4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Olvasóink kérdéseire is választ adott a miniszterelnök mai sajtótájékoztatóján: szerinte a korrupt országok szegények, mi viszont nem vagyunk azok, az eurót pedig már nem is akarjuk bevezetni. Cikkünkben nem csak a kormányfő válaszát közöljük, hanem Olvasóink kérdéseiből is szemezgetünk - a függönyvarrástól a novellaírásig.
Orbán Viktor a mai sajtótájékoztatón. MTI/Koszticsák Szilárd

Ön mit kérdezne Orbán Viktortól? Ezzel a címmel tettünk közzé felhívást tegnap lapunkban és a Facebook oldalunkon. Arra kértük az Olvasókat, hogy amennyiben kérdésötletük van a kormányfőhöz, küldjék el nekünk, és kollégánk megpróbálja azt feltenni neki a mai kormányinfón.

Sok kérdés érkezett

A felhívás nyitott fülekre talált: ma reggelig több tucatnyi kérdés érkezett hozzánk. A felhozatalból végül két kérdést választottunk: az egyik a korrupció elleni küzdelemre vonatkozott (ezt többek között „roccobaba” tudakolta), a másik arra, hogy be akarja-e még egyáltalán vezetni a kormány az eurót (ezt Csurgai Péter kérdezte a Facebookon)?

A Privátbankár.hu-t és az Mfor.hu-t közösen képviselő kollégánknak, Baka F. Zoltánnak végül sikerült mindkét kérdést feltennie a kormányfőnek a több mint két órásra nyúlt sajtóeseményen.

Korrupció: nem vagyunk szegények

Orbán Viktor a korrupcióról azt mondta: ennek nincs elfogadható szintje, a kormány zéró toleranciát alkalmaz. Szerinte érdekes elgondolkodni azon, mi volt 2010 előtt és mi van most - akkor nem volt növekedés, csökkent a közvagyon, nőtt a hiány, Orbán szerint részben azért, mert ellopták a közvagyont.

Most viszont ennek az ellenkezője megy végbe, márpedig Orbán szerint kizárt, hogy jelentős korrupció mellett ez megtörténhetne. A korrupt országok szegények - mondta Orbán, mi viszont nem vagyunk azok.  (A teljes cikket itt olvashatja.)

Euró: nincs tervben

A kormányfő az euró-bevezetést firtató kérdésünkre kifejtette: az unió hármas tagolása - eurózóna, schengeni zóna, az unió mint teljes közösség - akár végleg fennmaradhat. Vagyis lehet egy csoportja az uniós országoknak, amely nem lesz tagja az eurózónának. Tehát az sem kizárt, hogy soha nem fogunk euróval fizetni Magyarországon.

Hozzátette: jelenleg nincs olyan állapotban az eurózóna, hogy tagjaivá váljunk. Céldátum sincs, amelyet a kormány tűzött volna ki az uniós közös pénz bevezetésére. (A teljes cikket itt olvashatja.)

A kérdéseinket és a kormányfői válaszokat teljes egészében itt tekintheti meg (48:35-től):

Az olvasók egyébként számos bel- és külpolitikai, valamint gazdasági témát érintettek, emellett személyes (és nem minden esetben szalonképes) üzenetet/javaslatot is megfogalmaztak a kormányfő számára. Most ezekből szemezgetünk, a teljesség igénye nélkül:

Az alapkérdések:

- Méltóztatik-e a Fidesz a 2022-es választáson végre egy választási programot írni, nem pedig csak biankó kormányzati felhatalmazást kérni?” (Rostos Gyula)

- Ha egy demokratikus választáson bármelyik ellenzéki párt nyerne vagy esetleg egy összefogás által veszítené el a hatalmát, átadná-e a hatalmat békés úton annak tudatában, hogy valószínűleg eljárást indítanának ellene, aminek a végén hosszú évekre börtönbe kellene vonulnia, teljes vagyonelkobzás mellett? (Szabadság István)

- Miért épültek fel előbb a stadionok, a szuperkórházak meg még csak tervben vannak? Miért nem kérdezte meg a kormány a nemzeti konzultációval, hogy az emberek előbb a stadionokra akarják-e a közmilliárdokat költeni, vagy inkább előbb az egészségügy rendbetételére? (konzekvensen)

- Mikor hoznak jogszabályt arról, hogy az adótartozásokat felhalmozó cégeket csak úgy lehessen eladni, ha az új tulaj kiperkálja a tartozást? (Tóth Edit)

- Mikortól akarja végre elismerni munkaviszonynak a Kormány az otthonápolást? (Szuchy Margó)

És még sorolhatnánk.

A bónuszkérdések:

- Hová lett az az Orbán Viktor, aki 1998-2002 között vezette az országot? (Etelka Gál Véseiné)

- Mi lett volna belőled, ha nincs Soros és Simicska? (Szarka Antal)

- Fej vagy gyomor? (Darvas Milán)

- Mikor várható a lemondása? (Berei Anna Mária)

- Miért nem fogyózik? (Borbély Csaba)

- Mit szed? (Orosz Péter)

- Hogy bírja elviselni, hogy kénytelen ennyi buta, igénytelen, rosszindulatú, hazaáruló ember miniszterelnöke is lenni? (Tóth Mária)

- Ha esetleg új szobába költözik, varrhatom-e a függönyöket neki? (Feigl-Hittl Brigitta)

És végezetül:

- Elolvasta-e a novellámat, amit az FB oldalára tettem fel 2x, de nem jelent meg, csak egy kommentben. Tehát: ELOLVASTA-E? (Torma István)

Köszönjük, kedves Olvasók a közös munkát, folyt. köv.!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG