Hirdetés
Hirdetés

Elmosta Magyarországot a vihar - komoly károkat jelentettek

2018. június 13., 15:14

Az elmúlt napokban több ezer kárbejelentést tettek, sorban jelentenek a biztosítók.

Folytatódik a viharos időjárás júniusban, kedd éjszaka felhőszakadás és hatalmas erejű szél okozott károkat elsősorban Nyugat-Magyarországon. Az Aegon ügyfelei a péntek óta szerda reggelig több mint 1500 kárbejelentést tettek, a becsült kárösszeg 227 millió forint, az átlagkár így több mint 143 ezer forint.

Súlyosbították a riasztást – komoly vihar tart Magyarország felé? - Tovább >>>

Tegnap ismét nagy viharok voltak országszerte, főként Nyugat-Magyarország térségében. Sopron és környékén hatalmas felhőszakadás öntötte el a várost, Nagycenken 140 km/órás erejű szelet mértek, ami sok épület tetőfedését is megkezdte. A szerda hajnali vihar négy megyében 70 ezer embernél okozott áramkimaradást, Pest, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyékben is jelentős károk keletkeztek.

Hirdetés

A legtöbb bejelentés Pest és Vas megyéből érkezett, Kedd reggel hatalmas felhőszakadás zúdult Szilvásváradra, ahol a helyi patak és a sáros víz több házat elöntött. Az előrejelzések szerint ma este még további károkra számíthatunk.

Egyre durvább viharok jönnek?

Mindeközben a Groupama Biztosítóhoz június 1. óta mintegy 3000 lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett, itt is az elmúlt napokban tomboló különösen heves viharok okoztak kiemelkedő károkat. A bejelentések elsősorban viharok, felhőszakadások, jégverések, illetve villámcsapások következtében keletkezett károkról szólnak, ez azonban a nyár eleji időszakban nem annyira kiemelkedő, mivel ilyenkor rendszerint több vihar tombol a térségünkben, tudta meg a Privátbankár.hu.

A biztosító szerint ugyanakkor merőben megváltozott a viharok jellege, amelynek hátterében vélhetően a klímaváltozás áll. Ennek következtében a viharok ugyanis egy-egy koncentrált területre csapnak le, de jóval nagyobb intenzitással, mint ahogy azt korábban megszoktuk. A szélerősség ezeken a területeken meghaladhatja egy átlagos vihar szélerősségének mértékét, így gyakorlatilag bármilyen héjazati anyagú tetőfedést megrongálhat. A jégverés szintén egyre nagyobb károkat okoz, a szemcsék nagysága akár 6-8 cm átmérőjű lehet is, de a felhőszakadások is akár árvízszerű elöntéseket okozhatnak. Sajnos egyre gyakoribb az un. szupercellák kialakulása is.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

A nap befektetési sztorija: havi csúcson az olajár

Ami mögött egyértelműen az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség áll. Ezzel magyarázható, hogy észak-amerikai könnyűolaj (WTI) hordója több mint 3 százalékkal drágulva immár a 60 dolláros szintet közelíti, míg a Brent típusúé 2,6 százalékos szárnyalást követően a 67 dolláros szintet ostromolja. Ezek egy hónapja nem látott magasságok.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?