BUX
35 960.86
+2.13%
+750.00
OTP
10 190.00
+4.67%
+455.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 875.00
+0.81%
+55.00
MTELEKOM
392.00
+0.51%
+2.00
 
Nyugdíj
Személyes pénzügyek Tényleg állami nyugdíjat akarnak a magyarok? Zuhan a pénztártagok száma
Privátbankár.hu | 2012. augusztus 24. 08:49
Az állami nyugdíjrendszerbe történő visszalépéseket követően a magánnyugdíjpénztárak taglétszáma a második negyedév végére 75 136 főre csökkent. Az év első felében a szektor egészét tekintve a működési eredmény továbbra is negatív volt. Ráadásul az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszámának csökkenése is folytatódott, az új belépők száma jelentősen elmaradt az előző év azonos időszakához viszonyítva.
Személyes pénzügyek Nyugdíjreform és egyéni számlák: kicsúszott az időből a kormány
Privátbankár.hu | 2012. július 30. 17:05
Ígérete ellenére nem tervezi a kormány, hogy egyéni számlákat alakít ki az állami nyugdíjrendszerben, noha 2 évvel ezelőtt ezzel az "ajánlattal" csábított vissza 3,1 millió magánnyugíjpénztári tagot a társadalombiztosításba. Az egyéni számlás rendszer bevezetése még a második Széll-tervben is szerepelt - a kormányzati ciklus végéig biztosan nem lesz belőle semmi.
Személyes pénzügyek Totális félreértés: nem kell drasztikusan megvágni a nyugdíjakat
Privátbankár.hu | 2012. július 11. 13:22
Hosszú távon a nyugdíjrendszer drasztikus átalakítására van szükség, hiszen ha a jövőben nem sikerül a társadalom elöregedését megállítani, szükséges lesz a nyugdíjba vonulók nettó béréhez viszonyított nyugdíjat, az úgynevezett helyettesítési rátát fokozatosan csökkenteni, vagy a nyugdíjkorhatárt emelni - véli Heim Péter.
Pénzügyi szektor Ne a postást várja: hova kérjem a nyugdíjamat?
Eidenpenz József | 2012. július 11. 06:10
Látszólag nem ez az ideális időpont arra, hogy bankszámlát nyisson az ember, hiszen éppen tranzakciós illetéket vezetnek be a pénzügyi műveletekre, amit várhatóan a bankok vagy egy részük részben vagy egészben a fogyasztókra fognak hárítani. A bankszámláknak azonban így is számos előnye van, ráadásul a bankok nagy része a nyugdíjasok számára komoly kedvezményeket ad a költségekből. Kérdés, meddig.
Személyes pénzügyek Rendkívüli nyugdíjemelésre készül a kormány
Privátbankár.hu | 2012. július 10. 09:36
Idén is lesz rendkívüli nyugdíjemelés a tervezetnél magasabb infláció miatt - tudta meg a Napi Gazdaság. Az erről szóló előterjesztést a kormány szeptemberben már elfogadhatja, így a törvény szerint novemberben ki is fizethetik.
Makro / Külgazdaság Divat lesz az unortodox? Európa átveszi a magyar módszereket
Privátbankár.hu | 2012. július 4. 11:49
Gilles Bransbourg befektetési stratéga szerint a jövőben az unortodox gazdaságpolitika válik majd normálissá, melynek része lesz, hogy az állam ráteszi a kezét a nyugdíjmegtakarításokra. A szakember szerint a befektetőknek most Németország kezét kell figyelni, valamint óva int mindenkit attól, hogy aranyba, ezüstbe, vagy műtárgyba fektessen be.
Személyes pénzügyek Honnan lesz nyugdíjam? Alapszabályok és tipikus hibák
Privátbankár.hu | 2012. június 29. 12:30
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kisbefektetők többsége túl gyorsan reagál és eladja befektetéseit rögtön, amint 10-15%-os hozamot elért azon. Fordított helyzetben azonban végtelen türelemről tanúskodunk, és éveken keresztül hajlandóak vagyunk veszteséges befektetéseken ülni. Tipikus hibák, amiket nyugdíjcélú megtakarításoknál érdemes elkerülni.
Személyes pénzügyek Még nem tudja a kormány, kiket nyugdíjazna kötelező jelleggel
Privátbankár.hu | 2012. június 18. 08:14
Giró-Szász András kormányszóvivő közlése szerint további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a 62 éves nyugdíjkorhatár feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése.
Makro / Külgazdaság Büdzsé: marad a bankadó, nem lesz könnyű évünk 2013-ban - részletes elemzés
Zsiborás Gergő | 2012. június 16. 07:50
Jövőre sem lesz olcsóbb az állam, az egykulcsos adó végre egykulcsos lesz, de kevesebb lesz belőle a bevétel. A költségvetés benyújtott tervezete szerint marad a bankadó, az ágazati különadók nem vesznek el, csak átalakulnak - ennek egy részét mi fizetjük majd meg. A nyugdíjak reálértéke csökkenhet, az önkormányzatok és az egészségügy a 2013-as büdzsé nagy vesztesei. A tervezet részletes elemzése.
Makro / Külgazdaság 2013-as büdzsé: brutális teher a bankoknak és kötelező nyugdíjbavonulás
Zsiborás Gergő | 2012. június 14. 15:04
Egyszer volt, hol nem volt, Matolcsy György gazdasági miniszter sajtótájékoztatót tartott a jövő évi büdzséről. A kiadási és bevételi oldalt a kormány második olvasatban 170 milliárddal emelte, 280 milliárdot várnak a tranzakciós illetékből - de még nem tudni pontosan, hogyan - és lesz kötelező nyugdíjbavonulás a közszférában.
Személyes pénzügyek Sürgősen emelni kellene a nyugdíjkorhatárt
Privátbankár.hu | 2012. június 12. 07:40
A születéskor várható élettartam növekedése miatt "sürgető szükség" van arra, hogy a kormányok fokozatosan emeljék a nyugdíjkorhatárt, és a rendszer fenntarthatósága érdekében szélesítsék az öngondoskodás körét - olvasható a Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezetének (OECD) jelentésében.
Személyes pénzügyek Kínában sem sokáig mennek már nyugdíjba az 50 évesek
Privátbankár.hu | 2012. június 7. 12:57
A nyugdíjkorhatár felemelését fontolgatja a kínai vezetés, amit a várható élettartam növekedése, az elöregedő társadalom indokol. Jelenleg a kínai férfiak többnyire 60, a nők 50 éves korukban vonulnak nyugdíjba Kínában. Szakértők szerint a nyugdíjkorhatárt az évtized közepéig nőknek és férfiaknak egyaránt 65 évre kellene kitolni.
Személyes pénzügyek Nem lesz többé nyugdíj 15 év szolgálat után - szigorítanak a lengyelek
Privátbankár.hu | 2012. június 7. 10:37
Bronislaw Komorowski lengyel államfő aláírta a rendvédelmi szervekre vonatkozó nyugdíjtörvény módosítását - olvasható a lengyel elnöki hivatal honlapján. Eddig 15 év szolgálat után le lehetett tenni a lantot életkortól függetlenül; a jövőben nem lesznek 55 év alatti lengyel nyugdíjas rendőrök.
Személyes pénzügyek Fordulópont a nyugdíjrendszerben: elég lesz, amit az állam ad?
Privátbankár.hu | 2012. május 20. 10:36
2013. január 1-je fordulópont lesz a nyugdíjszámítás hazai rendszerében: az egyébként meglehetősen bonyolult szisztéma 2 jelentős ponton változik meg. Egy friss összeállítás szerint ez és a demográfiai folyamatok várható alakulása előtérbe helyezi a hosszú távú öngondoskodást: mindenkinek el kell gondolkodnia azon, elég lesz-e az a nyugdíj, amit az állam biztosít majd.
Makro / Külgazdaság A közalkalmazotti bérekre és a nyugdíjakra vet ki újabb adót a román kormány
Privátbankár.hu | 2012. május 18. 13:33
Szolidaritási adó bevezetését tervezi a román kormány a magas közalkalmazotti bérekre és nyugdíjakra. 2013-tól megadóztatnák a 10 ezer lej fölötti jövedelmeket, de különadót kaphatnak az olajvállalatok is.
Személyes pénzügyek Céges nyugdíjprogramok: olcsó juttatás adókedvezménnyel (videó)
Privátbankár.hu | 2012. május 7. 12:19
Már nem csak Nyugat-Európában, hanem itthon is van foglalkoztatói nyugdíjprogram, ami a munkáltató nyugdíj előtakarékossági vállalását jelenti. A programhoz adókedvezmény is jár, a hozamok kamatadómentesek. Nem árt azonban odafigyelni szerződésünkben mit köt ki a munkáltató.
Személyes pénzügyek Selmeczi Gabriella tovább számolt: 850 milliárddal rövidítettek meg minket a pénztárak?
Privátbankár.hu | 2012. május 4. 08:40
Tavaly augusztusban még 700, ma már 850 milliárdos nyugdíjbuktáról ír Selmeczi Gabriella sajtóinformációk szerint a nemrég elkészült nyugdíjpénztári jelentésében - a nyugdíjvédelmi megbízott szerint 12 év alatt ennyivel érhettek volna többet a nyugdíjpénztári befektetések, ha állampapírban helyezték volna el őket. A pénztárszövetség egyszer már kiakadt a számokon.
Személyes pénzügyek Még sosem éltek ilyen jól a német nyugdíjasok
Privátbankár.hu | 2012. március 30. 08:09
Németországban minden korábbi idős generációnál jobb körülmények között él a 60 éven felüliek jelenlegi nemzedéke, a 21,5 millió fős tömeg összesített vagyona tavaly elérte a 400 milliárd eurót. Az idősek 98 százaléka késedelem nélkül törleszti hitelét, amit leginkább autóra és lakásfelújításra vett fel.
Személyes pénzügyek Az amerikai milliomosok is aggódnak a nyugdíjuk miatt
Privátbankár.hu | 2012. március 24. 07:20
A nyugdíjas évekre történő megtakarítás olyan probléma, amely társadalmi státusztól és jövedelemtől függetlenül mindenkit, még a gazdagokat is érinti – derül ki a Biztosítási Szemle által idézett, amerikaiak körében végzett felmérésből.
Személyes pénzügyek Kiszáll az Aegon: lehúzza a rolót a harmadik legnagyobb magánnyugdíjpénztár
Privátbankár.hu | 2012. március 12. 12:54
Az Aegon Nyugdíjpénztár vezetősége a magánnyugdíjpénztári szektort érintő megváltozott szabályozási környezet, a biztonságos és tervezhető működtetés ellehetetlenülése miatt azt fogja javasolni a küldöttközgyűlésnek, hogy döntsön a magánnyugdíjpénztári ágazat jogutód nélküli megszüntetéséről.
Makro / Külgazdaság Adóemeléssel és megszorításokkal takarékoskodna Ausztria
Privátbankár.hu | 2012. február 11. 11:03
Az osztrák koalíciós partnerek megállapodtak a következő öt évre szóló takarékossági csomagban. A javaslat szerint Ausztria elsősorban az állami kiadások csökkentése révén 27 milliárd eurót akar megtakarítani 2016-ig. A tervek szerint befagyasztanák a közszolgák bérét, a nyugdíjak az inflációnál kisebb mértékben emelkednének, és az állami támogatások is csökkennének.
Vásárló A nyugdíjasok egy része bukja a kedvezményes bérletet
Privátbankár.hu | 2012. január 27. 12:11
Törvényi változások miatt a BKV március 31-e után már nem állíthatja ki a nyugdíjas bérletigazolványt a nem öregségi nyugdíjasoknak. Az átlagnyugdíj Magyarországon 86 381 forint, a normál havibérlet 9800 forint. A BKV szerint az intézkedés igazságtalan, de nem tudnak mit csinálni.
Személyes pénzügyek 60 fölött is dolgozni - így menekülhet csak meg Európa
Privátbankár.hu | 2012. január 16. 09:02
A jóléti államokban a 60 felettiek egyre aktívabbak a munkaerőpiacon az EU-ban, ebben a tekintetben Magyarország uniós sereghajtó, miközben minden 5. magyar támogatja a nyugdíjkorhatár emelését, a magyar 40%-a támogatja a korhatár utáni munkát is. A görögök nagy része nem is érti, minek kellene korhatár után dolgozni.
Személyes pénzügyek Pénztártagok nyugdíja: hogy lesz a 75%-ból 100%?
Zsiborás Gergő | 2012. január 12. 15:19
Utánajártunk, mekkora állami nyugdíjra számíthatnak a pénztártagok az államtól. Az ezt lehetővé tévő stabilitási törvény egyértelműen fogalmaz, a helyzetet az bonyolítja meg, hogy a pénztártagok befizetéseit tavaly decemberig "ideiglenesen" elvonta az állam. Ők most kiegészítést és kompenzációt is kapnak - de ez egyben újabb kérdéseket is felvet.
Személyes pénzügyek Magyar nyugdíj-panaszoktól hangos Brüsszel
Privátbankár.hu | 2012. január 12. 09:33
Nem tudja feldolgozni az Emberi Jogok Európai Bírósága a korkedvezménnyel nyugdíjba vonult rendvédelmi dolgozók panaszainak özönét, ezért arra kérte a magyar szakszervezeteket, hogy csoportosítva nyújtsák be azokat. Bizonyos kérelmeket egyelőre nem is vesznek jegyzékbe.
Makro / Külgazdaság A Mol-pakett eladásával és maradék nyugdíjpénzekkel tömnék be a lyukakat
Privátbankár.hu | 2012. január 4. 18:00
Ha nem születne megállapodás az IMF-el, az rossz üzenet volna a piacnak - mondta Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára, a tárgyaló magyar delegáció egyik tagja szerdán. Erre az esetre is van terv, a maradék nyugdíjvagyonnal, a Mol-részvények eladásával és az előző IMF-EU-megállapodásból maradt pénzekkel számolnak.
Személyes pénzügyek Ezért nem döntött nyugdíj-ügyben az Alkotmánybíróság
Privátbankár.hu | 2012. január 2. 11:01
A megváltozott jogszabályi háttér miatt az Alkotmánybíróság az év elején először is azt vizsgálta, egyáltalán jogosult-e döntést hozni a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos beadványok ügyében - mondta el a hvg.hu-nak hosszú idő után interjút adó Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke.
Személyes pénzügyek Év végi befektetések: nyugdíjcélú megtakarítások adókedvezménnyel
Privátbankár.hu | 2011. december 29. 12:25
Várhatóan idén is lesznek olyanok, akik az év utolsó napjaiban helyeznek el pénzt az adóoptimalizálást szolgáló megtakarítási formákban. Ezek között a nyugdíjrendszert érintő újabb változások nyomán tovább nőhet a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) vonzereje, amely tőzsdei statisztika szerint csaknem kétszerte nagyobb részarányt képvisel az értékpapírszámlákon belül, mint a tartós befektetési szerződés (TBSZ) kapcsán nyitott számlák.
Személyes pénzügyek Emelkedik a német nyugdíjkorhatár, aggódnak a szakszervezetek
Privátbankár.hu | 2011. december 28. 11:57
Németországban januártól 65 évről fokozatosan 67 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár, miközben a társadalmi szervezetek szerint egyben az öregkori elszegényedés veszélye is nő. A szakszervezetek attól tartanak, hogy tömegessé válik az öregkori elszegényedés. A fő probléma az, hogy az idős emberek igen nehezen helyezkednek el a munkaerőpiacon, ezért kénytelenek idő előtt nyugdíjba vonulni.
Makro / Külgazdaság A héten nyakonöntik a spanyolokat
Privátbankár.hu | 2011. december 27. 16:24
A spanyol kormány első megszorító csomagjának részeként 4 milliárd eurós kiigazítást tervez. A spanyol gazdasági minisztere szerint a csomagot a pénteki kormányülést követően jelentik be, annak mértéke időszakosan megfelel a kormányzati céloknak. A jövő évi felülvizsgált költségvetést március végéig terjesztik a parlament elé. Korábban az új spanyol kormány illetékesei szinte megoldhatatlan feladatnak nevezték a megszorítások keresztülvitelét.
Személyes pénzügyek Kegyelmet hirdetnek a magánnyugdíjpénztári tagoknak: újra nyílik az állami pillér
Privátbankár.hu | 2011. december 22. 09:33
Aki korábban nem az állam mellett döntött, mégsem írta ki magát az állami nyugdíjrendszerből: Matolcsy György pénzügyi stabilitásáról szóló törvényhez benyújtott módosító javaslata megteremti a magánnyugdíjpénztári tagok számára az átlépési lehetőséget az állami pillérbe.
Személyes pénzügyek Akik csak fizetnek a nyugdíjunkba, de nem kapnak semmit
Privátbankár.hu | 2011. december 20. 10:10
A hétfőn elfogadott módosítóindítvány szerint a nyugellátás fedezetére fizetett járulék kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg - csakhogy járadékfizetési kötelezettsége ezután nem minden esetben van az államnak. A magánpénztári tagok fizetnek, de semmit nem kapnak cserébe.
Makro / Külgazdaság Zöld utat kapott a 320 milliárdos kiigazítás - nyugdíjügyben még lesz miről vitatkozni
Privátbankár.hu | 2011. december 19. 15:54
Az Országgyűlés Számvevőszéki és Költségvetési Bizottsága hétfői ülésén 19 igen szavazattal 4 ellenében támogatta a kormánynak a jövő évi költségvetés 320 milliárd forintos módosítására irányuló javaslatát. Az NGM helyettes államtitkára szerint a nyugdíjrendszert érintő viták még nem lezártak, további szabályozásra lesz szükség.
Személyes pénzügyek Pénztári tagok nyugdíja: az Ab megoldása, hogy nincs megoldás?
Zsiborás Gergő | 2011. december 8. 13:52
Több törvényi változás is plusz feladatot ró az Alkotmánybíróságra, mely a magánnyugdíjpénztárak ügyében majd' egy éve döntésképtelen. Elképzelhető, hogy a helyzetet úgy oldják meg, hogy sehogy sem oldják meg - 2012-től ugyanis nem kell már foglalkozniuk a korábbi beadványokkal.
Személyes pénzügyek 20 év után döbbenünk rá: az állam nem segít mindenben
Privátbankár.hu | 2011. december 7. 13:43
Az emelkedő alapkamat keresztbe tehet az öngondoskodásnak, a hosszú távú megtakarítási hajlandóságot az egyre bizonytalanabb környezet amúgy is aláássa. Holott ma már nem az a gond feltétlenül, hogy nem akarunk félretenni, hanem hogy nincs miből.
Személyes pénzügyek Nyugdíjreform: másfél éve a startvonalon
Zsiborás Gergő | 2011. november 30. 12:37
A kormány nyugdíjreform címén olyanra vállalkozott, amire senki sem volt eddig képes. A költségvetési háttér átalakítása egyelőre csak a tételek ide-oda tologatása, miközben a rendszerben 0 forint tartalék van - és kikerült abból 3000 milliárdnyi megtakarítás, aminek fele államadósság-csökkentésre ment el, hiába. Az egyéni számlák sehol, a rendszer kockázatai viszont ugyanazok, mint 20 évvel ezelőtt. Nagy gondban a nyugdíjrendszer.
Makro / Külgazdaság Országvédelem: 60 milliárdos többletkiadást szavazott meg a Ház
Privátbankár.hu | 2011. november 29. 17:20
Az Országgyűlés keddi ülésén 233 igen és 54 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a 2012-es költségvetés főösszegeit tartalmazó számvevőszéki bizottsági módosító indítványt. Eszerint a bevétel 14 323,6 milliárd, a kiadás 14 899,8 milliárd, míg a hiány 576,1 milliárd forint lesz.
Makro / Külgazdaság Kósa Lajos: az IMF is egy eszköz
Privátbankár.hu | 2011. november 24. 11:38
Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke elmondta, hogy az IMF-fel folytatandó tárgyalásokon a magyar kormány több kérdésben is kitart az álláspontja mellett, többek között a válságadók szükségessége, a nyugdíjak reálértékének megtartása, és a családtámogatási rendszer szja-rendszeren történő érvényesítése mellett.
Személyes pénzügyek Orbán Viktor levelében garantálja a nyugdíjak értékállóságát
Privátbankár.hu | 2011. november 22. 11:06
Orbán Viktor nyugdíjasoknak írt levelében 2012-re garantálja a nyugdíjak értékállóságát, továbbá azt is, hogy a gáz, a villany, a távfűtés, a víz és a csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak, jövőre az infláció mértékével arányosan, 4,2 százalékkal nő a nyugdíj.
Személyes pénzügyek Évi plusz 500 ezer forintot kellene félretennünk a rendes nyugdíjért
Zsiborás Gergő | 2011. november 14. 10:44
Az európai uniós állampolgárok nem kapnak arról éves értesítőt, hogy miként alakul jövőbeni nyugdíjuk, bár az elöregedés valamennyi tagállamot kihívás elé állít. Magyarországon fejenként évi 500 ezer forintnál is több hiányzik ahhoz, hogy a lakosság ne szegényedjen el öreg korára, megtakarításunk pedig alig van.
Személyes pénzügyek Egy tea Selmeczi Gabriellával: nyugalom, lesz nyugdíj
Zsiborás Gergő | 2011. november 10. 11:57
Selmeczi Gabriella szerint a magyar állam és a Magyarország mögött álló tízmilliós társadalom jelenti a nyugdíjrendszer legfőbb garanciáját. Arra, hogy 20-30 év múlva is legyenek nyugdíjak, nem a magánkasszák jelentik a megoldást az egykori nyugdíjbiztos szerint.
Személyes pénzügyek Az ideális nyugdíjrendszerhez kellenek a magánpénztárak
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 12:57
Az ideális nyugdíjrendszer elképzelhetetlen a magánnyugdíjpénztárak nélkül - írja a Mercer legfrissebb tanulmánya. A fenntartható nyugdíjkasszához 40%-os államadósság lenne a megfelelő. Jelenleg nincs első osztályú besorolással rendelkező nyugdíjrendszer, pedig a fejlett országokban egyre nagyobb gond az elöregedés
Személyes pénzügyek Korhatár előtti nyugdíj: máris enyhítenének a szigoron
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 09:08
Bár a "Matolcsy-direktíva" szerint csak az a nyugdíj, amit korhatár után fizet az állam, több fideszes képviselő enyhítene a törvényjavaslaton. A hivatásos szerveknél dolgozók közül többen nagyon rosszul járnának a mostani javaslat szerint és még 98%-os különadót is fizetniük kellene
Biztosítás Nyugdíj: mindig lesznek leszakadók
Privátbankár.hu | 2011. október 3. 06:19
Békeidőben is szárazon kell tartani a puskaport - vallja Kaszab Attila a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese, aki szerint a válsággal véget ért a hazai piac nyugalmi időszaka
hírlevél