BUX
35 260.49
+0.60%
+210.00
OTP
9 730.00
+0.10%
+10.00
MOL
2 000.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 865.00
+1.55%
+105.00
MTELEKOM
390.00
+1.56%
+6.00
 
Nyugdíj
Személyes pénzügyek A nyugdíj népszavazás igazi kérdése: segítsünk százezernek, hogy ártsunk kétmilliónak?
Privátbankár.hu | 2015. július 21. 19:44
Amíg a férfiak nem veszik át a nőktől a gyermekszülést, addig nincs ok az egyenjogúságra hivatkozva a nőkhöz hasonlóan 40 évnyi szolgálati idő után korkedvezményes nyugdíjba menni – írja a Privátbankár.hu-nak írott tanulmányában Farkas András.
Személyes pénzügyek Még a ma nyugdíjasa is támogatásra szorul - mi lesz a jövőben?
Privátbankár.hu | 2015. július 20. 15:25
Dacára annak, hogy a mai keresők irigyek a jelenlegi nyugdíjasokra, mert vélekedésük szerint nekik már nem lesz nyugdíjuk, a ma nyugdíjasainak zöme rászorul az utódok segítségére is.
Személyes pénzügyek Tudod hány évig élhetsz még, ha megéled a nyugdíjkorhatárt?
Nagy László Nándor | 2015. július 17. 13:51
Éves átlagban 0,1-0,2 évvel hosszabbodott a 65. évet megélők élettartama a rendszerváltás óta, s a következő 10 évre is legalább 1-1,5 éves további növekedést várnak a kutatók. Ezt csak a nyugdíjkorhatár emelésével lehetne lekövetni - ennek a szükségszerűségnek tesz be a 40 év szolgálati időt követő nyugdíjazás terve - mondja az Aegon szakértője.
Személyes pénzügyek Ön egyetért? Népszavazás jöhet a férfiak nyugdíjazásáról
Privátbankár.hu | 2015. július 13. 14:54
Lehet népszavazást tartani a férfiak 40 év szolgálati év után történő nyugdíjba vonulásáról.
Személyes pénzügyek Kevesebb lehet a nyugdíja annak, aki külföldön is dolgozik
Privátbankár.hu | 2015. július 8. 11:14
Alacsonyabb magyar nyugdíjra számíthatnak azok a magyar munkavállalók, akik Albániában, Macedóniában, Törökországban vagy az Egyesült Államokban szereztek biztosítási időt, de Magyarországon is van legalább 20 év szolgálati idejük.
Pénzügyi szektor Gond van a magánnyugdíjjal: hogyan fogják kifizetni?
Privátbankár.hu | 2015. július 1. 10:41
Egy összegben nem fizethetik ki a megtakarításokat, a járadékfizetéssel kapcsolatos törvényi rendelkezések viszont nem teljesíthetőek.
Személyes pénzügyek Magyarországon üthet a legnagyobbat a nyugdíjkatasztrófa
Privátbankár.hu | 2015. június 26. 16:10
A magyarok 70 százaléka aggódik a nyugdíjas évei miatt. A többség úgy gondolja, nem tud magának kényelmes életet biztosítani idős korára, jelentős részük szerint problémát jelent majd az egészségügyi kiadások megfizetése. Az Aegon negyedik nyugdíjfelkészültségi kutatása szerint egyre emelkedik a megtakarítani szándékozók tábora, ők jelenthetik a kitörési pontot az ország számára.
Makro / Külgazdaság Kerítésre, nyugdíjra, béremelésre és cigányzenekarra is jut pénz - megvan a költségvetés
Privátbankár.hu | 2015. június 23. 12:50
Elfogadta a 2016-os költségvetést az Országgyűlés kedden. Oktatásra, egészségügyre nagyjából ugyanannyit költ az állam, mint idén, de nyugdíjakra és pedagógus-bérekre több pénz jut. Extrém időjárás és újabb rezsicsökkentés idén nem várható. Az ellenzéki módosítók közül egyetlen elfogadott javaslatot említettek meg a sajtótájékoztatón.
Személyes pénzügyek Gyógyszerre, számlákra? Kiderült, mire költenek a legtöbbet a nyugdíjasok
Privátbankár.hu | 2015. június 11. 17:19
Egy 32 európai országra kiterjedő elemzés rávilágított: a magyar nyugdíjasok az uniós átlagnál kevesebbet költenek rezsire, és mint minden ország esetében, így hazánkban is jelentős összeget adnak ki az étkezésre. Egészségügyi kiadások, ruhavásárlás, kultúra: mennyit költenek erre a magyarok?
Makro / Külgazdaság A nap grafikonja: miért nem emelik a családi pótlékot?
Privátbankár.hu | 2015. május 27. 18:04
A GDP több mint másfél százalékával jut kevesebb társadalombiztosítási és jóléti szolgáltatásokra, mint 2008-ban.
Személyes pénzügyek Így évekig nem lesz nyugdíjemelés Magyarországon
Fellegi Tamás | 2015. május 27. 13:07
A kormány 2019-ig tartó 5 éves kitekintéséből megtudjuk, mik az államháztartás várható számai. A kabinet orvosolni próbálja azt a problémát, hogy jelenleg többe kerül a nyugdíjrendszer és az egészségügy, mint amennyit erre a célokra járulékokból beszed az állam, ráadásul úgy, hogy igen magas a járulékok szintje. Ennek azonban ára van.
Karrier És te tudod, hogy nyugdíjasként miből fogsz megélni?
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 20:04
A lakosság többsége teljesen bizonytalan várható nyugdíjával kapcsolatban, és megbecsülni sem tudja, hogy mennyivel kevesebb pénzből kell majd gazdálkodnia időskorában. A magyarok mindössze 6 százaléka gondolja, hogy nem jár majd anyagi lemondással a nyugdíjba vonulás, 87 százaléka viszont arra készül, hogy visszafogja majd fogyasztását.
Karrier Gondolta volna, hogy a magyar nyugdíjasoknak ilyen jó dolga van?
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 07:31
Van, amiben már lehagytuk a jóléti társadalmakat: az egész unión belül Magyarországon dolgozik a legkevesebb 50 év feletti. Ez már csak azért is meglepő, mert a relatíve alacsony nyugdíjak és az életszínvonal miatt lenne miért munkába állni újból, míg ez Nyugaton csak egy plusz lehetőség.
Személyes pénzügyek Mi az, amit a mostani nyugdíjasok nagyon megbántak?
Privátbankár.hu | 2015. április 2. 20:20
A nyugdíjasok 70 százaléka szerint rosszul döntött, hogy nem tett félre időben a visszavonulását követő évekre. Emiatt, és a nyugdíjrendszer várható változásai miatt is egyre fontosabb, hogy időben gondoskodjunk jövőnkről.
Személyes pénzügyek Mennyi lesz a nyugdíjad? Egy tévhit miatt lehet, sokat buksz!
Privátbankár.hu | 2015. március 26. 20:01
Sokakat érhet keserű meglepetés, amikor nyugdíjba mennek, ha elterjedt tévhitekre alapozzák, hogy mitől függ majd a nyugdíjuk összege. Sokak szerint elég lesz a nyugdíj előtti utolsó öt évben magasabb fizetést bejelenteni, úgyis csak ez számít a nyugdíj meghatározásakor.
Személyes pénzügyek Félelmetes, hogy a magyarok hogyan állnak hozzá a nyugdíjkérdéshez
Privátbankár.hu | 2015. március 24. 11:05
A magyarok többsége úgy gondolja, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgoznia kell majd a megélhetésért. A Randstad globális kutatása alapján mi tesszük félre a legkevesebbet a nyugdíjas éveinkre, mert meggyőződésünk, hogy az időskori megélhetést a járulékok rendszerén keresztül a munkáltatónak és az államnak kellene garantálnia.
Makro / Külgazdaság Fogytán a görögök pénze
Privátbankár.hu | 2015. március 15. 14:55
A hónap végére elfogyhat a görög kormány pénze, és nem tudják fizetni a közalkalmazottak bérét, illetve nyugdíját.
Pénzügyi szektor Soron kívül kapják meg a nyugdíjukat a bedőlt bank ügyfelei
Privátbankár.hu | 2015. március 6. 16:44
A postást kell majd figyelnie a Buda-Cash botrányban bedőlt kisbankok ügyfeleinek, március 16-án kaphatják kézhez a járandóságukat.
Személyes pénzügyek Tudják-e majd a gyerekeink, hogy mi az a magánnyugdíjpénztár?
Privátbankár.hu | 2015. február 21. 11:44
A négy magánnyugdíjpénztár közül kettő már biztosan megúszhatja a végelszámolást - egyelőre.
Személyes pénzügyek Ennél kevesebb nyugdíja senkinek nem lehetne a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2015. február 16. 15:32
A minimál-nyugdíj bevezetésére készülnek a szlovákok. Nagyjából 80 ezer forintnak megfelelő euró lenne.
Személyes pénzügyek Egyre többet gondolunk az öngondoskodásra?
Privátbankár.hu | 2015. február 13. 11:20
Ötezerrel többen bővítették eseti befizetésekkel megtakarításaikat az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár év végi összesítése alapján.
Biztosítás Öregek átképzőben? Ez aligha lehet megoldás a nyugdíjproblémára
Privátbankár.hu | 2015. február 6. 13:54
Az elöregedés problematikája összetett: bár tovább tudunk aktívak maradni, szaktudásunk nem lesz elég a piacon maradáshoz. Az utód nélküliek többet tudnak előtakarékoskodni, de időskorukban nem lesz kire támaszkodniuk. A nyugdíjbiztosítás szemmel láthatóan csak hosszú távon, a mai fiataloknak jelent igazi lehetőséget.
FinLab Milyen egy jó nyugdíjrendszer?
Berlinger Edina | 2015. január 10. 11:01
A szakirodalmi kritikák szerint, a létező nyugdíjrendszerekkel általában az a baj, hogy nem tudják megfelelően kezelni a demográfiai és a munkaerő-piaci trendeket, illetve kevéssé átláthatók. Tervezzünk új nyugdíjrendszert, de előbb számoljunk le a mítoszokkal!
Személyes pénzügyek Összevonható lesz az önkéntes és magánnyudíjpénztár?
Privátbankár.hu | 2014. december 30. 08:57
Szakértők szerint a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokat át lehetne vinni önkéntes pénztárakba. Kérdés, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium akarja-e?
Személyes pénzügyek Ebben utolértük a Nyugat-Európát - együtt öregszik a társadalom
Privátbankár.hu | 2014. december 28. 09:02
A legtöbb OECD tagországban reformintézkedéseket hoznak azért, hogy a nyugdíjrendszerek jobban alkalmazkodjanak az elöregedő lakossághoz - derül ki a legfejlettebb gazdaságú országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2014-es nyugdíjkörkép kiadványából.
Biztosítás Ilyen, amikor a nyugdíjas-kérdés támaszt meg egy iparágat
Privátbankár.hu | 2014. december 25. 11:57
Óvatosan derűlátó a biztosítási szakma: 2014-ben végre majd minden szegmensben nőtt a díjbevétel. A Mabisz elnöke szerint jövőre is a nyugdíjbiztosításokról szólhat az életpiac
Karrier Több, mint jutalom: nyugdíjat is kaphatunk a cégünktől
Privátbankár.hu | 2014. december 5. 09:51
Amíg mindenki a tökéletes nyugdíjas évekről fantáziál, addig itthon a helyzet kezd rémálomba fordulni. A nyugdíjunk sorsa egyre többször kerül a hírekbe és ember legyen a talpán, aki a fennmaradó lehetőségek között mostanában eligazodik. Az angolszász országokban a vállalati nyugdíjalapból érkezik a nyugdíj 70 százaléka, mi még mindig az államra várunk.
FinLab In memoriam Augusztinovics Mária: a gazdagok gyereke többet ér, mint a szegényeké?
Berlinger Edina | 2014. november 24. 20:00
A családok védelme és az „öregedő társadalom” nyugdíjrendszerének fenntarthatósága érdekében született az a javaslat, ami a nyugdíj összegét a sikeresen felnevelt gyermekek számától tenné függővé. Nemrég meghalt Augusztinovics Mária közgazdász - 2005-ös cikke olyan alapmű, amit mindenkinek ismernie kellene, aki a nyugdíjkérdéssel foglalkozik. Idézzük fel, mit írt Guszti!
Személyes pénzügyek Már most neki kéne állni spórolni - sötéten látják a fiatalok a nyugdíjas éveiket
Privátbankár.hu | 2014. november 20. 20:55
Az egyetemisták négyötöde szerint 10 millió forintnál nagyobb megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy tisztességes megélhetést tudjanak maguknak biztosítani a nyugdíjas évekre. Döntő többségük szerint ugyanakkor a legtöbb ember épp csak kijön a bevételeiből, ezért nem is tud félretenni. Sokan pedig úgy gondolják, nyugdíjba vonulásuk után is dolgozniuk kell.
Személyes pénzügyek Csak a mának élünk? Ilyenek a magyarok, ha spórolásról van szó
Privátbankár.hu | 2014. október 29. 20:04
Egyre több a magyarok megtakarítása, bár az egy háztartásra jutó 3,3 millió forintos nettó pénzügyi vagyonnal Közép-Kelet-Európa középmezőnyébe tartozunk, a hosszabb távú befektetések terén már a szomszédainkhoz képest is érzékelhető a lemaradásunk.
Személyes pénzügyek Elmondta a miniszter, mennyivel emelkednek a nyugdíjak
Privátbankár.hu | 2014. október 28. 14:15
Jövőre 2,2 százalékkal emelkednek a nyugdíjak - jelentette be az emberi erőforrások minisztere keddi budapesti sajtótájékoztatóján.
Személyes pénzügyek Küszöbön a nyugdíjas évek? Még nem késő felkészülni!
Privátbankár.hu | 2014. október 24. 12:20
Ahogy az európai országok, úgy Magyarország is az elöregedő társadalmak közé tartozik. Ma már egyértelmű, hogy a jövő nyugdíjasai képtelenek lesznek fenntartani korábbi életszínvonalukat, ha aktív éveik során nem tesznek félre annyit, amennyivel kiegészíthetik állami nyugdíjukat. Íme néhány tipp az ötveneseknek
Személyes pénzügyek Nyugdíjbiztosítás vagy nyugdíjpénztár: hogy spóroljunk idős korunkra?
Privátbankár.hu | 2014. október 17. 14:00
Dől tovább a dominó: most, hogy a nyugdíjbiztosítások is adókedvezményt élveznek, a szerzési jutalékra kötött összeget költő önkéntes pénztárak érzik magukat versenyhátrányban. A jövőben előretörhet a járadékfizetés.
Személyes pénzügyek Melyik a legjobb nyugdíjrendszer?
Privátbankár.hu | 2014. október 14. 13:47
Ausztrál kutatók szerint Dániának van a legjobb nyugdíjrendszere a világon, az olasz, a kínai és a dél-koreai pedig a legrosszabbak közé tartozik.
Személyes pénzügyek Törvénybe iktatják, hogy a gyereknek gondoskodnia kell szüleiről?
Privátbankár.hu | 2014. október 1. 13:26
Orbán Viktor szerint érdemes azzal foglalkozni, hogy a jogrendszerbe ágyazzák azt, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről.
Személyes pénzügyek Az idősek fele nem kap nyugdíjat
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 30. 14:59
Az időskorúak csaknem fele nem kap nyugdíjat a világon.
Személyes pénzügyek Így gondolkodnak a magyarok a nyugdíjas évekről
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 7. 17:34
Mi vár ránk nyugdíj után? Kell-e készülnünk a jövőre? Ki fog rólunk gondoskodni? Egyáltalán gondoskodni fog-e rólunk bárki is? A Groupama Garancia Biztosító és a GfK Hungária közös kutatása szerint az emberek többsége tart a jövőtől. A legnagyobb félelmük, hogy nem lesz elegendő bevételük, pedig sok mindenre szeretnének költeni a nyugdíjas években. A többség úgy véli, nagy szükség lenne előtakarékoskodásra.
KKV Sztrájk a Lufthansánál - budapesti járatot is töröltek
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 5. 08:09
A német légitársaság Frankfurtból induló járatainak pilótái sztrájkolnak péntek délutántól késő estéig.
Makro / Külgazdaság Ha nem lesz munka, nyugdíj sem lesz
Balla Györgyi | 2014. szeptember 1. 06:19
Lesz viszont gazdasági katasztrófa, polgárháború. Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense a Privátbankárnak adott interjújában elárulta: kiszámolta, hogyan kerülhetne egyensúlyba a magyar nyugdíjrendszer. Egy biztos: nem a megszületett gyerekek számától. Interjú
Személyes pénzügyek 400 ezer magyar hamarosan megtudja, kap-e nyugdíjat
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 25. 12:58
Foglakoztatási és kereseti adatokról kezd egyeztetést a nyugdíjbiztosító egyelőre azokkal, akik 1955 és 1959 között születtek.
Makro / Külgazdaság Nem csak a demográfiai folyamatok vezethetik zsákutcába a nyugdíjrendszert
Balla Györgyi | 2014. augusztus 18. 06:13
Példátlanul engedékeny a magyarországi nyugdíjemelésre vonatkozó számítás: alsó korlát van, felső nincs. Csak így fordulhatott elő például az, hogy tavaly év elején 5,2 százalékos, idén pedig 2,4 százalékos volt a nyugdíjemelés, miközben az infláció elmaradt a tervezettől. Az indexálás viszi a sírba az amúgy is roskatag felosztó-kirovó nyugdíjrendszert? Viszkievicz András szakértő elemzése
Személyes pénzügyek Örülhetnek a nyugdíjasok a szomszédban
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 15. 13:50
Ausztriában 1,7 százalékos nyugdíjemelkedéssel számolnak 2015-től, miután két év szünet után a kormány ismét teljes mértékben ellensúlyozza a várható inflációt.
Személyes pénzügyek Szingli nyugdíjasok! Honnan lesz nyugdíjatok?
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 14. 20:05
Harminc százalékkal nőtt az egyszemélyes háztartások száma Magyarországon az elmúlt tíz évben, és ha ez a tendencia folytatódik: 2050-re 3,7 millió ember élhet egyedül, akiknek nyugdíjas éveikről is egyedül kell gondoskodniuk. Ezek az emberek nem számíthatnak környezetük segítségére, így az öngondoskodáson kívül nincs más megoldás számukra.
Személyes pénzügyek Kiderült, hol a legrosszabb nyugdíjasnak lenni - talán nálunk?
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 11. 16:55
Lengyelországban a legrosszabb a hatvan éven felüliek helyzete: a nyugdíjas lengyelek az európai átlagnál betegebbek és szegényebbek, miközben ők tartják el a család fiatalabb nemzedékeit.
Személyes pénzügyek Tudod mennyibe kerül egy gyerek? Most kiszámolhatod!
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 7. 18:25
Ugyan nő a születések száma, a népesség mégis öregszik, így a várakozások szerint 2050-re 6 eltartott jut majd 4 aktív keresőre. Ez a tendencia pedig komoly változásokat fog okozni a nyugdíjrendszerben is, hiszen a kevesebb foglalkoztatott nem lesz képes eltartani a nyugdíjasokat. Mi lehet a megoldás a nyugdíjkérdésre?
Személyes pénzügyek Sokan így spórolnak a nyugdíjra - mi az oka?
Privátbankár.hu | 2014. július 29. 16:40
Az idei első féléves adatokból már látható, hogy a jövőben nyugdíjba vonulók egyre fontosabbnak tartják az öngondoskodást: az egyszeri díjas megtakarításokat keresők mintegy 30 százaléka a nyugdíjbiztosítást választotta - olvasható a K&H Biztosítójának friss elemzésében.
Személyes pénzügyek "Termelje ki" a család a szülők nyugdíját?
Privátbankár.hu | 2014. július 29. 06:10
Lényegében a család idősebb tagjairól való gondoskodás elve kap egyre inkább teret a nyugdíjas élettel kapcsolatos elképzelésekben - ha már az állam számára nehéz a finanszírozás. Ez a gondolat köszön vissza az új ptk öröklési szabályaiban és aligha nem ugyanez az elv vezette a Népesedési Kerekasztal utódóktól és azok iskolázottságától függő nyugdíjszámítási javaslatát is.
Vásárló Örökléssel rendezi a nyugdíjproblémát a kormányzat?
Nagy László Nándor | 2014. július 22. 09:43
Érdekes és megmagyarázhatatlan elemekkel változtatták meg az öröklés rendjét az új Polgári Törvénykönyvben. Ami biztos: illdomos jóba lenni az anyósunkkal - örökölhet.
hírlevél