Hirdetés
Hirdetés

Elmosta Magyarországot a vihar - komoly károkat jelentettek

2018. június 13., 15:14

Az elmúlt napokban több ezer kárbejelentést tettek, sorban jelentenek a biztosítók.

Folytatódik a viharos időjárás júniusban, kedd éjszaka felhőszakadás és hatalmas erejű szél okozott károkat elsősorban Nyugat-Magyarországon. Az Aegon ügyfelei a péntek óta szerda reggelig több mint 1500 kárbejelentést tettek, a becsült kárösszeg 227 millió forint, az átlagkár így több mint 143 ezer forint.

Súlyosbították a riasztást – komoly vihar tart Magyarország felé? - Tovább >>>

Tegnap ismét nagy viharok voltak országszerte, főként Nyugat-Magyarország térségében. Sopron és környékén hatalmas felhőszakadás öntötte el a várost, Nagycenken 140 km/órás erejű szelet mértek, ami sok épület tetőfedését is megkezdte. A szerda hajnali vihar négy megyében 70 ezer embernél okozott áramkimaradást, Pest, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyékben is jelentős károk keletkeztek.

Hirdetés

A legtöbb bejelentés Pest és Vas megyéből érkezett, Kedd reggel hatalmas felhőszakadás zúdult Szilvásváradra, ahol a helyi patak és a sáros víz több házat elöntött. Az előrejelzések szerint ma este még további károkra számíthatunk.

Egyre durvább viharok jönnek?

Mindeközben a Groupama Biztosítóhoz június 1. óta mintegy 3000 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett, itt is az elmúlt napokban tomboló különösen heves viharok okoztak kiemelkedő károkat. A bejelentések elsősorban viharok, felhőszakadások, jégverések, illetve villámcsapások következtében keletkezett károkról szólnak, ez azonban a nyár eleji időszakban nem annyira kiemelkedő, mivel ilyenkor rendszerint több vihar tombol a térségünkben, tudta meg a Privátbankár.hu.

A biztosító szerint ugyanakkor merőben megváltozott a viharok jellege, amelynek hátterében vélhetően a klímaváltozás áll. Ennek következtében a viharok ugyanis egy-egy koncentrált területre csapnak le, de jóval nagyobb intenzitással, mint ahogy azt korábban megszoktuk. A szélerősség ezeken a területeken meghaladhatja egy átlagos vihar szélerősségének mértékét, így gyakorlatilag bármilyen héjazati anyagú tetőfedést megrongálhat. A jégverés szintén egyre nagyobb károkat okoz, a szemcsék nagysága akár 6-8 cm átmérőjű lehet is, de a felhőszakadások is akár árvízszerű elöntéseket okozhatnak. Sajnos egyre gyakoribb az un. szupercellák kialakulása is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Egy amerikai tömeggyilkosság anatómiája

Az amerikai gyógyszeripar kilóra vette meg a politikai osztályt, nem számít évi több tízezer ember halála sem. A túladagolásos halálesetek száma 2006 és 2016 között 400 százalékkal nőtt abban az Ohióban és Pennsylvaniában, amely két szövetségi államnak kulcsszerepe volt Trump két évvel ezelőtti győzelmében Hillary Clinton felett.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?