Hirdetés
Hirdetés

Brókerek: ettől a befektetéstől tíz százalékos hozamot is várhatunk

Eidenpenz József, 2016. március 03., 12:18

Öt éve nem volt ilyen magas szinten a BUX index, és az is régóta fordult elő, hogy mind a négy vezető részvényünk osztalékot fizessen. Vajon melyiket érdemes osztalékért vásárolni, melyiket nem, és melyiktől mekkora osztalékhozam várható – ezt boncolgatták a Random Capital konferenciáján. Úgy tűnik, osztalékért csak egyet érdemes.

Az idén 2015 gazdálkodása után négy nagy tőzsdei részvényünk mindegyike osztalékfizető, ez egy nagy változás – mondta el a Random Capital osztalékokról szóló konferenciáján Virág Ferenc vezérigazgató. Vannak növekedésorientált cégek, osztalékra koncentrálók, és lehetséges ezek kombinációja is. A tapasztalatok szerint azonban az egész alapja a bizalom, és a Budapesti Értéktőzsdén az elmúlt években, évtizedekben nem minden papírban lehetett bízni.

Az ideális osztalék kiszámítható, folyamatos, és az a jó, ha növekedési sztori is van mellette a cégnél. Ajánlott, hogy a befektetés diverzifikált legyen, azaz ne csak egy osztalékpapírba fektessünk.

Hirdetés

Imádják Magyarországot

A kockázatok közé tartozik az országkockázat, de a jelek szerint a külföldiek jelenleg imádják Magyarországot, a magyar részvénypiac rendkívül felülteljesítő. Körülbelül öt éve nem volt ilyen magas szinten a BUX index. A négy vezető részvény likviditása, legalábbis a hazai kisbefektetők szemszögéből nézve, megfelelő. A kedvező makrogazdasági helyzet miatt az általános hangulat pozitív.

Az osztalékhozam sokszor viszonylag egyszerűen számítható (osztalék/részvényár), de gyakran kell számolni úgynevezett equity-felárral is, amely az egyedi részvény kockázata. „Korábban például azt hittük, a Magyar Telekom mindig 70 forintot fog fizetni” – hozta fel példának Virág Ferenc.

Elalélni azért nem kellett

Az elvárt osztalékhozamnál tehát a kockázatmentes állampapír-hozamhoz, amely most három százalék körül van, egy felárat is hozzá kell számolnunk, amely rendkívül változó, egyénileg eldöntendő kérdés. Például ma Magyarországon 0-5 százalék között lehet.

A Magyar Telekomnál fordulat történt, több év után ismét osztalékot fog fizetni. Két hónap múlva 15 forint esedékes, 2017-ben pedig a bejelentett tervek szerint 25. „Ettől mi azért még nem aléltunk el” – jegyezte meg Virág. A 2018-as osztalék 30-35 forint lehet, de van olyan elemzőház, amely 45 forintot jelez előre. A 2019-2020-as évekre is 30-50 forint között szóródnak a becslések.

Csökkenhet-e a telekomadó?

Virág a 2016-2020-as évekre 15, 25, 30, 30, 30 forinttal számolt, ezzel az óvatosnak mondott becsléssel is 7,25 százalékos éves hozam várható a részvénytől mintegy 450 forintos részvényárfolyammal számolva. (Az ilyen kalkulációkban az is sokat számít, mennyit ér majd a Telekom 2020 tavaszán.)

A szakember emlékeztetett arra is, miért volt az osztalék elmaradása korábban, főként amiatt a telekomadó miatt, amely jelenleg is évente 30 milliárd forinttal sújtja a céget. Elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben ez az adó is csökkenhet majd, még ha kevésbé is, mint a bankadó.

Egy másik modell

A Magyar Telekom jelenleg kevés külföldi számláján van, mivel korábban kikerült az MSCI Indexből. Lehet arra is számítani, hogy sok külföldi befektető ismét beszáll majd. A részvény mindezek miatt a Random szerint pár év múlva 500-600 forint közötti árfolyamot is elérhet, a cég célára jelenleg 535 forint.

Vágó Attila modellje szerint a 2019-es év végére, 2020 elejére a Telekomnak valahol 558 forint körül kellene mozognia. Ha most megvesszük a részvényt 445 forinton, s eladjuk 558 forinton, plusz az osztalékokat is zsebre vágjuk, akkor évi 10,5 százalékos hozamot érhetünk el. (Az egyes években 15-25-40-40-45-47 százalékos osztalékokkal számolva.)

(Három másik brókercégnek a Magyar Telekommal kapcsolatos reakcióiról itt írtunk.)

A Molnál nem számítanak sok jóra

A Mol-nál idén 550, majd kisebb, évente 500 forint körüli osztalékot várnak. „Pedig úgy szerettük ezt a papírt” – mondta Virág Ferenc. A Mol leírásai, adói, a „menedzsment akarata”, a kormány viselkedése egyaránt arra utalnak, hogy nem fog nőni túlzottan az osztalék, és az osztalékhozam 3,6 százalék körül marad.

A kockázatok miatt a szakember a Mol árfolyamát megítélhetetlennek tartja és nem javasolja a részvény vásárlását, a szerdai kitörés ellenére sem. A Random equity-felára a Molnál öt százalék, így nyolc százalék körüli osztalékhozamot tartanának reálisnak.

Indokolt a pesszimizmus a Richternél?

Ami a Richtert illeti, a részvény két és fél évvel ezelőtt a Random kiemelt befektetése volt, de a 2016-os, a gyorsjelentés utáni, profit warning-nak is beillő menedzsment-nyilatkozat szerintük most megalapozott lehet. Mivel a Richter stabilan eredményének negyedét osztja ki osztalékként, nem tudják osztalékalapon értelmezni, az osztalékhozam az egy százalékot sem éri el.

Az OTP-t a befektetők imádják, főleg a nyugati nagybankokkal összehasonítva, amelyek 20-30 százalékot estek az év első két hónapjában, míg az OTP szerény pluszban van. Ám a részvény 2,7 százalékos osztalékhozama nem túl magas. A bank azonban mindig is inkább növekedés-orientált vállalkozás volt.

Az OTP 164 forint osztalékot fizethet az idén a Bloomberg konszenzusa szerint, jövőre 232, majd 290, majd 339 forint várható. Ez sem jelent nagyon vonzó osztalékhozamot. Ezeket a becsléseket azonban Virág Ferenc túlzásnak tartja, még akkor is, ha a kormány és a bankok viszonya nagyon sokat javult az utóbbi időben.

Cél a kivonulás a devizapiacról

A Random Capital a 2015 januári svájcifrank-válság tanulságai alapján nemsokára részben kivonul a devizapiacról, pontosabban egy brit szolgáltató függő ügynöke lesz. Az ügyfelek a brit cég ügyfeleiként tudnak majd devizaügyleteket végezni a magyar brókercég segítégével. A Random nem kíván tovább szolgáltató maradni a devizapiaci szolgáltatók idegölő versenyében. A cég egyébként a frankpánik miatt 2015 januárban mintegy 20 millió forintot veszített a körülbelül 300 millió forintos saját tőkéjéből – mondta el Virág Ferenc.

 

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

Mit adjunk nászajándékba? Ezeknek örülnek legjobban a párok

A készpénz után a második legnépszerűbb nászajándék az utalvány, értéke akár 50-100 ezer forint is lehet, ha közeli rokonok, családtagok adják. A műszaki cikkek mindig a kívánságlista elejére kerülnek. Esküvők tekintetében még mindig a legkedveltebb időszak a nyár, az ajándékkártyák értékesítésében ezek a hónapok a műszaki áruházláncok számára is kimagaslóak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?