2p

Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.

A brit Tesco „elkötelezett” Magyarország és a többi olyan közép-európai piac iránt, amelyeken most is jelen van – jelentette ki Ken Murphy, a vállalat vezérigazgatója. Annak ellenére nem terveznek kivonulást a régióból, hogy a brit boltlánc üzemi nyeresége felére esett az elmúlt üzleti évben.

Választ adott a cég
Választ adott a cég
Fotó: Depositphotos

A Tesco éves jelentésből kiderül, hogy a Tesco közép-európai vállalkozásai a 2024/2023-as pénzügyi évben 90 millió font (több 41,4 milliárd forint) üzemi profitot tettek zsebre, ami 50 százalékkal elmarad, az egy évvel korábbitól. A jelentés szerint ennek hátterében a költségek emelkedése és a kedvezőtlen magyarországi szabályozás (a nagy áruházláncokat sújtó különadó) van. Az időszak teljes egészében nyitva tartó boltokban a régióban 0,2 százalékkal nőttek a brit cég eladásai.

Árfolyamok és grafikonok

Emellett a hazai - brit - piacán jól muzsikál a kiskereskedő, így megengedheti magának, hogy máshol ne menjenek annyira jól a dolgai. Az árbevétel megugrásának köszönhetően a 2024 februárját megelőző üzleti évben 2,3 milliárd font (10580 milliárd forint) profitot kaszált a vállalat, szemben az ezt megelőző 12 hónapban elért 882 milliós nyereséggel.

Murphy azt a célt tűzte a Tesco elé, hogy vegye fel a kesztyűt a diszkontláncokkal, az Egyesült Királyságban is gyorsan erősödő Aldival és Lidllel, és ennek meg is lett az eredménye. Emellett a szigetországban jelentősen enyhült az infláció, ami szintén hozzájárult a profit két és félszeresére ugrásához. A cég részvényei hat százalékkal erősödtek az éves jelentés múlt heti megjelenése után. Murphy örömmel nyugtázta, hogy a Kantar piackutató cég jelentése szerint a brit infláció az élelmiszerek körében márciusban az elmúlt két évben a legalacsonyabb volt. A tavalyi 17,5 százalékról 4,5 százalékra szelídült és a cégvezető szerint a Tesco árai ennél kevésbé nőttek. (Forrás: ESM Magazine, Yahoo Finance

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Vallott a Temu és már Magyarországgal rivalizál
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 15:37
Az elmúlt év a kínai Temu nagy meneteléséről szólt az észak-amerikai és az európai online kereskedelemben, és úgy tűnik, a piacszerzés jót tett a vállalat pénzügyi helyzetének is.
Vásárló Maximális árrést vezetne be az élelmiszerboltokban a román kormány
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. május 23. 14:48
Románia kormánya sem megy a szomszédba, ha valami olyasmit kell kitalálni, amivel a piaci realitásokra fittyet hányva kedveskedhetnek az embereknek és a helyi vállalatoknak.
Vásárló Érkezik a márkás ruhák turkálója, másképp
Buksza blog | 2024. május 21. 12:55
Bekapcsolódik az Ebay abba a hadjáratba, amely véget akar vetni a néhányszor hordott ruhák szemétbe kerülésének. Ez nagyobb környezetszennyezést okoz ugyanis, mint például a légi közlekedés.
Vásárló EPR okosan: így spórolhatnak a cégek a csomagolási költségeken
Márkázott tartalom | 2024. május 19. 09:01
Tavaly nyáron lépett életbe az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, aminek következtében megemelkedtek a csomagolások után fizetendő díjak. 
Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Miért döntsünk az öko mellett?
Márkázott tartalom | 2024. május 16. 11:32
Bár ma már egyre többen felismerik az öko termékek jelentőségét, mégis sokan elutasítják azokat a magasabb áruk miatt. Első ránézésre valóban többe kerülhetnek ezek az árucikkek, mint a nem organikusan termelt és gyártott társaik. 
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG