Hirdetés

Brókerek: ettől a befektetéstől tíz százalékos hozamot is várhatunk

Eidenpenz József, 2016. március 03., 12:18

Öt éve nem volt ilyen magas szinten a BUX index, és az is régóta fordult elő, hogy mind a négy vezető részvényünk osztalékot fizessen. Vajon melyiket érdemes osztalékért vásárolni, melyiket nem, és melyiktől mekkora osztalékhozam várható – ezt boncolgatták a Random Capital konferenciáján. Úgy tűnik, osztalékért csak egyet érdemes.

Az idén 2015 gazdálkodása után négy nagy tőzsdei részvényünk mindegyike osztalékfizető, ez egy nagy változás – mondta el a Random Capital osztalékokról szóló konferenciáján Virág Ferenc vezérigazgató. Vannak növekedésorientált cégek, osztalékra koncentrálók, és lehetséges ezek kombinációja is. A tapasztalatok szerint azonban az egész alapja a bizalom, és a Budapesti Értéktőzsdén az elmúlt években, évtizedekben nem minden papírban lehetett bízni.

Az ideális osztalék kiszámítható, folyamatos, és az a jó, ha növekedési sztori is van mellette a cégnél. Ajánlott, hogy a befektetés diverzifikált legyen, azaz ne csak egy osztalékpapírba fektessünk.

Hirdetés

Imádják Magyarországot

A kockázatok közé tartozik az országkockázat, de a jelek szerint a külföldiek jelenleg imádják Magyarországot, a magyar részvénypiac rendkívül felülteljesítő. Körülbelül öt éve nem volt ilyen magas szinten a BUX index. A négy vezető részvény likviditása, legalábbis a hazai kisbefektetők szemszögéből nézve, megfelelő. A kedvező makrogazdasági helyzet miatt az általános hangulat pozitív.

Az osztalékhozam sokszor viszonylag egyszerűen számítható (osztalék/részvényár), de gyakran kell számolni úgynevezett equity-felárral is, amely az egyedi részvény kockázata. „Korábban például azt hittük, a Magyar Telekom mindig 70 forintot fog fizetni” – hozta fel példának Virág Ferenc.

Elalélni azért nem kellett

Az elvárt osztalékhozamnál tehát a kockázatmentes állampapír-hozamhoz, amely most három százalék körül van, egy felárat is hozzá kell számolnunk, amely rendkívül változó, egyénileg eldöntendő kérdés. Például ma Magyarországon 0-5 százalék között lehet.

A Magyar Telekomnál fordulat történt, több év után ismét osztalékot fog fizetni. Két hónap múlva 15 forint esedékes, 2017-ben pedig a bejelentett tervek szerint 25. „Ettől mi azért még nem aléltunk el” – jegyezte meg Virág. A 2018-as osztalék 30-35 forint lehet, de van olyan elemzőház, amely 45 forintot jelez előre. A 2019-2020-as évekre is 30-50 forint között szóródnak a becslések.

Csökkenhet-e a telekomadó?

Virág a 2016-2020-as évekre 15, 25, 30, 30, 30 forinttal számolt, ezzel az óvatosnak mondott becsléssel is 7,25 százalékos éves hozam várható a részvénytől mintegy 450 forintos részvényárfolyammal számolva. (Az ilyen kalkulációkban az is sokat számít, mennyit ér majd a Telekom 2020 tavaszán.)

A szakember emlékeztetett arra is, miért volt az osztalék elmaradása korábban, főként amiatt a telekomadó miatt, amely jelenleg is évente 30 milliárd forinttal sújtja a céget. Elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben ez az adó is csökkenhet majd, még ha kevésbé is, mint a bankadó.

Egy másik modell

A Magyar Telekom jelenleg kevés külföldi számláján van, mivel korábban kikerült az MSCI Indexből. Lehet arra is számítani, hogy sok külföldi befektető ismét beszáll majd. A részvény mindezek miatt a Random szerint pár év múlva 500-600 forint közötti árfolyamot is elérhet, a cég célára jelenleg 535 forint.

Vágó Attila modellje szerint a 2019-es év végére, 2020 elejére a Telekomnak valahol 558 forint körül kellene mozognia. Ha most megvesszük a részvényt 445 forinton, s eladjuk 558 forinton, plusz az osztalékokat is zsebre vágjuk, akkor évi 10,5 százalékos hozamot érhetünk el. (Az egyes években 15-25-40-40-45-47 százalékos osztalékokkal számolva.)

(Három másik brókercégnek a Magyar Telekommal kapcsolatos reakcióiról itt írtunk.)

A Molnál nem számítanak sok jóra

A Mol-nál idén 550, majd kisebb, évente 500 forint körüli osztalékot várnak. „Pedig úgy szerettük ezt a papírt” – mondta Virág Ferenc. A Mol leírásai, adói, a „menedzsment akarata”, a kormány viselkedése egyaránt arra utalnak, hogy nem fog nőni túlzottan az osztalék, és az osztalékhozam 3,6 százalék körül marad.

A kockázatok miatt a szakember a Mol árfolyamát megítélhetetlennek tartja és nem javasolja a részvény vásárlását, a szerdai kitörés ellenére sem. A Random equity-felára a Molnál öt százalék, így nyolc százalék körüli osztalékhozamot tartanának reálisnak.

Indokolt a pesszimizmus a Richternél?

Ami a Richtert illeti, a részvény két és fél évvel ezelőtt a Random kiemelt befektetése volt, de a 2016-os, a gyorsjelentés utáni, profit warning-nak is beillő menedzsment-nyilatkozat szerintük most megalapozott lehet. Mivel a Richter stabilan eredményének negyedét osztja ki osztalékként, nem tudják osztalékalapon értelmezni, az osztalékhozam az egy százalékot sem éri el.

Az OTP-t a befektetők imádják, főleg a nyugati nagybankokkal összehasonítva, amelyek 20-30 százalékot estek az év első két hónapjában, míg az OTP szerény pluszban van. Ám a részvény 2,7 százalékos osztalékhozama nem túl magas. A bank azonban mindig is inkább növekedés-orientált vállalkozás volt.

Az OTP 164 forint osztalékot fizethet az idén a Bloomberg konszenzusa szerint, jövőre 232, majd 290, majd 339 forint várható. Ez sem jelent nagyon vonzó osztalékhozamot. Ezeket a becsléseket azonban Virág Ferenc túlzásnak tartja, még akkor is, ha a kormány és a bankok viszonya nagyon sokat javult az utóbbi időben.

Cél a kivonulás a devizapiacról

A Random Capital a 2015 januári svájcifrank-válság tanulságai alapján nemsokára részben kivonul a devizapiacról, pontosabban egy brit szolgáltató függő ügynöke lesz. Az ügyfelek a brit cég ügyfeleiként tudnak majd devizaügyleteket végezni a magyar brókercég segítégével. A Random nem kíván tovább szolgáltató maradni a devizapiaci szolgáltatók idegölő versenyében. A cég egyébként a frankpánik miatt 2015 januárban mintegy 20 millió forintot veszített a körülbelül 300 millió forintos saját tőkéjéből – mondta el Virág Ferenc.

 

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hétvégén berobban a nyár – itt tudsz strandolni

Hétvégén berobban a nyár – itt tudsz strandolni

Már egy hónapja kezdetét vette a strandszezon, bár az időjárás eddig nem volt kegyes, hideg volt és sokat is esett, a pocsék időt hétvégére elfelejthetjük! Ha igaza van az időjósoknak, hétvégén akár 31 fok is lehet. Éppen ezért itt az ideje körbenézni, hogy hol és mennyiért strandolhatunk, ha esetleg nem akarunk kimozdulni a városból. Budapesti strandkörkép.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Napi kommentár - videó

Hirdetés
 • BUX26704.47-0.03%
  DAX9823.5-2.32%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • május 23
  május 24
  MNB - Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos kincstárjegy aukció, D160831, 40 mrd Ft
  Külkereskedelmi egyenleg - március
  Ipari termelés (év/év) - március
  ING - 2016 Q1
  Nokia - 2016 Q1
  Walt Disney - 2016 Q2
  május 25
  KSH: Kiskereskedelem (március, részletes adatok)
  OMV - 2016 Q1
  Deutsche Post - 2016 Q1
  E.ON - 2016 Q1
  Metro - 2016 Q2
  május 26
  ÁKK - államkötvény aukciók (3, 5 és 10 év)
  KSH: Munkaerőpiaci adatok (munkanélküliség, foglalkoztatottság, február-április)
  Raiffeisen - 2016 Q1
  Ipari termelés (év/év) - március
  BoE kamatdöntő ülése
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  május 27
  Fogyasztó árindex (év/év, végleges) - április
  GDP - 2016 Q1
  GDP - 2016 Q1

Szavazás

Újra kinyithatnak a nagyobb üzletek is vasárnap - ön vásárol a hét utolsó napján?