BUX
35 260.49
+0.60%
+210.00
OTP
9 730.00
+0.10%
+10.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 865.00
+1.55%
+105.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
Nyugdíj
Személyes pénzügyek Van okunk aggódni: még az is tart a nyugdíjas évektől, aki jól keres
Privátbankár.hu | 2014. július 15. 19:55
Minden ötödik átlagjövedelemmel rendelkező magyar rendkívül pesszimista azzal kapcsolatban, hogy idős korában lesz-e elég pénze fedezni a felmerülő egészségügyi kiadásait. Az emberek negyede arra számít, hogy nyugdíjas éveiben gyermekei anyagi támogatására lesz szüksége.
Makro / Külgazdaság Lehet választani: adóemelés vagy nyugdíjcsökkentés?
Balla Györgyi | 2014. július 14. 06:07
A kettő közül az egyik tuti. Enélkül ugyanis nem lesz korrekt a nyugdíjrendszer. Németh György nyugdíjszakértő szerint attól még nem születik több gyermek, hogy magasabb nyugdíjat ígérnek a most aktív generációnak. Érdemes lenne viszont elgondolkozni azon, hogy azokat, akiknek négy vagy ennél több gyermekük van, engedjék ki a rendszerből. Németh György azt is mondta: a kormány adócsökkentési ígérete nem több politikai szimbólumnál, a magánnyugdíj-pénztárak megszüntetése durva és álságos volt. Interjú
Személyes pénzügyek Mikor kapnak nyugdíjat a bedőlt takarék ügyfelei?
Privátbankár.hu | 2014. július 8. 17:06
Aki az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetnél vezette számláját, ebben a hónapban postán kapja meg a nyugdíjat.
Személyes pénzügyek Nemhogy nyaralásra, húsra is alig futja egy magyar kisnyugdíjasnak
Privátbankár.hu | 2014. június 27. 06:05
Az otthonlétre rendezkednek be a magyar nyugdíjasok, mert nincs pénzük szórakozásra, kikapcsolódásra. Nyaralásra ötödannyit sem fordítanak, mint egy átlagos európai nyugdíjas - derül ki egy friss elemzésből. Ugyanakkor jó hír, kedvező irányba látszik formálódni a magyarok szemlélete.
Személyes pénzügyek Fogalmunk sincs, miből teszünk félre a nyugdíjas évekre
Privátbankár.hu | 2014. június 24. 19:55
A magyarok felének a bizonytalanság jut eszébe a nyugdíjas évekről. Egy friss felmérés szerint csaknem minden harmadik ember úgy véli, jelenlegi bruttó bérénél magasabb összegre lesz szüksége nyugdíjasként. Tízből négyen azt tervezik, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése után is tovább dolgoznak majd valamilyen formában.
Makro / Külgazdaság Nem elég a nyugdíjhoz járulékot fizetni
Balla Györgyi | 2014. június 10. 06:07
Hogy lehet ez? A Tárki vezető kutatója, Gál Róbert Iván szerint úgy, hogy a most aktív generációnak, a harminc-, negyvenéves fiataloknak nincs elég gyereke, így 25-30 év múlva nem lesz elég járulékfizető. Ettől még lesz ugyan nyugdíj, csak alacsony, és sokat kell érte dolgozni. Hacsak nem lesz vége a jelenlegi felosztó-kirovó rendszernek. Merre tovább magyar nyugdíjrendszer? Érdemes-e még részt venni kötelező megtakarításban, vagy a pénzt úgyis eltőzsdézik, ellopják? Interjú
Makro / Külgazdaság Se nyugdíj, se segély - komoly bajok vannak a szociális ellátással
Privátbankár.hu | 2014. június 9. 09:12
A világ lakosságának több mint 70 százaléka nem kap megfelelő szociális ellátást, ráadásul több ország is leépíti a szociális védelmi rendszerét. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb, nemzetközi jelentéséből kiderül, a világ lakosságának csupán 27 százalékának elérhető az átfogó szociális védelem.
Karrier Alig várjuk a nyugdíjat, de addig hol a legjobb dolgozni?
Privátbankár.hu | 2014. május 15. 20:03
A magyar munkavállalók átlagosan 57 éves korukig szeretnének dolgozni, ennek ellenére azt gondolják, hogy 66 évesen is kénytelenek lesznek munkába járni – derült ki a Randstad Awardhoz kapcsolódó kutatásból. Globálisan az IT a legvonzóbb szektor.
Személyes pénzügyek Hosszú távú megtakarítása alig akad nálunk valakinek
Eidenpenz József | 2014. május 8. 11:37
Miközben a lakosság nagy része nagyon fél attól, hogy a nyugdíja nem lesz majd elegendő, a közel felének semmilyen megtakarítása nincsen, másik harmadának pedig csak pár hónapra elegendő vagy átmeneti tartalékai vannak – derül ki egy friss kutatásból. Pedig a legtöbbünknek vannak olyan felesleges kiadásai, amelyeken spórolhatna.
Személyes pénzügyek Mennyiből él egy átlagos, magyar nyugdíjas? Te tudod?
Privátbankár.hu | 2014. április 23. 20:00
A legtöbb egyetemista úgy gondolja, hogy az átlag nyugdíj a 80 ezer forintot sem éri el, ezért döntő többségük úgy véli, hogy az állami nyugdíj nem lesz elegendő a tisztes megélhetéshez. Nagy részük tervezi, hogy gyűjteni fog majdani nyugdíja kiegészítésére.
Utazás Ezt a sztrájkot egy darabig még nem felejtjük el
Privátbankár.hu | 2014. április 4. 07:57
Harmadik napja tart a Lufthansa- és Germanwings-pilóták sztrájkja - ma ugyan véget ér, de még hétfőig sem áll vissza a rend, és ráadásul megállapodást sem sikerült elérni.
Személyes pénzügyek Nyugdíj minimálbér után: te megélnél havi 50 ezerből?
Privátbankár.hu | 2014. március 27. 10:11
A nyugdíjrendszer bizonytalanságának csak egyik oka az öregedő társadalom, és az aktív, dolgozó lakosság számának csökkenése. A másik súlyos probléma, hogy hazánkban minden harmadik adófizető csak a minimálbér után fizet adót és nyugdíjjárulékot.
Személyes pénzügyek Csak magára számíthat a "minimálbér-nemzedék"
Nagy László Nándor | 2014. március 17. 06:18
A nyugdíjrendszer fenntarthatatlansága miatt egyre későbbre tolódik majd a nyugdíjkorhatár. Más kérdés, hogy ez nem hoz megoldást a „minimálbér-nemzedék” számára az időskori biztonság megteremtéséhez, s nem lesz megoldott idősebb munkavállalók foglalkoztatása sem.
Személyes pénzügyek Így aggódunk a nyugdíjunkért? Kapós a megújult nyugdíjbiztosítás
Privátbankár.hu | 2014. március 13. 07:49
Szinte minden hazai biztosító elindította az adókedvezményes nyugdíjbiztosítását és az első hónapok tapasztalatai szerint van is igény a termékekre - olvasható a Világgazdaság csütörtöki összeállításában.
Személyes pénzügyek Megdöbbentő különbség: ennyivel kevesebb nyugdíjra számíthatnak a nők
Privátbankár.hu | 2014. március 9. 12:04
A nők átlagosan 15 százalékkal kevesebb nyugdíjra számíthatnak mint a férfiak - derült ki az Aegon 12 országra kiterjedt felméréséből.
Személyes pénzügyek A nagymamáknak egy kicsit nehezebb - 8+1 tipp jobb nyugdíjért
Privátbankár.hu | 2014. március 7. 18:00
A nők átlagosan 15 százalékkal kevesebb nyugdíjra számíthatnak a férfiaknál - ez azért van, mert a társadalmi egyenlőtlenségek miatt a nők fizetése átlagosan kevesebb, mint a férfiaké, ráadásul a hagyományos szerepmodellek alapján a nők esnek ki a munkából a gyerekvállaláskor. Ez időskorban mind keményen meglátszik a nyugdíjon.
Személyes pénzügyek Ön hogy akarja tölteni nyugdíjas éveit? És hogy fogja?
Privátbankár.hu | 2014. február 27. 20:00
Mindennapi szokásaink átalakulása mellett az életszínvonalunk változására is számítunk nyugdíjas éveinkben. A KSH adatai szerint nyugdíjasként több időnk jut alvásra és pihenésre, illetve sokat tévézünk és internetezünk majd. Ugyanakkor – a Generali Biztosító reprezentatív kutatása szerint – a várható bevételcsökkenés miatt a legtöbb ember úgy gondolja, hogy néhány dologról le is kell majd mondania. Így az utazásról, családja anyagi támogatásáról, illetve például autója fenntartásáról.
Személyes pénzügyek Sokat adózik, mégsem lesz állami nyugdíja? Így kaphat vissza 280 ezret
Privátbankár.hu | 2014. február 25. 13:59
Bár kevesen bíznak az állami nyugdíjban, mégis kevesen tesznek félre erre a célra - adójóváírással igyekeznek ösztönözni az embereket.
Személyes pénzügyek Ezért nem lesz állami nyugdíjunk
Privátbankár.hu | 2014. február 21. 11:45
Magyarországon egyre kevesebb aktív korú munkavállaló befizetett járulékából kell egyre több nyugdíjas járandóságát kifizetni, a következő 15 évben ugyanis várhatóan 514 ezerrel csökken a járulékfizetők száma - ismertette Farkas András, a pénzügyi tanácsadással és biztosítás közvetítéssel foglalkozó Consequit Group értékesítési vezérigazgatója.
Makro / Külgazdaság Adjon az állam nyugdíjat! És ha nem lesz miből?
Privátbankár.hu | 2014. február 8. 10:46
Egy felmérés szerint a magyarok 76 százaléka várja kizárólag az államtól a nyugdíjat. A megkérdezettek fele sem takarékoskodik előre. Holott nyugdíjuk kevesebb lesz, mint a fizetésük.
Személyes pénzügyek A megélhetéshez sem lesz elegendő a nyugdíj - és akkor mi lesz?
Privátbankár.hu | 2014. február 5. 16:24
Ezt nagyjából minden második magyar felnőtt tudja, mégsem tesz semmit. Számítások szerint 2050-re 4 aktív korúra 6 eltartott jut, különösen a jelenlegi harmincasok, negyvenesek aggódhatnak a jövőjükért. Sokan számíthatnak arra, hogy a jelenlegi fizetésük felét vagy még ennyit sem kapnak majd nyugdíjasként. Mi legyen velük?
Karrier A nap grafikonja: Meddig emelhetők még a nyugdíjak?
Eidenpenz József | 2014. január 30. 18:00
A kilencvenes években a nettó átlagbér 60 százaléka körül volt egy átlagos nyugdíj értéke, mára ez a mutató 73 százalékra kúszott. A nyugdíj magas, vagy a bér alacsony, esetleg más a hiba?
Karrier Megint tömegesen hagyják el a pályát az orvosok
Privátbankár.hu | 2014. január 30. 06:05
Több mint hétszázzal csökkent az orvosok száma, miután tavaly július óta nem jár egyszerre nyugdíj és fizetés. Mindez azt jelenti, hogy néhány hónap alatt a praktizálók közül minden huszadik hátat fordított a szakmájának, miközben az orvosok átlagos fizetése meghaladta a 460 ezer forintot.
Személyes pénzügyek Nem teszel félre? Ezért nem fogsz megélni az állami nyugdíjból
Privátbankár.hu | 2014. január 27. 15:37
Az európai népesség folyamatosan öregszik, így egyre kevesebb aktív korú polgár befizetéseiből kell egyre több nyugdíjas részére állami nyugdíjat fizetni, a nyugdíjas kori változatlan életszínvonal ezért csak öngondoskodással érhető el.
Makro / Külgazdaság Utcára mennek nyugdíjukért a bányászok
Privátbankár.hu | 2014. január 26. 10:55
Elfogyott a türelem, két éve jelezték a minisztériumnak: állítsa vissza a szolgálati nyugdíjat, hiába. Nagyjából ezer ember él rosszabbul, mint négy éve.
Személyes pénzügyek A rezsicsökkentés után is sok megy a rezsire, ki tud így spórolni?
Privátbankár.hu | 2014. január 23. 18:45
Az emberek többsége keresetük legnagyobb részét mindennapi kiadásokra költik, és mindössze néhány százalékát tudják félretenni. Vannak azonban olyanok is, akik havi 50 ezret is félre tudnak tenni. A helyzet pedig romlik, mert számítások szerint 2050-re 4 aktív korúra már 6 eltartott jut.
Személyes pénzügyek Így karcsúsodhatnak az állami nyugdíjak
Privátbankár.hu | 2014. január 20. 10:52
A következő években a nyugdíjasok és az aktív dolgozók aránya jelentősen változik. Az eltartottak hosszabb élettartamuknak köszönhetően tovább részesülnek majd társadalombiztosítási ellátásban, míg egyre kevesebben fognak dolgozni a születések visszaesése miatt.
Személyes pénzügyek Jól járt, aki nyugdíjpénztári tag maradt
Privátbankár.hu | 2014. január 6. 07:19
Tavaly is felülmúlták az inflációt a nyugdíjpénztárak.
Személyes pénzügyek Kiderült, mennyivel emelkednek a nyugdíjak jövőre
Privátbankár.hu | 2013. december 12. 14:04
A minisztérium szerint az emelés 2,8 millió embert érint.
Karrier 21 millió eurót utasított vissza az autógyártó vezetője
Privátbankár.hu | 2013. november 28. 08:06
Philippe Varin, a PSA elnöke lemond a nyugdíj-kiegészítésről, ami óriási felháborodást váltott ki.
Karrier Kiütötte a biztosítékot egy luxusnyugdíj a franciáknál
Privátbankár.hu | 2013. november 27. 12:13
Óriási felháborodást váltott ki szerdán Franciaországban, hogy a PSA Peugeot Citroen 21 millió euró (6,3 milliárd forint) nyugdíj-kiegészítést szándékozik fizetni leköszönő elnökének.
Személyes pénzügyek Nem várnak a főnökre, eddig 30 milliárdot tettek félre nyugdíjra
Privátbankár.hu | 2013. november 26. 07:47
Csökkenő taglétszám mellett nőttek a befizetések a nyugdíjpénztáraknál.
Személyes pénzügyek Elérhetetlen luxus a nyugdíj? Sok fiatal pesszimista
Privátbankár.hu | 2013. november 14. 13:30
A 20 és 29 év közötti dolgozó fiatalokban megvan a hajlandóság arra, hogy takarékoskodjanak a nyugdíjas éveikre, ám erre igen kevés lehetőségük van. Ez a korosztály realista, ám tervei megvalósításához pénzügyi tanácsadásra, adókedvezményekre, és egyéb ösztönzésre is szüksége volna.
Makro / Külgazdaság Ha nem megy úgy a gazdaság, kevesebb lesz a nyugdíj is
Balla Györgyi | 2013. november 6. 06:12
A Ratkó-unokák vannak különösen nagy veszélyben, komolyan számolniuk kell azzal, hogy nem számíthatnak annyi állami nyugdíjra, mint azok, akik most fejezik be a munkát. Mit tehetnek, akik ma 30-40 évesek? Elfogadják, hogy nyugdíj után sem "áll meg az élet": dolgoznak és spórolnak. Interjú Viszkievicz Andrással.
Személyes pénzügyek A nyugdíjrendszer összeomlása elkerülhetetlen, de felkészülhet rá
Füstös Móni | 2013. október 31. 14:30
A világon minden percben 5 millió dollárnyi friss megtakarítás keletkezik, és a vagyonfelhalmozás egyre nőni fog. Ha azonban Magyarországot nézzük a megtakarítási szokások szempontjából, akkor már nem ilyen kedvező a helyzet. Rengetegen vannak, akiknek nincs félretett pénze, ők akár havi néhány ezer forintos megtakarítással is elkezdhetik a takarékoskodást, a pénzügyi szolgáltatók egyre nagyobb figyelmet fordítanak rájuk.
Személyes pénzügyek Közeleg a nyugdíj-katasztrófa: mi lesz velünk az állam nélkül?
Privátbankár.hu | 2013. október 24. 14:44
Közgazdasági tény, hogy a jelenlegi nyugdíj rendszer nem fenntartható, a politikusok mégsem szeretnek erről beszélni, mert félnek a népszerűtlenségtől. Reménykedni ugyan lehet benne, hogy az állam talál valamilyen kedvező megoldást a problémára, de készüljünk fel a legrosszabbra. A kérdés csak az: hogyan?
Makro / Külgazdaság Nem itt szeretne nyugdíjas lenni? Hol jobb megöregedni?
Privátbankár.hu | 2013. október 1. 18:20
Svédországban a legjobb megöregedni - ezt mutatja az idősek átfogó helyzetéről először elkészített globális lista, amelyen Magyarország a 91 ország közül a negyvenedik helyet foglalja el. A dokumentum előrejelzése szerint 2050-re a világ 60 éven felüli lakosságának létszáma felülmúlja majd a 15 éven aluliakét.
Makro / Külgazdaság Itt a rezsicsökkentés költségvetése: könnyebb lesz az élet?
Füstös Móni | 2013. szeptember 30. 15:32
A rezsicsökkentés költségvetése lehet a jövő évi büdzsé, mivel azon olyan intézkedéseket vezetnek át, amelyek könnyebbé teszik az emberek mindennapi megélhetését - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mielőtt átadta a jövő évi költségvetés tervezetét Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének.
Személyes pénzügyek Az IMF adhat tippeket nyugdíj ügyben
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 20. 12:13
Elismert szakembereket hívott Budapestre a nyugdíjbiztosítási főigazgatóság és a nemzetgazdasági tárca, hogy megtudja, mások hogyan, miből fizetnek nyugdíjat. Európa lakossága vészesen öregszik.
Személyes pénzügyek A nélkülözéstől félnek, de utazgatnának a leendő magyar nyugdíjasok
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 11. 19:15
Miközben a sokakban vannak félelmek, hogy hogyan is boldogul majd nyugdíjas évei alatt, aközben sokan írják a bakancslistájukat. Természetesen arról is vannak elképzelések, hogy mennyi pénzre lenne szükség egy-egy álom megvalósításához.
Személyes pénzügyek Nem csak nálunk lesz luxus a nyugdíj
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 28. 19:30
A Barings Asset Management kutatásaiból kiderült, hogy minden hetedik brit nem tervez nyugdíjba vonulni, valamint növekedni látszik a nyugdíjra nem jogosult nők száma is - írja a Biztosítási Szemle.
KKV A kézbesítők maradtak, közép- és felsővezetőket küldtek el a postánál
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 15. 11:44
Több mint 3 milliárd forintba kerül a 875 ember elbocsátása.
Személyes pénzügyek Így készülünk a nyugdíjra: 767 ezer forint van az átlagos önkéntes kasszában
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 8. 11:30
A második negyedévben mínusz 3, az első félévben összesen plusz 2,5 százalékos hozamot értek el a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak. Vagyonuk 866,4 milliárd forintra nőtt. Az egészségpénztárak és a magánnyugdíjkasszák is híztak.
Személyes pénzügyek Elvették a nyugdíjmilliárdokat, így már stabil a rendszer
Privátbankár.hu | 2013. június 28. 07:20
A kormányváltás óta megtett lépéseknek köszönhetően 25 év múlva is fenntartható lesz a nyugdíjrendszer - mondta Soltész Miklós a Fidesz Magyarország jobban teljesít - Oltalom alatt az idősek című rendezvényén Egerben.
Személyes pénzügyek Lesz-e nyugdíja? - egy kutatásból kiderül
Privátbankár.hu | 2013. június 18. 11:36
Nehéz életkörülmények várhatóak, a magyarok és a franciák különösen pesszimisták.
Személyes pénzügyek Pénzügyekből 0-ás: miből takarítanak meg a fiatalok?
Privátbankár.hu | 2013. június 10. 19:30
A dolgozó fiatalok több mint fele tartalékok nélkül él - állapította meg a K&H pályakezdők jóléti indexének kutatása. Ez nem meglepő, hiszen a megkérdezett fiatalok nettó jövedelme átlagosan 71 ezer forint volt, ebből nem könnyű takarékoskodni. A kutatás pénzügyek részindexe ezért gyenge lett: 0 értéket kapott a -50 és +50 között elhelyezkedő skálán.
Személyes pénzügyek Most egy fityingünk sincs, de nyugdíjra mi akarjuk a legtöbb pénzt
Privátbankár.hu | 2013. május 29. 11:05
Nagyon komoly elvárásokat támasztanak időskori járandóságuk mértékével kapcsolatban a leendő nyugdíjasok: az Aegon megbízásából 12 országban elvégzett kutatás szerint a jelenlegi jövedelmük átlagosan 72 százalékával lennének elégedettek.
Személyes pénzügyek A nyugdíjkorhatár emelése az Ön egészsége miatt fontos!
Privátbankár.hu | 2013. május 22. 17:00
Az IEA kutatóközpont tudományos kutatással támasztja alá, miért fontos az emberek egészsége miatt a nyugdíjkorhatár emelése. A legtöbb nyugdíjas depressziós lesz, ahogy kiesik a munka világából, pedig még bőven lenne ereje dolgozni - derül ki a Biztosítási Szemle által idézett tanulmányból.
hírlevél