Hirdetés
Hirdetés

Ezt kérdezték az Olvasók - ezt válaszolta Orbán Viktor

2019. január 10., 16:08

Olvasóink kérdéseire is választ adott a miniszterelnök mai sajtótájékoztatóján: szerinte a korrupt országok szegények, mi viszont nem vagyunk azok, az eurót pedig már nem is akarjuk bevezetni. Cikkünkben nem csak a kormányfő válaszát közöljük, hanem Olvasóink kérdéseiből is szemezgetünk - a függönyvarrástól a novellaírásig.

Budapest, 2019. január 10. Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor a mai sajtótájékoztatón. MTI/Koszticsák Szilárd

Ön mit kérdezne Orbán Viktortól? Ezzel a címmel tettünk közzé felhívást tegnap lapunkban és a Facebook oldalunkon. Arra kértük az Olvasókat, hogy amennyiben kérdésötletük van a kormányfőhöz, küldjék el nekünk, és kollégánk megpróbálja azt feltenni neki a mai kormányinfón.

Sok kérdés érkezett

Hirdetés

A felhívás nyitott fülekre talált: ma reggelig több tucatnyi kérdés érkezett hozzánk. A felhozatalból végül két kérdést választottunk: az egyik a korrupció elleni küzdelemre vonatkozott (ezt többek között „roccobaba” tudakolta), a másik arra, hogy be akarja-e még egyáltalán vezetni a kormány az eurót (ezt Csurgai Péter kérdezte a Facebookon)?

A Privátbankár.hu-t és az Mfor.hu-t közösen képviselő kollégánknak, Baka F. Zoltánnak végül sikerült mindkét kérdést feltennie a kormányfőnek a több mint két órásra nyúlt sajtóeseményen.

Korrupció: nem vagyunk szegények

Orbán Viktor a korrupcióról azt mondta: ennek nincs elfogadható szintje, a kormány zéró toleranciát alkalmaz. Szerinte érdekes elgondolkodni azon, mi volt 2010 előtt és mi van most - akkor nem volt növekedés, csökkent a közvagyon, nőtt a hiány, Orbán szerint részben azért, mert ellopták a közvagyont.

Most viszont ennek az ellenkezője megy végbe, márpedig Orbán szerint kizárt, hogy jelentős korrupció mellett ez megtörténhetne. A korrupt országok szegények - mondta Orbán, mi viszont nem vagyunk azok.  (A teljes cikket itt olvashatja.)

Euró: nincs tervben

A kormányfő az euró-bevezetést firtató kérdésünkre kifejtette: az unió hármas tagolása - eurózóna, schengeni zóna, az unió mint teljes közösség - akár végleg fennmaradhat. Vagyis lehet egy csoportja az uniós országoknak, amely nem lesz tagja az eurózónának. Tehát az sem kizárt, hogy soha nem fogunk euróval fizetni Magyarországon.

Hozzátette: jelenleg nincs olyan állapotban az eurózóna, hogy tagjaivá váljunk. Céldátum sincs, amelyet a kormány tűzött volna ki az uniós közös pénz bevezetésére. (A teljes cikket itt olvashatja.)

A kérdéseinket és a kormányfői válaszokat teljes egészében itt tekintheti meg (48:35-től):

Az olvasók egyébként számos bel- és külpolitikai, valamint gazdasági témát érintettek, emellett személyes (és nem minden esetben szalonképes) üzenetet/javaslatot is megfogalmaztak a kormányfő számára. Most ezekből szemezgetünk, a teljesség igénye nélkül:

Az alapkérdések:

- Méltóztatik-e a Fidesz a 2022-es választáson végre egy választási programot írni, nem pedig csak biankó kormányzati felhatalmazást kérni?” (Rostos Gyula)

- Ha egy demokratikus választáson bármelyik ellenzéki párt nyerne vagy esetleg egy összefogás által veszítené el a hatalmát, átadná-e a hatalmat békés úton annak tudatában, hogy valószínűleg eljárást indítanának ellene, aminek a végén hosszú évekre börtönbe kellene vonulnia, teljes vagyonelkobzás mellett? (Szabadság István)

- Miért épültek fel előbb a stadionok, a szuperkórházak meg még csak tervben vannak? Miért nem kérdezte meg a kormány a nemzeti konzultációval, hogy az emberek előbb a stadionokra akarják-e a közmilliárdokat költeni, vagy inkább előbb az egészségügy rendbetételére? (konzekvensen)

- Mikor hoznak jogszabályt arról, hogy az adótartozásokat felhalmozó cégeket csak úgy lehessen eladni, ha az új tulaj kiperkálja a tartozást? (Tóth Edit)

- Mikortól akarja végre elismerni munkaviszonynak a Kormány az otthonápolást? (Szuchy Margó)

És még sorolhatnánk.

A bónuszkérdések:

- Hová lett az az Orbán Viktor, aki 1998-2002 között vezette az országot? (Etelka Gál Véseiné)

- Mi lett volna belőled, ha nincs Soros és Simicska? (Szarka Antal)

- Fej vagy gyomor? (Darvas Milán)

- Mikor várható a lemondása? (Berei Anna Mária)

- Miért nem fogyózik? (Borbély Csaba)

- Mit szed? (Orosz Péter)

- Hogy bírja elviselni, hogy kénytelen ennyi buta, igénytelen, rosszindulatú, hazaáruló ember miniszterelnöke is lenni? (Tóth Mária)

- Ha esetleg új szobába költözik, varrhatom-e a függönyöket neki? (Feigl-Hittl Brigitta)

És végezetül:

- Elolvasta-e a novellámat, amit az FB oldalára tettem fel 2x, de nem jelent meg, csak egy kommentben. Tehát: ELOLVASTA-E? (Torma István)

Köszönjük, kedves Olvasók a közös munkát, folyt. köv.!

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?