Hirdetés
Hirdetés

Piros, piros, piros, csak az olaj és a Bitcoin zöldell – szerdai piaci előzetes

Csabai Károly, 2019. június 26., 11:17
Cimkék
Tesla
, Állampapír
, Fedex

Ma még tart az OPEC kedden kezdődött kétnapos ülése, de ezen kívül annyira sűrű volt a keddi nap, hogy nem maradt fontosabb esemény szerdára. Így viszont tartalékolhatják az erőiket a befektetők péntekre (és szombatra – bár az tőzsdei szünnap), vagyis arra a kétnapos időszakra, amikor végre sor kerül a G20-as csúcstalálkozóra. Amelynek a piaci hangulatot leginkább meghatározóbb fejleménye az Egyesült Államok és Kína első emberének meetingje lesz a kereskedelmi háborúról.

Kép forrása: EPA
Kép forrása: EPA

Valószínűleg rosszkedvük napjaként tekintenek majd vissza a tőzsdék 2019 júniusának utolsó keddjére, s várhatóan a szerdájára is – legalábbis erre lehet következtetni a ma délelőtti negatív hangulatból. A kánikulai forróságot lehűtő Fed-elnök kijelentés – miszerint még kivárnak, s korántsem biztos, hogy kamatot vágnak – hatására a börzebarométerek mínuszba fordultak, kedden az USA-ban, szerdán pedig Ázsiában, majd Európában, csupán a BUX lavíroz a stagnálás szélén. Hatéves új rekordja felállítását követően az arany is kifújja magát. Ezzel szemben az olajárak kilőttek, 1,5-2 százalék közötti pluszban tanyáznak, a Bitcoin pedig immár az 1250 dolláros szint fölé is került. A tegnapi enyhe szigorító MNB-kamatdöntő ülés hatására erősödő forint tartja a pozícióját, az euróval szemben a 323,5-ös szint körül poroszkál. Lássuk a mai érdekességeket.

1. Százéves kötvények?

Hirdetés

Kétségtelenül nagy, a vártnál is pazarabb sikere van a Magyar Állampapír Plusznak, de azért a magyar kormány még nem gondolkozik egy, 2119-ben lejáró új instrumentum bevezetésén. Nem úgy a spanyolok, akiket az osztrák százéves államkötvények rekordalacsony, 1,12 százalékos hozama ihletett meg. Az alacsony hozamkörnyezetben ugyanis alapvetően intézményi befektetők – nyugdíjalapok, biztosítók – kétségbeesetten keresik a legalább „pozitív nullát” hozó hosszú lejáratú, de mégis biztonságos kötvényeket. Az olasz és a lengyel kormány már bocsátott ki 50 éves lejáratú kötvényt, így az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint csak időzítés kérdése, hogy mikor próbálkoznak még ennél is hosszabb kötvénnyel. Az így is jelentős keresletet ráadásul az Európai Központi Bank tovább növelheti azzal, ha újra kötvényeket vásárol, ez esetben az eddigi maximum 30 éves lejáratot 100 évre srófolhatja.

2. Viharfelhők a FedEx felett

Hiába haladta meg ugyanis az elmúlt negyedévben elért egy részvényre jutó eredménye a várakozásokat, menedzsmentje pesszimistábban ítéli meg a kilátásokat, mint az elemzők – derül ki a cég gyorsjelentéséből. A szárazföldi szállítmányozási üzletág jól teljesített, a légiszállítás azonban korántsem, ami azzal magyarázható, hogy a kereskedelmi háború leginkább e szegmenst vetette vissza. Az emiatt várható további forgalomcsökkenésre hivatkozva a menedzsment mérsékelte a 2020-as pénzügyi évre vonatkozó egy részvényre jutó eredményét, amely így 65 centtel alacsonyabb, 15,5 dollár az elemzői konszenzusnál. E hírre a FedEx részvény árfolyama 3 százalékot zuhant.

3. Rekordot dönthet a Tesla

Már ha megszívlelik alkalmazottjai a tulajdonos Elon Musk belső levélben elejtett buzdítását, miszerint, ha a hónap utolsó pár napjain „mindent beleadnak”, akkor 90-100 ezerrel csúcsot érhetnek el a negyedéves autószállítások. Ami jelentős előrelépés lenne a csalódást keltő 63 ezres január-márciusi időszak után. Az eddigi legmagasabb negyedéves leszállított adat 90,7 ezer volt. Musk szerint a legyártott autók száma már elegendő a rekordhoz, de a logisztikán és végső kiszállításon múlik, hogy ez meg fog e látszani a végső számban. Más kérdés, hogy a Goldman Sachs elemzői szerint egyáltalán nem biztos, hogy a csökkenő amerikai adójóváírások mellett az autóleszállítási ütem a következő negyedévekben is fenntartható lesz.

4. Hazai részvénykilátások

Az Equilornál arra számítanak, hogy a kedden a 200 napos mozgóátlag alatt, 11 500 forintos szinten zárt OTP-részvények árfolyama tovább csökkenhet, s valóban, ma ebbe az irányba indultak el. A Mol-papírok némi tesztelést követően leküzdötték a 3 050 forintos támaszt, s ma délelőtt már a 3100-as szinten is jártak. A Magyar Telekom kedden nem igazán mozgott, ezért továbbra is a 405-410 forint közötti támasz-zónára kell figyelniük a befektetőknek. A Richternek nem sikerült áttörnie az 5 300 forintos szintet, ennek ellenére drágulhat a közeljövőben.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Milyen buktatók és tévhitek övezik a munkaidőkeret alkalmazását?

Milyen buktatók és tévhitek övezik a munkaidőkeret alkalmazását?

Mik a leggyakoribb problémák, ha a munkaidőkeretről van szó? Tipikus hibának számít, ha a munkáltató elmulasztja tájékoztatni a munkavállalókat a munkaidőkeret kezdő és/vagy befejezési időpontjáról, vagy csak szóban hangzik el az információ.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?