5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Még mindig viseli az OPEC-ülés nyomait a nemzetközi üzemanyagpiac. A kereslet még mindig nagyon erős, de elsősorban az ázsiai, afrikai és közel-keleti piacok jelentkeznek stabilan magas igényekkel. A magyar autósok nyugodt időszakra számíthatnak a kutakon

A Reuters adatközlése alapján a december 14 - december 18-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 0,3 százalékkal lett olcsóbb, a gázolajé 7,7 százalékkal került kevesebbe. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,5 százalékkal gyengült a dollárhoz viszonyítva. Az üzemanyagpiacokon a benzin és a gázolaj ára a hét folyamán stagnált. A heti átlagos piaci változások, valamint a szerdán (december 16-án) péntekre bejelentett dízel árcsökkentést is figyelembe véve a benzinnél stagnálás, a gázolajnál pedig 0-3 forintos csökkentés lehetséges - írja a GKI Energiakutató a Privtbankárhoz eljuttatott előrejelzésében.

Az OPEC-tárgyalás hatása

A Brent spot kőolaj ára a héten 36-38 dollár között változott, heti átlagban több mint egy dollárral, 3 százalékkal csökkent az ár. Az árak a hét folyamán fél-egy dollárral ingadoztak. 2008-ban volt legutóbb ilyen alacsony ár. A heti olajpiaci fejleményeket az olajpiaci túlkínálattal és továbbra is az OPEC értekezletének döntésével magyarázzák. Az áralakulást nem befolyásolta, hogy az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten 17-tel nőtt, ez azonban nem jelenti azt, hogy megáll a fúrások számának csökkenése, erre figyelmeztettek amerikai kőolajpiaci elemzők. A dollár a vezető devizákhoz viszonyítva a héten kissé erősödött.

Trendforduló?

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga több mint két dollárral csökkent az előző heti átlaghoz viszonyítva, a határidős ár a hét végére alacsonyabb lett, mint a spot ár. Az ilyen helyzet a korábbi csökkenő tendencia megállását jelezheti. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten csökkent, mivel a határidős Brent heti átlagos ára gyorsabban mérséklődött, mint a WTI ára.

Az európai üzemanyagpiacokon a benzin iránti kereslet továbbra is erős, de nem elsősorban az USA-ba irányuló benzinexport lehetősége jelenti a húzóerőt, hanem az ázsiai, közel-keleti és a nyugat-afrikai piacok mutatnak változatlan érdeklődést. Emellett megfigyelhető, hogy a finomítók a benzin határidős árának alakulása miatt már nyári minőségű benzint termelnek saját készletre. A benzin mellett vegyipari alapanyagok iránt is nagy a kereslet.

Az ARA kikötőkben raktározott benzin-, de főképp a dízelkészletek igen magas szinten vannak. Az európai piacokon a dízel kínálata továbbra is bőséges. A Reuters jelentései szerint több tankhajó várakozik az ARA-kikötök előtt dízellel megrakodva, s néhány hajót vissza/elirányítottak az USA keleti parjai felé.

Ingadozik az európai piac

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a december 14 - december 18-a közötti időszakban 0,3 százalékkal került lejjebb, az észak-nyugat-európai piacon 1,2 százalékkal emelkedtek az árak, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 2,1 százalékkal csökkentek. A benzin ára a héten néhány dollárral fel-le ingadozott. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 7,7 százalékkal csökkent, az észak-európai piacokon 7,9-8,4 százalékos volt a csökkenés. A dízel ára is mindhárom piacon néhány dolláros volt a hét folyamán. Ezen a héten az üzemanyagok árváltozása nem követte az olajár mozgását.

Állóvíz

A forint árfolyama a december 14 - december 18-i héten 290 Ft/dollár körül ingadozott, több mint egy forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam dollárhoz viszonyított gyengülését részben a dollár erősödése okozta, a forint az euróhoz viszonyítva is gyengült. Az árfolyam kis változása ezen a héten alig módosította az áralakulást.

 

Forrás: GKI Energiakutató

 

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 0,1 százalékos emelkedés, az ARA piacon 1,6 százalékos csökkenés, az NWE  piacon 1,7 százalékos áremelkedés jelentkezett. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti változások 7,3 százalékos árcsökkenést jeleztek, az észak-európai piacokon 7,5-7,9 százalékos mérséklődést mutatnak az árak forintban mérve.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán piacon stagnálást jeleznek, a másik két piacon egy forint körüli fel, illetve lefelé irányuló változást lehet kimutatni.  A gázolaj forintban mért ára esetében valamennyi piacon 8 forint közüli áresés mutatható ki. December 16-án, pénteken a gázolaj ára 5 forinttal lett olcsóbb. Ezt a döntést is figyelembe véve hétfőn, várhatóan, a benzinnél nem lesz változtatás, a dízelnél még kb. 2-3 forintnyi csökkenés belefér a múlt heti árakhoz viszonyított változásokba, de akár el is maradhat.

A benzin ára 328-330 forint/liter közötti szinten, a gázolaj ára várhatóan 314-316 Ft/liter közötti szinten változhat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG