3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mészáros Lőrinc közvetlen tulajdonába került több volt Simicska-cég is. Most ezek egy részét átrendezi, beolvasztja, ezzel pedig lényegében megszünteti őket önálló egységként.
Mészáros Lőrinc (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Nagyjából egy évvel ezelőtt jelentette be Simicska Lajos, a Fidesz volt pénztárnoka, hogy egyetlen érdekeltségét, a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-t leszámítva minden cégét átadja üzlettársának, Nyerges Zsoltnak. Már ekkor többen azt gyanították - tesszük hozzá, helyesen -, hogy az érdekeltségek végül Mészáros Lőrincnél fognak kikötni. Az egykori Simicska-birodalom szétosztása véglegesen idén május elején ért véget, ekkor számolhattunk be ugyanis arról, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó Mezort Zrt. mellett a reklámmal és közterületi plakátozással foglalkozó társaságokat is a saját nevére vette a felcsúti milliárdos. A folyamat eredményeként hirtelen 23 társaság került a neve alá.

Bár némi racionalizálást már a folyamatban a köztes tulajdonos szerepét betöltő ügyvéd, Vörös József is végrehajtott, amikor elindította a végelszámolást két kisebb cég esetében, Mészáros Lőrinc is folytatja ezt a tevékenységet. Június első napján kezdődött el az MTG Metro Gratis Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végelszámolása. A napilapkiadással foglalkozó cég tavaly 12 millió forintos veszteséggel zárta az évet, árbevétele nem volt már, így ésszerűtlennek is tűnik a további fenntartása.

Mészáros azonban nemcsak végelszámolással szüntet meg egykori Simicska-cégeket, de adott esetben össze is vonja azokat: most a birodalom egyik zászlóshajóját olvasztja be az egyik saját cégébe. A Cégközlönyben megjelent közzététel szerint a Mezort Zrt. és a Talentis Agro Zrt. egyesítéséről határoztak olyan módon, hogy előbbi beolvad az utóbbi cégbe. Ezzel pedig a Mezort önálló entitásként megszűnik létezni.

A Zrt.-nek az Opten adatai szerint két közvetlen leánycége van, az Óvár-Agro és a Mezort-Agro Kft.-k, előbbi pedig még tulajdonosa a Gépkör Kft.-nek, valamint a Lajta-Hanság Zrt.-nek. Utóbbi társaság egyedüli tulaja az enyingi Dél-Balatoni Agro Kft.-nek, valamint résztulajdonosa az MTT Tej Kft.-nek.

Az egyesülés után egy 4,2 milliárd forintos eszközállománnyal rendelkező társaság jön létre, melyből 3,9 milliárd forint befektetett pénzügyi eszközként szerepel a könyvekben. 227 millió forintos pénzeszköz (bankszámla és készpénz) áll rendelkezésre a mindennapos költségek fedezésére, ugyanakkor 3,5 milliárd forintnyi tartozást kell majd valamikor kiegyenlítenie a jogutód társaságnak; ehhez a Mezort mindössze 87 millióval járult hozzá.

A Mezort mellett két másik kisebb céget is beolvasztanak egy harmadikba. A Simicskához egykor közel álló Vida Ildikó által vezetett Pro-Aurum Vagyonkezelő Zrt. - mely szintén közvetlenül Mészáros Lőrinc tulajdonába került - magába olvasztja a BREDA-2000 Vagyonkezelő és Befektető Zrt.-t, valamint a RÁC-ING Ingatlanhasznosító-Beruházó Kft.

Az egyesülés végére az átvető társaság 1,6 milliárdos mérlegfőösszeggel fog rendelkezni, 1,1 milliárdos befektetett pénzügyi eszközzel, valamint 1,3 milliárdos kötelezettség-állománnyal.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Hernádi Zsolt elárulta: megvan, mekkora osztalékot fizet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 16:43
Nem volt egyszerű éve a Molnak 2023-ban.
Vállalat Közös fejlesztést jelentett be a Siemens és a Mercedes-Benz
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:11
A villamosenergia-rendszerről készített digitális másolat segítségével felgyorsíthatóvá válik az autógyárak energiarendszerének megtervezése, modernizálása.
Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG