<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.

A Nasdaq technológiai index az USA-ban tegnap hivatalosan is belépett a korrekcióként definiált területre, miután tíz százaléknál nagyobb mínuszban van a legutóbbi csúcstól számítva. Ma viszont emelkedéssel kezdhet a határidős amerikai indexek alakulása alapján. Európában viszont szerény mínuszban vannak a mutatók.

A német DAX 0,2, a francia CAC 0,6, a brit FTSE 100 pedig 0,2 százalékos süllyedést mutat jelenleg. Számos gyorsjelentés érkezett és érkezik a héten, amire a befektetők figyelnek. Ma például a Netflix és a Union Pacific.

A BUX index idehaza 0,4 százalékkal süllyed, az OTP 0,3, a Richter 0,5 és a Telekom 0,4 százalékos esése miatt. A Mol minimális mértékben erősödni tud, az Opus majdnem egy százalékkal drágul, a 4iG viszont ugyanennyivel süllyed.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj csekély mínuszban van, kissé visszacsúszott a tegnapi nagy magasságokból.

Nem nyúlt az MNB a kamathoz

Az MNB megint nem nyúlt a heti betéti tenderek kamatlábához, immáron negyedik alkalommal, az év vége óta változatlan ez a fontos mutató. A forint emiatt is gyengülhetett, 356,80 az euró, ami 1,3 forinttal magasabb a tegnap estinél. Olybá tűnik, mintha az MNB valójában nem erősíteni, hanem csak szinten tartani szeretné a forintárfolyamot.

Egyes elemzők szerint azonban nemsokára, a következő ülésen az alapkamatot emelhetik, és akkor mehet majd feljebb az egyhetes kamat is.

Mol-céláremelés, OTP-célárcsökkentés jött

A Goldman Sachs 3000 forintról 3700 forintra emelte a Mol 12 havi célárfolyamát, az ajánlást pedig semlegesről vételre javította – írta az Equilor.

Az Autonomous Research elemzője vágott az OTP célárán, 24 422 forintról 21 178 forintra csökkentette várakozásait – írja a KBC Equitas. Emellett korábban vételre ajánlotta a részvényt, most azonban már csak tartásra javasolja.

Bitcoinodat is költheted majd a Google-nél

A Google digitális kártyái hamarosan lehetővé tehetik a felhasználók számára, hogy a náluk levő bitcoint “fiat” (hagyományos pénzeszköz) formájában költsék el – írja a Bitcoin Magazine. A vállalat ehhez együttműködik a Coinbase kriptodeviza-tőzsdével és a BitPay fizetési szolgáltatóval. Az nem világos, hogy mikor kezdené elfogadni a cég a bitcoint a fizetési tranzakciókhoz.

Kriptodeviza-hőtérkép az utóbbi egy hónapra. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)Kriptodeviza-hőtérkép az utóbbi egy hónapra. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)

A Bloomberg jelentése szerint a Google fizetési részlege már hosszabb ideje azért küzd, hogy jelentős piaci részesedést szerezzen ebben az ágazatban.

„A kriptodeviza olyan dolog, amire nagy figyelmet fordítunk” – mondta Bill Ready, a Google kereskedelmi igazgatója. „Ahogy a felhasználók és a kereskedők igényei fejlődnek, mi is fejlődni fogunk vele.”

Tiltanák a túlságosan energiafaló kriptókat

Az EU szabályozó hatósága a nagy energiafelhasználású, a hatalmas számítási kapacitásokon alapuló “Proof-of-Work” (PoW) típusú kriptodevizák (mint a bitcoin és most még az ether) tiltását sürgeti. Ám nyitottságot mutatott a Proof-of-Stake működésűek iránt. (Ez utóbbira készülnek átállítani idén az Ethereum rendszert, és így működik a legtöbb alternatív kriptó is, például cardano, solana, avalanche, polkadot stb.) Ezt Erik Thedéen, az Európai Értékpapírpiaci Hatóság alelnöke hangoztatta.

A szabályozó szervezet vezetője, aki Svédországban is az illetékes hatóság feje, „nemzeti problémának” nevezte a PoW bányászatot Svédországban, mivel egyre több bányász költözik oda olcsó és megbízható energiaforrást keresve.

A bitcoin környezetvédelmi kérdéseivel foglalkozó Bitcoin Mining Council szervezet napokban kiadott jelentésében viszont azt írja, az első számú kriptodeviza bányászata már 58,5 százalékban fenntartható forrásokból származó elektromos árammal történik. Ez egy százalékpontos javulás az előző negyedévhez képest, és az egyik legjobb érték más iparágakkal összehasonlítva.

Végre egy pár jó gyorsjelentés

Profitsoron felülteljesítő volt a Morgan Stanley az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Az amerikai befektetési bank árbevétel soron hozta az elemzői várakozásokat, míg az egy rézvényre jutó eredmény soron tíz centtel felülteljesítette az 1,91 dolláros előrejelzést.

Segítette a kifejezetten erős tanácsadási, valamint M&A (vállalatösszevonások és felvásárlások) szegmens.

A bankpapír árfolyama nagyobb emelkedéssel nyitott, végül 1,83 százalékos pluszban zárt. Jó negyedéve volt a Bank of Americának is, és minden soron jól teljesített a Procter&Gamble.

Meredeken felfelé indultak a fémek

Tegnap nagyot emelkedett sokféle ipari fém árfolyama és az arany is, ezzel párhuzamosan kilőttek a bányavállalatok részvényei. A réz, a nikkel, a cink és az alumínium ma is folytatja, 1-3 százalékkal drágulnak. A GDX jelű aranybányarészvény-alap (ETF) árfolyama tegnap több mint hét százalékkal ugrott meg.

A réz (copper), az alumínium (AL) és az ezüst (SI) árfolyama (Tradingview.com)A réz (copper), az alumínium (AL) és az ezüst (SI) árfolyama (Tradingview.com)

Az emelkedés egyik oka lehet, hogy a piac már tegnap a kínai jegybank gazdaságösztönző lépéseire spekulált. A másik, hogy sok emelkedés után végre csökkentek valamelyest a kötvényhozamok Amerikában. De amint a grafikonon látszik, a drágulás végső soron hetek óta tart.

Kamatot csökkentettek Kínában

A kínai jegybank immár második hónapja csökkentette a vállalkozásoknak és a háztartásoknak nyújtott banki hitelezési irányadó kamatlábat (LPR). Az egyéves referenciakamat tíz bázisponttal 3,70 százalékra mérséklődött. Az ötéves pedig öt bázisponttal 4,60 százalékra csökkent.

Ezt az irányadó kamatot a bankok iránymutatásként használják a hitelkamatokhoz. A piac számított a kamatcsökkentésre, így komolyabb reakciókat nem okozott.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8284 8262 8496 +0,73% 0 0 3 986 072 834 Ft 2022-09-27 17:14:40
MOL 2416 2396 2454 -0,49% 0 0 1 761 712 572 Ft 2022-09-27 17:05:26
MTELEKOM 297 296 304 -0,34% 0 0 235 583 571 Ft 2022-09-27 17:05:05
RICHTER 7405 7350 7520 -0,13% 0 0 1 056 001 690 Ft 2022-09-27 17:11:34
OPUS 129 128 132 -1,67% 0 0 10 720 057 Ft 2022-09-27 17:05:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Pénzügyi követeléssel állt elő az orosz értéktár
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 18:38
Kiakadtak az uniós szankciókon.
Részvény / Deviza / Áru Mit hoz nekünk a dühös medve éve? Tartósan 400 forint feletti eurót
Eidenpenz József | 2022. szeptember 27. 18:25
Öveket becsatolni. Turbulens hónapok következhetnek a tőkepiacokon és a magyar gazdaságban az Equilor Befektetési Zrt. szerint, amit inkább csak enyhíthet az uniós forrásokról való esetleges megegyezés. Az euró/forint jövőre sem túl valószínű, hogy tartósan 400 alá süllyedne, az infláció pedig jövőre átlagosan még magasabb lehet, mint az idén.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé csordogált sok blue chip a BÉT-en
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 17:55
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 20,17 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 38 549,03 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Megint elájult a forint, hiába emeltek nagyot Matolcsyék
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 15:15
Erősödött a forint a vártnál nagyobb magyar jegybanki kamatdöntés után; az eurót a bejelentést követően 405,26 forinton jegyezték. De nem sokkal később újból gyengülésnek indult.
Részvény / Deviza / Áru Kezdi összeszedni magát a forint?
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 07:12
Erősödött kissé kedd reggelre a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a gáz ára, de gyengül a forint is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 18:47
A magyar tőzsde gyengült, ahogy a forint árfolyama is. Örülhetünk viszont annak, hogy a gáz tőzsdei árfolyama nagyot esett, de lefele tartott az olaj árfolyama is.
Részvény / Deviza / Áru 11 százalék feletti kamattal jönnek az új magyar állampapírok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 14:52
Csütörtöktől lesznek elérhetőek azok az új állampapírok, amelyek kamatozása próbál lépést tartani az elszabadult inflációval.
Részvény / Deviza / Áru Mit tesz a forintért az MNB holnap? Emelkedik az index Milánóban
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 12:23
Az olasz tőzsdeindex szinte egyedüliként emelkedett Európában a leendő kormány vállalkozásbarát ígéretei miatt. A forint is gyengül, de a piac a holnapi MNB-ülésre vár, ahol egy százalékos kamatemelést valószínűsíthető. Újabb csúcson a dollár, esnek az energiahordozók, felrobbant egy gázcég árfolyama – de csak a szakadék aljához képest.
Részvény / Deviza / Áru Újabb mélyponton a forint a dollárhoz képest a hétfői nyitáskor
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 07:32
Gyengült a forint árfolyama hétfő reggelre a péntek estihez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben. A dollár ellenében hétfőn a forint új árfolyammélypontot ért el.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott ma a BUX
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 23. 18:22
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 891,30 pontos, 2,25 százalékos csökkenéssel, 38 657,41 ponton zárt pénteken.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG