Hirdetés
Hirdetés

Minek nekem a tengerpartra biztosítás? Erre figyelj nyaraláskor - interjú

2015. június 25., 06:05

Milyen szempontok alapján válasszunk biztosítást a nyaraláshoz? Egyáltalán kell biztosítás, ha a tengerpartra megyek, mi történhet ott? Mire szól az utasbiztosítás, mi az, ami ellen nem véd? Milyen kiegészítő biztosítások léteznek? Hogyan készüljünk fel egy hosszabb útra? Milyen nyári termékek vannak a biztosítóknál? Szabó Tamást, a Vienna Life Biztosító utasbiztosítási termékfejlesztőjét kérdezte a Privátbankár.hu.

Privátbankár.hu: Milyen szempontok alapján válasszunk biztosítást a nyaraláshoz?

Szabó Tamás: A három fő szempont: hova, mivel és miért utazunk? Az úti cél azért fontos, mert nem mindegy, hogy Európában vagy azon kívül, például Amerikában kerül kórházba az ember, a számlák Európán kívül jóval magasabbak lehetnek. Az sem mindegy, hogy mivel megyünk: ha autóval, akkor az asszisztencia szolgáltatáson érdemes elgondolkodni, ha repülővel, akkor a poggyászunkat érdemes biztosítani. Ha nagy értékű műszaki cikket csomagolunk az útipoggyászba, fontos, hogy erről a biztosítónk is tudjon, hisz termékenként eltérő limitig térít egy lopáskár esetén. Az utazás célja is nagyon fontos, nem mindegy, hogy várost nézni,  dolgozni vagy sportolni megyünk, ezekhez mind más biztosítást érdemes választani.

Szabó Tamás
Szabó Tamás

Pb.: Milyen nyári termékek vannak még a biztosítók termékpalettáján?

Sz. T.: Nálunk a legfontosabb nyári termék a Világjáró utasbiztosítás, amelyből két konstrukció – Világjáró Horizont és Világjáró Horizont Prémium – is rendelkezésre áll. A prémium biztosítás baleset vagy betegség esetén 150 millió forintig téríti meg az orvosi költségeket, illetve 400 ezer forintig biztosítja az utas poggyászát. Ez kiterjed a műszaki cikkekre (videokamera, fényképezőgép, táblagép, GPS, mobiltelefon, elektronikus könyvolvasó) is egyedi limit erejéig. A biztosításhoz autó asszisztencia is igényelhető és azoknak, akik sportolási céllal utaznak, van egy kiegészítő csomagunk, amely a legnépszerűbb amatőr és szabadidős sporttevékenységekhez nyújt védelmet a szörfözéstől a lovaglásig.

A magyarok egyik legkedveltebb nyári úti célja Horvátország, ezért a nyári szezonra egyedi új terméket vezetett be a biztosító Horvátország utasbiztosítás néven. Ez az utasbiztosítási piacon különleges, országhoz kötődő termék minden szükséges védelmi szolgáltatást nyújt: a poggyászbiztosítástól a mentés, kutatás költségeinek térítésén át, a kórházi, orvosi számlák fedezetétől a hazaszállításig. Mindehhez kapcsolódik még egy 30 ezer forintos garantált térítés a strandon vagy vízben történő sérülésre; fedezetet nyújt a strandon történő lopásra, továbbá kiterjedt műszaki cikk védelemmel, kisállatbiztosítással, élménybiztosítással és apartmanbiztosítással is segíti a bajba jutott ügyfelet. A biztosítást egyébként a Szlovéniába és Montenegróba utazók is igénybe vehetik.

Pb.: Mik a leggyakoribb nyári balesetek, sérülések, amelyekre figyelni kell?

Sz. T.: A nyári szezonban  a kisebb, vízparti balesetek  okoznak kellemetlenséget ügyfeleinknek:  éles, víz alatti sziklák, bokaficam a strandröplabda közben, medúzacsípés, tengeri sün okozta sebek. Ezekre a kisebb, de kellemetlen sérülésekre fejlesztettük ki a „Strandsérülés Extra” szolgáltatatásunkat. Előfordul, hogy gyomorfertőzés  okozta tünetek miatt szorul kórházi ellátásra az utazó. Ilyen esetben jó az élménybiztosítás, amely az olyan turisztikai program díját (pl. tevegelés) téríti meg, amelyről betegség vagy baleset miatt marad le valaki.  Ha bármely fenti esemény bekövetkezik, amely érintheti a biztosítást, nagyon fontos, hogy értesítsük a biztosító assistance partnerét.

Pb.: Mire érdemes utazás előtt felkészülni?

Sz. T.: Érdemes tájékozódni a célország utazással kapcsolatos viszonyairól, főképp, ha egzotikus területre indulunk.  Fontos az útlevél, vízum megléte, ellenőrzése, kiváltása. Az Európai Unióba történő utazás esetében érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, de tartsuk szem előtt, hogy ez nem nyújt teljes körű védelmet, így nagyon fontos az utasbiztosítás megkötése az úti célunk függvényében. Az adott ország valutájáról, időjárási viszonyairól, étkezési, közegészségügyi viszonyairól, vámszabályairól ugyancsak fontos minél több információt beszerezni.

Pb.: Mennyire jellemző a magyarokra, hogy utazási biztosítást kötnek?

Sz. T.: A MABISZ adatai szerint a magyar lakosság 30-40 százaléka köt csak utazási biztosítást, míg nyugat-európai országokban jellemzően 80-90 százalékot is eléri ez az arány. Az utóbbi években egyébként rohamosan növekszik az online biztosításkötés aránya.

Pb.: Vannak egyéb termékek, amelyek kifejezetten kedveltek a magyarok körében?

Sz. T.: A tavaly nyáron megújított autó assistance szolgáltatásunk rövid időn belül igen népszerű lett, ennek az lehet az oka, hogy a szolgáltatások lefedik a külföldön autóval, motorkerékpárral kapcsolatosan felmerülő események többségét: helyszíni javítás, mentés, szervizbe vagy Magyarországra való szállítás. Utasbiztosítás bérleteink pedig a külföldön tanulók, szakmai gyakorlatra indulók, az EU-ban időszakosan munkát vállalók körében népszerűek.

A Biztosító helye a magyar piacon

A több mint tíz éve az utasbiztosítási piacon tevékenykedő Vienna Life Biztosító piaci részesedése alapján a 14 MABISZ tagsággal rendelkező biztosítót figyelembe véve a 6. helyen szerepel. Az elmúlt 3 évben sikerült dinamikus növekedést elérnie: miközben az ágazat a MABISZ adatai szerint 9 százalékos bővülést tudott felmutatni, a Biztosító 51 százalékos növekedést produkált. A VIG cégcsoport másik tagjával, az Union Biztosítóval együtt mért bevétele meghaladja az 1 milliárd forintot.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Moszkva átveszi a parancsnokságot a Közel-Keleten

Moszkva átveszi a parancsnokságot a Közel-Keleten

A szír feszültség növekedésével párhuzamosan hétfőn titkos és rendkívüli látogatásra érkezett Izraelbe az amerikai Központi Parancsnokság parancsnoka. Moszkva feladta reményét, hogy valaha is csatlakozhat a nyugati politikai rendhez, ezért újrafogalmazta stratégiai érdekeit és történelmében először a Közel-Keletre irányul a központi figyelme.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?