Hirdetés
Hirdetés

Áttörés jöhet: különleges, óriási úszó naperőművet építenek

2018. november 20., 15:16

Mit tehet egy ország, amelynek területe csak 130-ad része Magyarországénak, de 5 és fél millió lakóját szeretné megújuló energiával ellátni? Ha nincs hely napelemeknek a szárazföldön, akkor úszó erőműveket kell építeni - Szingapúr ezért most a tengerpart mentén kezd terjeszkedni. Az eddigi versenyzőkkel szemben nem édesvíz fölé telepítenek napelemeket, ami nagy lehetőséget hordoz a jövőre nézve.

Napelemet szeretnének, de nem nagyon van hova tenni

Szingapúr területe mindössze 721,5 négyzetkilométer (összehasonlításképp: Magyarországé 93 ezer km2, tehát közel 130-szor nagyobb), így hiába innovatív kulcsszereplője a világgazdaságnak, egy dologban nehezen tudják követni a modern trendeket: kevés helyük van naperőművek építésére. Ez különösen azért lehet fájó pont, mert egyébként az átlagos éves sugárzásösszeg 1600 kWh körül alakul négyzetméterenként, ami a hasonló éghajlati adottságú országok között jónak számít.

Ebben a helyzetben kézenfekvő megoldás a nagy kiterjedésű vízfelületek fölé elhelyezni a naperőműveket: Szingapúrban már korábban is indult ilyen projekt, akkor egy víztározóra építettek egy egyhektáros területű, 1 megawatt teljesítményű úszó fotovoltaikus erőművet. Most azonban szintet lépnek: a világ egyik legnagyobb tengeri, úszó fotovoltaikus erőművét kezdik fejleszteni. Ezúttal tehát nem édesvíz, hanem a Johori-szoros sós vize fölé telepítik a napelemeket.

Hirdetés

Már a jövő év elején indul a termelés

A világ legnagyobb úszó fotovoltaikus erőműve egyébként - természetesen - Kínában működik, 15 ezer háztartást képes ellátni villamos energiával - ezt azonban szintén édesvíz, egy óriási bányató fölé építették.

A Sunseap, Délkelet-Ázsia vezető megújulóenergia-szolgáltatója fejleszti az úszó erőművet, amely évente 6388 MWh energiát termel majd, ha elkészül. Ez elegendő 1250 négyszobás lakás energiaigényének kielégítésére, miközben a hagyományos energiatermeléshez képest évente 2600 tonna üveghatású gáz kibocsátásától is megkíméli a környezetet a következő bő 25 évben. Az 5 hektáros, azaz nagyjából 7 focipályányi méretű erőmű várhatóan már a jövő év elején megkezdheti a kereskedelmi áramtermelést.

Ha a projekt valóban sikeres lesz, az a jövőben mintaként szolgálhat a Szingapúrhoz hasonló országok számára, amelyekben kevés a telepítésre alkalmas szárazföldi terület vagy épp háztető. Szingapúr ráadásul nem csak saját energiaellátását fejlesztheti, hanem a kapacitás bővítésével exportra is termelhet elektromos áramot.

Az úszó naperőművek emellett jóval hatékonyabbak, mint a szárazföldiek: a Sunseap korábbi, víztározó fölé épített erőművének tapasztalatai alapján a víz természetes hűtőközegként remekül működik, az úszó napelemek hatékonysága bő 10 százalékkal jobb, mint például a háztetőkre szerelt eszközöké.

Ma még drága mulatság, de valahol el kell kezdeni

Az úszó naperőművek nyilvánvaló előnye, hogy nem foglalnak el hasznos területet a szárazföldön, és még a hatékonyságuk is jobb a "vízhűtés" miatt, ráadásul csökkentik a víz párolgásának mértékét. Ez egy olyan tó, víztározó esetében, amelyet egyébként az (időszakos) kiszáradás fenyeget, különösen kedvező járulékos előny lehet. Hátrányuk viszont a magasabb telepítési költség: az úszó erőművek viszonylag új technológiát képviselnek, különleges eszközpark és szaktudás szükséges az építéshez. Nyilvánvalóan ahogy a technológia kiforr és jobban elterjed, a telepítési költségek is csökkenni fognak - pontosan ez a folyamat ment és megy végbe a "szárazföldi" napelemek esetében is.

Az úszó naperőművek teljesítménye egyelőre nyilván nem mérhető össze a hagyományos erőművekével, a lehetőségek azonban végtelenek - akár az óceán.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába?

Lassul a magyar munkaerő kivándorlása Ausztriába?

Az Ausztriában dolgozó magyarok száma szezonálisan csökkent novemberben, de egy év alatt így is nőtt. Mostanában azonban valamivel kisebb mértékű a bővülés, mint korábban. A főbb küldő országokból továbbra is érkeznek, a tömeg nem áll le. De osztrák állampolgárból is több dolgozik.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40125.72+0.21%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?