Hirdetés
Hirdetés

Folytatódik Erdogan tisztogatása: újabb 100 ember kerül rács mögé

2018. május 17., 10:53

Ezúttal a légierőt ritkította meg a török vezetés.

A török légierő újabb 101 korábbi katonája ellen adtak ki elfogatóparancsot, a gyanú szerint az érintettek szintén a gülenista hálózattal állnak kapcsolatban. A török állami hírügynökség szerint a gyanúsítottak között van egy repülődandár-parancsnok, öt repülőezredes és még 85 további tiszt. A 2016. július 15-ei hatalomátvételi incidens után bevezetett rendkívüli állapot keretében a most érintett katonák közül 78-at felfüggesztettek, 23-at pedig végleg el is bocsátottak szolgálatából.

Ismét kattant Erdogan bilincse - most egy nyomdát ritkított meg

Hirdetés

Persze nem csak a kiadó dolgozóit, hanem rendőröket és szakszervezeti vezetőket is előállítanak. Részletek >>>

A mostani műveletet főként Ankarában és környékén hajtották végre, de a rendőrségi fellépés további 21 tartományra kiterjed. A gyanúsítottak állítólag olyanokkal álltak telefonos kapcsolatban, akik a gülenista hálózaton belül török katonák tanítómestereiként tevékenykedtek. Ma reggelre 37 embert már elő is állítottak a hatóságok.

Az elmúlt csaknem két év alatt több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret - köztük katonákat - pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-mozgalomhoz és azon keresztül az összeesküvéshez. A tisztogatások a katonai szereplőkön túl a hálózat feltételezett tagjait és támogatóit is. Eddig a haderő legalább 8570 tagját menesztették állásából a gülenista hálózattal összefüggésben.

Újabb felháborító akciót hajtott végre a török titkosszolgálat Európában

Erdogan titkosszolgálata egy éven belül már másodszor okoz politikai botrányt Európában. A neo-ottomán elnök a Vallásügyi Igazgatóságot is felhasználja a balkáni beavatkozásra. A május 17-i, Szófiában megrendezendő EU – Nyugat Balkáni Csúcsot Spanyolország, Románia és Ciprus bojkottálni akarja, ha arra Koszovó is meghívást kap. További részletek >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

10 millió dollárt fizetett lobbizásra Horvátország, hogy kedvezőbb döntés szülessen a perekben. Az Interpol csak úgy körözte volna tovább Hernádit, ha a horvátok előre fizetik a perköltségeket arra az esetre, ha a Mol-elnök perel.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?