<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egyre több jel mutat arra, hogy már az előtt felélénkül a piac a tengerentúlon, hogy beindulhatna Joe Biden masszív infrastrukturális beruházás sorozata. Ezt segíti a felpörgő lakásforgalom és a hitelezés is.

Miközben továbbra is bizonytalan, hogy Joe Biden elnök tervének megfelelően még a tavasszal elkezdődnek a nagy infrastrukturális beruházások, az üzleti célú ingatlanokról szóló kereskedelmi ingatlanpiac már éledezik. Természetesen nem enyenlő arányú ez az újrakezdés az egyes részterületeken és országosan is eltérő a sebesség, a volumenek között is nagy különbségek vannak. De a lényeg, hogy megmozdultak a fejlesztők, az építőipar és a banki finanszírozás is stabilizálódik.

A szakértők kiemelik, hogy segíti ezt a feltámadást a nagyon élénk lakáspiac is, amelyik a járvány két éve alatt megtáltosodott. Az árak nem csupán az egyes tagállamok legfontosabb nagyvárosaiban, hanem más városokban is emelkedtek, a bérleti díjak szintúgy. 

Sok százezer amerikai – főleg a déli államokban - őrült módon kezdett eladósodni, hiszen a gyorsuló infláció miatt egyre jobb befektetés lett az ingatlan. Nem kevés olyan vevő is volt, aki meg sem nézte a kiszemelt lakást vagy házat és aláírta a szerződést. Néhányan még könyörögtek is az eladónak, hogy nehogy másnak adják az adott ingatlant. Eközben ismét megnyílt a tér az új építkezések előtt is.

Ahol sok új lakó jelenik meg ott több – ugyan a megszokottnál kisebb méretű – üzletközpontra  van szükség. Az új hullámban ezek már földszintes, nagy nyitott parkolóval ellátott létesítmények, amikben a legnagyobb bérlő általában egy szupermarket, egy drogéria vagy egy nagy fitnesz szolgáltató. Ezt a retail parknak nevezett formátumot itthon is ismerjük, három hálózat is működik nálunk és annyira népszerű, hogy a befektetők ma már majdnem egy soron kezelik az első osztályú irodaházakkal.

Az ilyen központokban egyre több az egészségügyi cég által bérelt terület, így a bérbeadóknak is fel kell készülni a speciális igényekre, ezzel az ingatlanügynököket is fejlődésre készteti maga a piac. Az élelmiszerüzletek ugyancsak jól mennek, a járvány két éve alatt hihetetlenül megnőtt a forgalmuk és ez feldobta a háttérszolgáltatókat, például a raktáros cégeket.

A kereskedelmi ingatlanok többségét nézve - kivéve a logisztikai ágazatot – az oda beáramló befektetői tőke még elmarad a válság előtti értékektől. Azt is meg kell jegyezni, hogy a kereskedelmi ingatlanok finanszírozásához jóval nagyobb arányban kell külső forrás, mint az egyéb ingatlanbefektetésekhez. A bankok nagyon szigorúan megkövetelik az általában 25-40 százalékos előbérleti arányt, s csak ennek az elérésekor hajlandók kölcsönözni.

Meglehetősen nagy az elhalasztott beruházások tömege az Egyesült Államokban. Volt ugyan egy kisebb fellendülés a 2008-as válság utáni évtizedben, de nem kiugró. A járvány megint halasztásra kényszerített sok fejlesztőt, közülük többen is éppen idén akarják bepótolni a lemaradást – véli az insider.com üzleti lap elemzője.  

A szakember tovább is ment, utalt rá, hogy a lakóövezetek bővülése a háttér infrastruktúrában is fejlesztéseket generál és ez jót tesz a gazdaságnak. Nagyobb energetikai kapacitásokat kell kiépíteni a környéken, kisebb üzemek is megjelenhetnek a térségben, hogy ott alkalmazzanak helyi munkaerőt és persze az egészségügyi ellátást is fejleszteni kell, vagyis ez is tovább löki az egész kereskedelmi ingatlanpiacot. 

Az egész ingatlanpiac visszanyert egészségét jelzi, hogy már 11 hónapja folyamatosan emelkedik az építési aktivitási index, egyfajta szándékmérce. A múltban ez mindig a 10-12 hónappal később felpörgő építkezési hullám előszele volt, miért lenne most másképp. További jel, hogy a tervező irodák és a fejlesztők egyre több építészt és mérnököt vesznek fel. 2019 decemberéhez képest már öt százalékkal több ilyen szakembert foglalkoztatnak, miközben más gazdasági ágazatokban még messze vannak a járvány előtti szintektől.

Természetesen nem teljesen rózsaszínű a kép, belerondít például a költségek (telek, építőanyag, munkaerő, hitelek) megugrása, ami sok cégnek fájni fog. A Fed szerint a kereskedelmi ingatlanok összes kivitelezési költsége egyetlen év alatt 13 százalékkal ment feljebb.

Ugyancsak drágítja a projekteket, hogy a jegybank szerepét betöltő pénzintézet belengette a kamatemelést, ami növeli a hitelkamatokat és a végső ár miatt kevésbé vonzóvá teszi a felépített ingatlanokat a befektetők szemében. De!

A kereskedelmi ingatlanok még így is magasabb hozammal kecsegtetnek, mint például az államkötvények, úgyhogy nem kell aggódni, lesznek olyan befektetők, akik ezt az utat választják.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Van, aki egyből eladja az ingatlant, más hónapokig hirdeti - mitől függ a siker?
Natív tartalom | 2022. augusztus 9. 10:26
Miért van az, hogy valakinek az is elég, ha „szájhagyomány útján” hirdeti csak ingatlanát, mégis gyorsan talál vevőt, míg mások hiába hirdetnek hónapokig, akkor sem akad komoly érdeklődő? Az ingatlaneladás sikere számtalan tényezőtől függ, és az egyik kulcstényező bizony a hirdetés. Mutatjuk mi a titka, a hatékony hirdetésnek - az Ingatlantájoló összeállítása.
Ingatlan Így reagált a lakáspiac a rezsiváltozásra
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:17
Egyelőre higgadtak a vevők és az eladók az ingatlanpiacon. 
Ingatlan Ingatlanba menekítették pénzüket a magyarok - aztán jött a rezsiemelés
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 11:17
Az ingatlanbefektetések felértékelődése szinte megállíthatatlannak tűnt, de a jelenlegi gazdasági környezetben hamarosan vége lehet a menetelésnek. A központi bankok kamatemelési ciklusa, az itthoni rezsicsökkentés korlátozása, valamint a magas építőanyagárak csökkenthetik, de legjobb esetben is stagnálásra kényszeríthetik a lakásárakat az Equilor Alapkezelő friss ingatlanpiaci elemzése szerint. Mindezek ellenére bizonyos ingatlanszegmensek továbbra is jól teljesíthetnek.
Ingatlan Meseszép, energiatakarékos házakat mutatunk az agglomerációból
Márkázott tartalom | 2022. július 31. 15:12
Az agglomeráció továbbra is vonzó a Budapestről kiköltözők számára, hiszen a főváros környéki településeken egy budapesti lakás árán akár családi házat is lehet vásárolni. A nagyobb alapterületű otthonnak azonban a fenntartása is drágább, így most kifejezetten olyan családi házakat válogattunk össze, amelyek energiatakarékosak, gazdaságosan fenntarthatók.
Ingatlan Recseg-ropog az orosz lakáspiac, ott is kilőttek az építőanyagárak
Mester Nándor | 2022. július 31. 05:48
Egyre kevesebben tudják vagy akarják megfizetni az új ingatlanokat.
Ingatlan Érdemes inkább euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. július 26. 09:05
Az Ingatlantájoló összeszedte, hogy mikor, miként érdemes euróban hirdetni egy eladó vagy kiadó házat, lakást. És hogyan árazzunk, hogyan számoljunk, illetve milyen előnyei-hátrányai vannak annak, ha eurós árat adunk meg egy hirdetésnél.
Ingatlan Minden tizedik négyzetméter üres az irodapiacon
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 15:25
De ez még nem okoz végveszélyt.
Ingatlan Jelentősen csökkenhet a belvárosi ingatlanok értéke
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 09:29
Ez is lehet a következménye a rezsicsökkentés csökkentésének.
Ingatlan Rezsinövelés helyett az ablakcserét és a napelemeket kellene támogatnia a kormánynak
Privátbankár.hu | 2022. július 18. 16:27
Több százezer lakás fog gyorsan leértékelődni a piacon.
Ingatlan Hitelminősítéssel indulhatnak útnak a lakásvásárlók
Privátbankár.hu | 2022. július 18. 08:06
A lakásvásárlást tervezők számára új digitális megoldást vezet be a K&H. Az együttműködésnek köszönhetően a vevőjelöltek – ha igénylik - már úgy mehetnek megnézni a kiszemelt ingatlant, hogy rendelkezhetnek hitelelőminősítéssel.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG