Hirdetés
Hirdetés

Újraindul az európai pénznyomda

2019. szeptember 12., 14:59

Az EKB komoly mennyiségi lazítási programról döntött. Az új monetáris kondíciók hozzájárulhatnak a közösség gödörbe jutott gazdaságainak a kilábalásához.

Hirdetés
MTI/EPA/Olivier Hoslet
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtökön a várakozásokkal összhangban kamatot csökkentett és úgy döntött, hogy újraindítja a nettó eszközvásárlási programot. A testület 10 bázisponttal, rekordalacsonyra, mínusz 0,50 százalékra vitte le a betéti rendelkezésre állás kamatlábát.

Változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek történelmi mélypontnak számító 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali kamatláb 0,25 százalékos szintjét.

A testület arra számít, hogy az EKB irányadó kamatai a jelenlegi szintjükön maradnak, vagy még lejjebb kerülnek addig, ameddig szükséges annak a biztosításához, hogy az infláció 2 százalék alatti, de ahhoz közeli szintek felé tartson. A kormányzótanács november 1-től újraindítja a múlt év végén leállított és a gazdaság ösztönzését célzó eszközvásárlási programot (APP) havi 20 milliárd euró értékben.

Érdekesség, hogy míg korábban – ha nem is konkrét dátummal -, de megadták, hogy az eszközvásárlási program meddig tart, most egyfajta lejárat nélküli mennyiségi lazítás lesz. A program kapcsán ugyanis úgy fogalmaztak, hogy mindaddig fenntartják, amíg szükséges.

A döntés hatására az euró komolyan megreccsent, hiszen a dollárral szemben bőven az 1,1-es szint alá esett. A tőzsdék ugyanakkor pozitívan reagáltak a hírre, hiszen a reggeli mérsékelt plusz után meglódultak a kontinens legfontosabb mutatói.

Mondhatnánk, hogy természetesen a hírre Donald Trump is nyomott egy posztot a Twitteren. Az amerikai elnök azonnal jelezte, hogy az európai kamatvágásra a Fednek is reagálnia kell, és rajtuk a sor, hogy csökkentsék a kamatokat. Ezt egyébként az amerikai jegybank a jövő héten megteheti, hiszen akkor fognak összeülni kamatdöntő ülésre.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A forint zuhanásának kellemetlen következménye

A forint zuhanásának kellemetlen következménye

A szeptember eddig eltelt része igen gyászosnak bizonyult a forint szempontjából: történetének leggyengébb értékére került az euróhoz képest. A tavaly nyári hasonló esemény után ez már trendszerűséget is jelent, így erősen fékeződik a bérfelzárkózás, ráadásul a cseh és lengyel valutához képest is gyengül a forint, így ők is egyre inkább elhúznak előttünk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?