Hirdetés
Hirdetés

Nagy erősödés előtt a forint?

Fellegi Tamás, 2018. augusztus 06., 11:18

Szép kerek akadályt, a 320-as eurónkénti szintet ostromolja a forint az erős irányba, ha áttöri, elfelejthetjük a rosszemlékű júniusi összeomlást. A török líra zuhan, spirálba került. Nagyot estek a kínai tőzsdék, a hazai piacon a Mol emelkedik.

Bő egy hónappal a mélypont után egész biztatóan néz ki a forint grafikonja: a 322 körli szint áttörése után most a 320 került napirendre. Ha ez is sikerült, megszűnik az ijesztő gyengeség, ha pedig a 315-öt is sikerül átlépni, visszaáll a korábbi két éves szűkebb sáv.

Euró/forint
Euró/forint

A török líra szakadatlanul zuhan, aminek mind fundamentális, mind technikai okai adottak. Nagy az eladósodottság, nagy a fizetési mérleg hiánya, kicsi a devizatartalék, magas az infláció, az adósság után pedig magas a kamat.

Hirdetés

Ilyen helyzetben csak egy monetáris, de ebben az esetben inkább fiskális szigorítás vezet célra, ezt szokták csúnya szóval megszorításnak nevezni, enélkül marad az egyensúlytalanság, és a megszorítást elvégzi a piac a leértékeléssel és a magas inflációval.

Euró/török líra, 4-5 év. Felgyorsult értékvesztés
Euró/török líra, 4-5 év, felgyorsult értékvesztés. Friss árfolyamok >>>

Ami a technikai tényezőket illeti: már évekkel ezelőtt sokan vettek lírát a magas kamatra építve, de még nagyobb leértékelődés nagy veszteségeket okozott, a pozíciókat zárni kellett. Amikor nemrég kamatemeléssel támasztották meg az árfolyamot, valószínűleg újabb spekulatív, optimista líra-vételek nyíltak, most hogy összeomlott az árfolyam, ezeket zárni kell, növelve az eladói nyomást.

A két fő kínai részvényindex 1,3-1,5 százalékkal esett, feltehetően a véget érni nem akaró, sőt szélesedő amerikai-kínai kereskedelmi háború hatására. Európában úgy tűnik, nyaralnak a befektetők, alig történik valami, a BÉT is csak mérsékelt mozgásokat produkál, egyedül a Mol 1,2 százalékos emelkedése mondható jelentősnek 2836 forintig, az indexet ez meg is emeli közel fél százalékkal 36 930 pontig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Letarolta a magyar internetet a lakástakarék - valaki előre tudta, mi lesz?

Letarolta a magyar internetet a lakástakarék  - valaki előre tudta, mi lesz?

A Google keresési trendjei alapján október 15-én gyakorlatilag teljesen letarolta a magyar internetet a lakáskassza kinyírása. Az intézkedést rohamtempóban vitte végig a kormány, a hivatalos indoklás mellett megy a találgatás a valódi okokról - október 16-án például máris a top 3 keresés közé került a lakáslottó. Akik már szeptemberben a megszűnésre kerestek rá, vajon honnan tudták, mi várható?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    2018. október 17., 17:37
    Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    Szédítő sebességgel emelkedik az ingatlanalapok vagyona, már az 1400 milliárd forintot ostromolja, és az emelkedés gyorsulni látszik. Az egyes alapok teljesítménye nagyon vegyes, 2-től 14 százalékig. A nagyobb hozam azonban lehet, hogy egyben magasabb kockázatot is jelent.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?