Hirdetés
Hirdetés

Rossz hír a gazdáknak: ezért többet kell fizetni

2017. augusztus 03., 13:46

Közzétette idei tájékoztató árát a Vetőmag Szövetség az őszi kalászosokra.

Tonnánként 92 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé az őszi kalászosok fémzárolt, minősített vetőmagjaira a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács – derült ki a szervezet közleményéből. A tájékoztatás szerint a mostani tájékoztató ár kissé a tavalyi ár alatti. Elegendő mennyiségű vetőmag áll majd a gazdálkodók rendelkezésére az őszi vetéshez.

A meghirdetett ár nem fix, nem kötött és még csak nem is ajánlott ár: a konkrét szerződéses árat a felek az adásvétel során maguk határozzák meg. Ez a tájékoztatás nem jelent árrögzítést, fő célja az orientáció, a várható piaci árinformáció közreadása - hívja fel a figyelmet a terméktanács.

Hirdetés
Az ár a fémzárolt vetőmagra vonatkozik, amely hivatalos címkével ellátott, érvényes vetőmag minősítő bizonyítvánnyal rendelkezik, gombaölő szerrel van csávázva és az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő.

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség elnöke elmondta, a meghatározó őszi kalászosok vetőmagjából nagyjából 40 százalék lesz a fémzárolt – ilyen például az őszi búza, őszi árpa vagy a tritikálé. A szervezet információi alapján az előző évhez képest kis mértékben nőtt az őszi búza ókészlet részaránya, a többi növény esetében nincsenek jelentős raktáron lévő készletek. A várható átlagtermésben - az árutermő területekhez hasonlóan -, a tavalyi eredményekhez képest csökkenés tapasztalható.

A piaci szereplők szerint várható a kalászos terményárak emelkedése, ami élénkítheti a fémzárolt, minősített vetőmag iránti keresletet. Az elmúlt években egyébként hullámzott a végfelhasználói átlagár: így például 2009-ben átlagosan 62 ezer, 2012-ben 115 ezer forintért, 2015-ben 91 ezer, 2016-ban 93 ezer forintért kelt el egy tonna őszi búza vetőmag.

Nyaralni mész? Ezt tuti ne hozd haza szuvenírnek

A Nébih felhívása szerint akár veszélyes növénykárosítókat is behozhatnak Magyarországra azok, akik a nyaralásról növényekkel, hajtásokkal, magokkal térnek haza, a magyar hatóságok ezért szigorú poggyászellenőrzést vezettek be - További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Utánajártunk

  • BUX36770.93-2.04%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?