3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Csak lézer és némi teljesen hétköznapi, nedvszívó zselé kellett ahhoz, hogy ezredrészére kicsinyítsenek le egy szerkezetet.
Az MIT zsugorításra használt lézere. (Fotó: Edward Boyden / MIT)

Óriási áttörést értek el a hónap során a Massachusetts Institute of Technology kutatói: felfedezték, hogyan lehet laboratóriumi alapfelszerelésekkel tárgyakat nanoméretűre, vagyis az egy ezredrészükre zsugorítani.

Az eljárás viszonylag egyszerű: a lézer mellett némi nedvszívó zselé kell hozzá - utóbbi például a pelenkákban is megtalálható. A CNN leírása szerint először a lézer segítségével megformáznak egy háromdimenziós struktúrát a zseléből, majd erre rögzítik az alkatrészeket - ez lehet fém, de DNS is - és végül lekicsinyítik a gélszerkezetet.

Az egyik kutató ezt a filmre való fényképezéshez hasonlította azzal, hogy a zsugorítás során is előbb egy látens képet alkotunk, amikor egy érzékeny anyagot - a zselét - fényhatásnak teszünk ki, majd létrehozzuk ebből a valódi képet, amikor egyéb anyagokat adunk hozzá. Mint amikor előhívósavba merítjük a filmet, és a fehér papíron ezután kibomlik az, amit lefényképeztünk.

Az eljárást implóziós fabrikációnak nevezték el, és a már bejáratott expanziós mikroszkópia nevű nagyítási eljárás megfordításával fedezték fel. Utóbbit eredetileg az agysejtek felnagyítására dolgozták ki. Úgy működik, hogy a sejteket beinjekciózzák egy zselébe, melyet aztán felnagyítanak, így megnő vele a benne lévő sejt is. Mindezt azért, hogy a sejt könnyebben látható, könnyebben vizsgálható legyen.

A háromdimenziós struktúra, kicsinyítés előtt. (Fotó: MIT)

Nem az implóziós fabrikáció az első zsugorítási eljárás, de a CNN szerint eddig hasonló lézeres technikákkal csak kétdimenziós objektumokat tudtak létrehozni, más, háromdimenziós tárgyakat zsugorító eljárások pedig túl lassúak voltak, és a legtöbb laboratóriumban sokkal nehezebben lehetett kivitelezni őket. Csak teljesen steril körülmények között volt rá lehetőség, ami ennél az új eljárásnál nem kell, mivel a zselé védi a zsugorítandó anyagokat.

A zsugorításnak nagy haszna lehet a mindennapi életben. Az egyik terület, amit kutatnak, az, hogy hogyan lehet nanorobotokat adni a rákgyógyszerekhez, annak érdekében, hogy a robotok megkeressék a szervezetben a rákos sejteket, és így a gyógyszer csak azokat pusztítsa el, az egészséges sejtekben pedig ne okozzon kárt. Egészen más terület a techipar: itt a mikrocsipeket a zsugorítással gyártott nanocsipek válthatják fel, hogy még kompaktabbak lehessenek a kütyüink.

Az MIT kutatói szerint ez a technológia a jövőben könnyen széles körben hozzáférhetővé válhat, elmondásuk szerint akár iskolában, sőt, otthon is lehet majd zsugorítani, mert az eljárás során nem kell mérgező anyagokat használni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG