Hirdetés
Hirdetés

Vége a kötvényeseknek? Drámai hangulat az E-Star körül

2013. augusztus 02., 15:49

Miután a bíróság megszüntette a csődeljárást, félő, mindenki számára a lehető legrosszabb helyzet áll elő. A kötvényesek különösen rossz helyzetbe, a sor végére kerülhetnek, keresztet vethetnek követeléseikre. Előnyükre ez csak a felszámolónak és a különböző, peres ügyekben ellenfél önkormányzatoknak válhat, mint Hódmezővásárhely – írják különböző lapok.

Miután a Fővárosi Törvényszék nemrég elutasította a hitelezők által kötött csődegyezséget, felszámolás lehet a cég sorsa, de ez vélhetően senkinek sem jó – írta a szaksajtó a héten. Ez ellen többen fellebbeztek, a következő döntés viszont már jogerős lesz.

„Drámai helyzetben az E-Star” – kezdte cikkét az Index.hu, amely szerint a 600 hitelező a csődeljárással járna a legjobban. A felszámolással szinte biztosan legalább 15 milliárdot buknak, másképp legalább az esély megvan, hogy ha a kamatokat nem is, a befektetett tőkét viszontlátják. A lap szerint ha végül jogerős lesz az ítélet – vagyis elutasítják a csődegyezséget –, a céget automatikusan felszámolják, ami nem csak az E-Starnak, de a hitelezők többségének is nagy bukás.

Hirdetés

Nem mindegy, hogy kétmilliárd vagy nyolc

„Abban, hogy kamatkövetelésükből bármi is megtérül, aligha bízhatnak. Felszámolásnál kielégítési sorrendben jutnak pénzükhöz a kötvényesek, akik rosszabb helyen vannak a listán, azoknál még az is kérdéses, hogy a tőkéjükhöz juthatnak-e. Összesen nagyjából 17 milliárdot követelnek, becslések szerint egy felszámolás esetén 2-3 milliárdnál többet nem lehet kiszedni a cégből” – írja az Index.hu. Ha viszont nem felszámolással rendezik a dolgot, projektjeivel együtt ugyanis nagyjából 7-8 milliárdra tehető a cég értéke.

A Portfolio.hu néhány nappal korábban az E-Star korábbi vezérigazgatóját, Soós Csabát, a cég jelenleg is legnagyobb részvényesét interjúvolta meg. Soós szavaiból kiderül, hogy a csődegyezség teljes mértékben a jogszabályoknak megfelelően készült, alaposan előkészítették és nagy többséggel fogadták el, a bíróság döntése pedig mindenkit meglepett.

Kifosztás történne?

A vállalatvezető részletesen elmagyarázta, miért ér a vállalat többet csődben, mint felszámolásban, és miért nem értenek egyet a bíróság döntésével. Ezután megkérdezték tőle, ennek ellenére állhat-e valakinek érdekében a vállalat felszámolása. Soós szerint „úgy gondolom, igen. Lehetnek ilyen érdekcsoportok. Ezek köre a csődöt megelőzően is világosan kirajzolódott, de a csődeljárásban is találkozhattunk velük".

Ilyen decentralizált fűtési rendszereket alakít ki az E-Star
Ilyen decentralizált fűtési rendszereket alakít ki az E-Star

Még élesebben fogalmaz a Netfolio.hu., amely a „Kifosztja-e az E-Star kötvényeseket a magyar bíróság?” címet adta írásának. Szerinte bár a bíróság érvelése első hallásra logikusnak tűnik, az ellentétes az eddigi bírósági gyakorlattal. Az is furcsa, hogy a bíróság ilyen irányú aggályait miért nem jelezte korábban. „Cui prodest? Azaz kinek állhat ez a döntés érdekében?” – teszik fel a kérdést.

Megvan, kinek az érdeke

Annak a 10 kötvényesnek, akikre a bíróság hivatkozik, aligha, hiszen a felszámolási döntéssel sokkal rosszabbul járnak. Azoknak a hitelezőknek, akiknek be nem jelentett követelésük volt, már inkább, de ilyen sem volt sok, és őket bármilyen csődegyezség negatívan érinti, tehát érdekeik védelme nem lehet cél.

„De legtöbbet két érdekcsoport profitálhat majd a döntésből: egyrészt a felszámoló, aki a vagyon értékesítését elvégezheti, másrészt azok az önkormányzatok (például Hódmezővásárhely), akikkel szemben az E-Star perben áll. A felszámoló ugyanis, mivel határideje van az eljárás lezárására, nem fogja tudni megvárni ezeknek a pereknek a lezárulását, így megegyezésre fog törekedni” – írják.

Kerüld el az egész piacot

„A bíróság döntése ellen, ha az jogerőre emelkedik, a kötvényesek Magyarországon már jogorvoslattal legfeljebb már csak a Kúria elé mehetnek”. Majd az olvasóiknak azt javasolják, hogy „a jövőben a magyar kötvénypiacot nagy ívben kerüljék el, és meglévő magyar vállalati kötvényeiket is értékesítsék, ugyanis amennyiben a követelések megtérülése kérdésessé válik, a magyar jogszabályoktól és bíróságtól nem várhatják el érdekeik minimális védelmét sem.”

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ez lehet a közeljövő legizgalmasabb befektetése - de még túl sok a kérdés

Ez lehet a közeljövő legizgalmasabb befektetése - de még túl sok a kérdés

A Magyar Nemzeti Bank az elsők között hoz létre elkülönített zöldkötvény-portfóliót devizatartalékában. A jegybank jó érzékkel időzített akciója ráirányítja a figyelmet egy gyorsan növekvő, de egyelőre nem kellőképpen szabályozott területre, amely nemes célt szolgál, de számos kérdést is felvet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?