tárgyalásoktól függhet leginkább. Itthon a forinttal történhet valami, ha az MNB új információt tesz közzé. Öt fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz.

Miután az S&P 500 részvényindex az USA-ban új történelmi csúcsra ért pénteken, ma is pozitív előjelekkel indul a hét. Az amerikai határidős indexek 0,2 százalék körüli pluszban állnak a hivatalos kereskedési idő előtt. A német és francia, holland indexek viszont hasonló nagyságú mínuszban mozognak.

A magyar BUX 0,7 százalékkal emelkedik, az OTP másfél százalékos emelkedése húzza (a részvény 14 070 forint). A Richter és a Mol is emelkedik, a Telekom és az Opus esik.

Hirdetés

A forint gyengécske, másfél hónapja, október eleje óta nem volt 335,50 az euró ára. Nincs messze az eddigi, szeptemberben elért történelmi rekordtól sem. (A nagy dilemma: államkötvényt vegyek, vagy inkább eurót? – írtuk a napokban.)

1. Holnap dönt az MNB

“Holnap kerül sor az MNB kamatdöntésére, a 0,9 százalékos irányadó ráta megváltoztatása nagy meglepetés lenne. A jegybanki kommunikáció viszont tartogathat izgalmakat, úgyhogy a döntést követően arra mindenképpen érdemes figyelni” – írta a KBC Equitas.

“A forint mellett ezzel együtt a cseh korona is hasonló mértékben gyengült, és a lengyel zloty sem tudott erősödni, vagyis lefelé azért nem lógott ki a régiós sorból a hazai deviza” – tették hozzá. Novemberben viszont már összesen több mint három százalékos a forintgyengülés, amivel meghaladja másfél százalékot gyengülő zlotyt és a cseh koronát is.

“Ha továbbra is kitart az optimista hangulat a világpiacokon, az segíthet a forintnak egy kisebb fordulat elérésében” – írta viszont devizánkról az Erste Befektetési Zrt. hírlevele.

2. Még mindig a kereskedelmi tárgyalások

A jó hangulat vélhetően főleg a kereskedelmi tárgyalások következtében alakult ki pénteken és ma. Kínában, Hong Kongban is szépen emelkedtek az indexek ma reggel.

“A legmagasabb szintű egyeztetésre került sor a hétvégén az USA és Kína közt, melyen Liu He kínai miniszterelnök-helyettes, Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter, valamint Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló vettek részt” – írta az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja. A megbeszélés a kínai források szerint telefonon zajlott és alapvetően konstruktív volt. A felek jelenleg egy részleges megállapodást szeretnének nyélbe ütni, ami valamikor decemberre várható.

3. Katonák Hongkongban

Ma a hongkongi tőzsde másfél százalékkal emelkedett, pedig a helyzet továbbra is feszült. Kínai katonákat vezényeltek az utcára, elvileg csak takarítani, de ezt a tüntetők erődemonstrációnak tartják.

A kínai jegybank eközben likviditást bővített a bankok számára, ami gazdaságélénkítő hatású.

4. Mennyit ér az Aramco?

A várt kétezer milliárd dollár helyett csak 1600-1710 milliárd dollár közé teszik a Saudi Aramco értékét – írta a Bloomberg reggeli hírlevele. A hétvégén az intézményei befektetők fél szemmel erre az árazásra figyeltek, mert bár csak a cég 1,5 százalékát adják el, így is ez lehet a valaha volt legnagyobb részvénykibocsátás a világon. Azt is kiemelték, hogy ezen az alacsonyabb áron bőven lehet tere a részvényárnak az emelkedésre.

5. Lesznek még gyorsjelentések

A vége felé közeledik a gyorsjelentési szezon, de még várható, hogy néhány fontosabb cég közzéteszi eredményeit a napokban. Ilyen lehet a Home Depot kiskereskedelmi cég, a Salesforce szoftvervállalat. Az Aurora Cannabis pénteken jelentett, ami nem sikerült jól, ez újra lefelé nyomta a kannabisz-szektor árait (a szektor jövőjéről itt írtunk).

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Történelmi győzelmet aratott Boris Johnson, megvalósulhat a Brexit

Történelmi győzelmet aratott Boris Johnson, megvalósulhat a Brexit

Az előrejelzéseknek megfelelően a konzervatívok nyerték az előrehozott parlamenti választásokat az Egyesült Királyságban. Az exit pollok szerint Boris Johnson kormányfő pártjának kényelmes többsége lesz a parlament alsóházában, és ezt mutatják a folyamatosan frissülő tényleges eredmények is. Mindez azt jelenti, hogy január végéig valóban megvalósulhat a Brexit.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    2019. december 06., 16:30
    A MÁP Plusztól a matuzsálemkötvényekig – érdemes még kamatra vadászni?

    A kötvénypiac súlya valójában nagyobb a tőkepiacokon, mint a részvénypiacoké. A kibocsátott mennyiség a pénznyomdák hatására is tovább nő. Az egyszerű kisbefektetők is gondolkodhatnak államkötvényekben, de más hasonló termékekben is. Az oktatásban Magyarországon a pénzügyek szinte semmilyen szerepet nem kapnak, de ezt lehet pótolni.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?