<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.

A Nasdaq technológiai index az USA-ban tegnap hivatalosan is belépett a korrekcióként definiált területre, miután tíz százaléknál nagyobb mínuszban van a legutóbbi csúcstól számítva. Ma viszont emelkedéssel kezdhet a határidős amerikai indexek alakulása alapján. Európában viszont szerény mínuszban vannak a mutatók.

A német DAX 0,2, a francia CAC 0,6, a brit FTSE 100 pedig 0,2 százalékos süllyedést mutat jelenleg. Számos gyorsjelentés érkezett és érkezik a héten, amire a befektetők figyelnek. Ma például a Netflix és a Union Pacific.

A BUX index idehaza 0,4 százalékkal süllyed, az OTP 0,3, a Richter 0,5 és a Telekom 0,4 százalékos esése miatt. A Mol minimális mértékben erősödni tud, az Opus majdnem egy százalékkal drágul, a 4iG viszont ugyanennyivel süllyed.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj csekély mínuszban van, kissé visszacsúszott a tegnapi nagy magasságokból.

Nem nyúlt az MNB a kamathoz

Az MNB megint nem nyúlt a heti betéti tenderek kamatlábához, immáron negyedik alkalommal, az év vége óta változatlan ez a fontos mutató. A forint emiatt is gyengülhetett, 356,80 az euró, ami 1,3 forinttal magasabb a tegnap estinél. Olybá tűnik, mintha az MNB valójában nem erősíteni, hanem csak szinten tartani szeretné a forintárfolyamot.

Egyes elemzők szerint azonban nemsokára, a következő ülésen az alapkamatot emelhetik, és akkor mehet majd feljebb az egyhetes kamat is.

Mol-céláremelés, OTP-célárcsökkentés jött

A Goldman Sachs 3000 forintról 3700 forintra emelte a Mol 12 havi célárfolyamát, az ajánlást pedig semlegesről vételre javította – írta az Equilor.

Az Autonomous Research elemzője vágott az OTP célárán, 24 422 forintról 21 178 forintra csökkentette várakozásait – írja a KBC Equitas. Emellett korábban vételre ajánlotta a részvényt, most azonban már csak tartásra javasolja.

Bitcoinodat is költheted majd a Google-nél

A Google digitális kártyái hamarosan lehetővé tehetik a felhasználók számára, hogy a náluk levő bitcoint “fiat” (hagyományos pénzeszköz) formájában költsék el – írja a Bitcoin Magazine. A vállalat ehhez együttműködik a Coinbase kriptodeviza-tőzsdével és a BitPay fizetési szolgáltatóval. Az nem világos, hogy mikor kezdené elfogadni a cég a bitcoint a fizetési tranzakciókhoz.

Kriptodeviza-hőtérkép az utóbbi egy hónapra. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)Kriptodeviza-hőtérkép az utóbbi egy hónapra. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)

A Bloomberg jelentése szerint a Google fizetési részlege már hosszabb ideje azért küzd, hogy jelentős piaci részesedést szerezzen ebben az ágazatban.

„A kriptodeviza olyan dolog, amire nagy figyelmet fordítunk” – mondta Bill Ready, a Google kereskedelmi igazgatója. „Ahogy a felhasználók és a kereskedők igényei fejlődnek, mi is fejlődni fogunk vele.”

Tiltanák a túlságosan energiafaló kriptókat

Az EU szabályozó hatósága a nagy energiafelhasználású, a hatalmas számítási kapacitásokon alapuló “Proof-of-Work” (PoW) típusú kriptodevizák (mint a bitcoin és most még az ether) tiltását sürgeti. Ám nyitottságot mutatott a Proof-of-Stake működésűek iránt. (Ez utóbbira készülnek átállítani idén az Ethereum rendszert, és így működik a legtöbb alternatív kriptó is, például cardano, solana, avalanche, polkadot stb.) Ezt Erik Thedéen, az Európai Értékpapírpiaci Hatóság alelnöke hangoztatta.

A szabályozó szervezet vezetője, aki Svédországban is az illetékes hatóság feje, „nemzeti problémának” nevezte a PoW bányászatot Svédországban, mivel egyre több bányász költözik oda olcsó és megbízható energiaforrást keresve.

A bitcoin környezetvédelmi kérdéseivel foglalkozó Bitcoin Mining Council szervezet napokban kiadott jelentésében viszont azt írja, az első számú kriptodeviza bányászata már 58,5 százalékban fenntartható forrásokból származó elektromos árammal történik. Ez egy százalékpontos javulás az előző negyedévhez képest, és az egyik legjobb érték más iparágakkal összehasonlítva.

Végre egy pár jó gyorsjelentés

Profitsoron felülteljesítő volt a Morgan Stanley az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Az amerikai befektetési bank árbevétel soron hozta az elemzői várakozásokat, míg az egy rézvényre jutó eredmény soron tíz centtel felülteljesítette az 1,91 dolláros előrejelzést.

Segítette a kifejezetten erős tanácsadási, valamint M&A (vállalatösszevonások és felvásárlások) szegmens.

A bankpapír árfolyama nagyobb emelkedéssel nyitott, végül 1,83 százalékos pluszban zárt. Jó negyedéve volt a Bank of Americának is, és minden soron jól teljesített a Procter&Gamble.

Meredeken felfelé indultak a fémek

Tegnap nagyot emelkedett sokféle ipari fém árfolyama és az arany is, ezzel párhuzamosan kilőttek a bányavállalatok részvényei. A réz, a nikkel, a cink és az alumínium ma is folytatja, 1-3 százalékkal drágulnak. A GDX jelű aranybányarészvény-alap (ETF) árfolyama tegnap több mint hét százalékkal ugrott meg.

A réz (copper), az alumínium (AL) és az ezüst (SI) árfolyama (Tradingview.com)A réz (copper), az alumínium (AL) és az ezüst (SI) árfolyama (Tradingview.com)

Az emelkedés egyik oka lehet, hogy a piac már tegnap a kínai jegybank gazdaságösztönző lépéseire spekulált. A másik, hogy sok emelkedés után végre csökkentek valamelyest a kötvényhozamok Amerikában. De amint a grafikonon látszik, a drágulás végső soron hetek óta tart.

Kamatot csökkentettek Kínában

A kínai jegybank immár második hónapja csökkentette a vállalkozásoknak és a háztartásoknak nyújtott banki hitelezési irányadó kamatlábat (LPR). Az egyéves referenciakamat tíz bázisponttal 3,70 százalékra mérséklődött. Az ötéves pedig öt bázisponttal 4,60 százalékra csökkent.

Ezt az irányadó kamatot a bankok iránymutatásként használják a hitelkamatokhoz. A piac számított a kamatcsökkentésre, így komolyabb reakciókat nem okozott.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10295 10260 10490 -1,62% 0 0 6 962 475 105 Ft 2022-05-24 17:13:45
MOL 2872 2798 2898 +1,06% 0 0 4 340 855 454 Ft 2022-05-24 17:06:59
MTELEKOM 419 410 419 +1,95% 0 0 197 682 707 Ft 2022-05-24 17:05:08
RICHTER 7380 7310 7650 -3,72% 0 0 1 791 620 145 Ft 2022-05-24 17:05:08
OPUS 186 186 191 -1,69% 0 0 7 737 018 Ft 2022-05-24 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett ma a Richter
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:44
Átlagos volt a forgalom.
Részvény / Deviza / Áru Orosz olajembargó? Mit sugall a Mol árfolyama?
Király Béla | 2022. május 24. 12:12
Jó ideje napirenden van az orosz olajimport szankcionálása az Európai Unióban, Magyarország azonban ellenzi ezt. Az indok, hogy a Molnak óriási költséget jelentene az átállás, és az ellátásbiztonság is veszélybe kerülne. A legfrissebb nyilatkozatok szerint mégis lehet embargó, a Mol ennek ellenére emelkedett kedden délelőtt.
Részvény / Deviza / Áru Sehogy sem akar erősödni a forint – nem úgy az OTP!
Csabai Károly | 2022. május 23. 11:57
A hazai fizetőeszköz még az elmúlt időszak dollárgyengülése ellenére sem volt képes jelentős erősödést produkálni. Ezzel szemben az OTP és a Mol európai szinten is megsüvegelendő pluszban tartja a BUX-indexet. A szűkülő kínálat hatására drágul az olaj. Ezúttal az Európai Központi Bank (EKB) elnöke jelezte, hogy szabályozni kéne a kriptopiacot.
Részvény / Deviza / Áru Szabadesésben a Tesla, sorra jönnek a pofonok
Király Béla | 2022. május 22. 11:46
A világ legértékesebb autógyártó vállalata egy hónap alatt 342 milliárd dollárt veszített az értékéből. Összehasonlításképpen: ez két évnyi magyar GDP-nek felel meg. A helyzet azonban romolhat, mivel Elon Musk össztűz alá kerülhet.
Részvény / Deviza / Áru A lehetséges olajembargót nyögi a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 17:03
A vezető részvények a Richter kivételével mínuszban zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Ma sem tért magához az OTP
Király Béla | 2022. május 20. 12:55
Csütörtökön alaposan megborították a magyar részvénypiacot, nagyot esett az OTP és a Mol is. A bank a pénteki kereskedésben sem tudott javítani, délelőtt 2 százalékos esést mutatott.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt az OTP, zuhant a Mol
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 18:05
Nagyot esett csütörtökön a magyar részvénypiac, a két legnagyobb forgalmú részvény jelentősen veszített értékéből. Ez ugyanakkor nem terjedt át a forint piacára, amely stabil volt ez euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Kidobják a Teslát az elitklubból, megint a Richter van az élen Pesten
Eidenpenz József | 2022. május 19. 11:37
Európa jókora eséssel igyekszik behozni a tegnapi lemaradást, de az USA-ban is gyenge nyitás várható. Pesten is repkednek a mínuszok, a forint a vesztesek között van, a Richter legalább tartja magát. A Teslánál baleseteket vizsgálnak, és kiteszik egy fontos indexből.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musknál betelt a pohár - elárulta, legközelebb kire fog szavazni
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 09:12
Elon Musk milliárdos amerikai befektető közölte, hogy míg korábban a Demokrata Pártra szavazott, a jövőben már a Republikánus Pártra fog voksolni.
Részvény / Deviza / Áru Mi történt? Majdnem ezer pontot ugrott a BUX
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:05
Minden blue chip erősödött.
hírlevél
Ingatlantájoló