3p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Az amerikai példákat követve egy németországi startup vállalkozás is megtette az első nagy lépést a fúziós energia kereskedelmi hasznosításának lehetősége felé. A cél nincs közel, de érdemes várni.

A német Proxima Fusion startup vállalkozás megszerezte az első tőkebefektetést ahhoz, hogy alkalmassá tegye a kereskedelmi célú energiatermelésre bizarr, hajfonathoz hasonló szerkezetű fúziós generátorát – adta hírül a Financial Times nyomán a Thenextweb.com hírportál.

A fúziós energia a nukleáris energiának az a formája, amely a napban lejátszódó atommagfúziót másolja. Vízalapú nyersanyaga jóval nagyobb energiaforrást ígér, mint a maghasadást kihasználó, hagyományos atomerőművek, radioaktív hulladék nélkül.

A Proxima Fusion hétmillió eurót (2,6 milliárd forint) gyűjtött be, hogy továbbfejlessze sztellarátorát. Ez egy olyan berendezés, amely képes a fúziós energia ellenőrzött termeléséhez szükséges forró plazmát mágneses mezőben egyben tartani. Elnevezése arra utal, hogy a csillagokban lezajló energiatermelést utánozza.

A nukleáris energia egy formája. Fotónk illusztráció: Depositphotos
A nukleáris energia egy formája. Fotónk illusztráció: Depositphotos

Bár az első befektetés összege szerény, mégis figyelemre méltó, ugyanis nem egy ad hoc vállalkozásról van szó. A Proxima a nagy tiszteletnek örvendő német Max Planck Institute for Plasma Physics kutatóintézet spinout vállalata. A Max Planckban még híres amerikai MIT-nél is nagyobb létszámú kutatócsapat foglalkozik a fúziós energia fizikájával és technológiájával.

Az intézet építette a világ legnagyobb sztellarátorát, amelyet Wendelstein 7-X-re kereszteltek.

Ez a berendezés 27 év kutatómunkával, a legújabb szuperkomputeres technológiával és 1,3 milliárd euró (481 milliárd euró, egy budapesti metróépítés költségének nagyságrendjébe illeszkedő összeg) befektetésével készült el.

Versenyeznek a technológiák

A sztellarátor a hasonló célú, tórusz alakú tokamak alternatívája a fúziós energia termelésében. Az 1960-as években felhagytak a vele kapcsolatos kutatásokkal, mert túl bonyolultnak találták a szerkezetét a tokamakéval szemben. Van azonban egy nagy előnye. Ha egyszer beindul, képes folyamatosan működni, míg a tokamak mágnestekercseit időről időre karban kell tartani.

A tokamak képviseli a könnyű tervezés és a nehéz üzemeltetés párosítását, míg a sztellarátor a nehéz tervezést és a könnyű üzemeltetést – mondja Ian Hogarth a Plural Plaform befektetési cég társalapítója. Ez a vállalat tolta be a hétmillió eurót a Proxima Fusionba.

A magán-tőketársaságok eddig a tokamak technológia kezdő vállalkozásaiban láttak fantáziát. Ilyen a MIT spinoutja, a CFS, amelyet kétmilliárd dollárra (692 milliárd forint) értékeltek befektetéseikkel. Ugyanakkor a sztellarátor megoldásban elért áttörés, amit a Proxima megjelenése mutat, új utat nyithat a fúziós energia elérhetővé tételéért folyó versenyben. Egyben megerősíti a technológia térképén Európa helyét.

Ugyanakkor a szakértők óvatosságra intenek a reményekkel kapcsolatban Thomas Klinger, a Max Planck Instutute egyik vezetője úgy véli, hogy a kereskedelmi célú fúziósenergia-termelés 25 év múlva válhat reálissá.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bekeményítenek a vállalatok, jönnek a fenyegetések: támadás indul a home office ellen
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 17. 18:01
A vállalatvezetők 90 százaléka úgy véli, hogy belátható időn belül vissza kell szorítani a távmunkát az amerikai piacon, mert rontja a dolgozók munkájának hatékonyságát és gyengíti a cégek szervezeti kultúráját. Ugyanakkor az ötnapos munkahét visszaállítása majdnem lehetetlen feladatnak tűnik. 
Vállalat Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 11:28
Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Vállalat Újabb sztrájk jön a Ryanairnél - durva meglepetés várta a vezérigazgatót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 14:54
Két hónapon belül negyedszer lépnek sztrájkba szeptember 14-én és 15-én a Ryanair diszkont légitársaság brüsszeli pilótái, magasabb fizetést és jobb munkakörülményeket követelve - közölte a VRT belga hírcsatorna csütörtökön a pilótákat képviselő szakszervezetek bejelentésére hivatkozva.
Vállalat Az állam kiszáll a Posta Biztosítókból
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 14:03
Az állam eladja a Posta Biztosítókban lévő tulajdonrészét – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
Vállalat Változások a Vodafone vezetésében
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 31. 18:51
A 4iG cégcsoport közleménye szerint integrációjának felgyorsítására és márkaváltásra készül 2024-ben, amely mellett üzleti működési hatékonyságát is növelni kívánja.
Vállalat Közel 7 milliárd forintos befektetést zárt a Transcend magyar-amerikai startup
Natív tartalom | 2023. augusztus 31. 18:06
A Vespucci Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Alap a korai magvető fázisban a Transcend H2O első és egyetlen befektetője volt. A mostani tőkebevonással sikerült exitet realizálniuk, pozitív hozammal, mindössze 3 és fél év után. Ez az eredmény kimagasló a közép-európai régióban is.
Vállalat Már légitársasága is van az Európában terjeszkedő ukrán csomagküldő cégnek
Mester Nándor | 2023. augusztus 31. 16:19
Ötször akkora lett a Nova Posta profitja az első félévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban.
Vállalat Megvédte a konyhai gépek koronázatlan királyát a Whirlpool
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 30. 14:54
Két kínai vállalat arra vetemedett, hogy a Whirlpooléhoz hasonló konyhai robotgéppel álljon elő, ám az amerikai bíróságok teljes mellszélességgel kiálltak az eredeti termék mellett.
Vállalat Lezárult a Mol-kutak eladása Szlovéniában
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 28. 17:11
Összesen 39 töltőállomás kerül át a Shellhez.
Vállalat Botrányosan rossz lett a kínai olajmogul első féléve
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 28. 13:20
Nem közölték, hogy mi az oka a profit visszaesésének.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG