3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A ma megjelent adat szerint tavaly bő 4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, ugyanakkor az eurózóna is belehúzott, 2,5 százalékos növekedéssel alig van lemaradva tőlünk. Minden szép és jó, 2007 óta a legjobb adatok, csak azt nem értjük, az EKB miért tartja fenn a válság üzemmódot.

A frissen napvilágot látott adatok szerint a magyar gazdaság 4 százalékkal nőtt, miközben az eurózóna növekedése az Eurostat adatai szerint 2,5 százalék lett. Ez a válság óta a legmagasabb adat, ennél nagyobb 2007-ben volt, 3 százalék. A német gazdaság a negyedik negyedévben 0,6 százalékkal, az előző év hasonló időszakához képest pedig 2,9 százalékkal nőtt, Franciaországban ez az adat 2,4 százalék, Spanyolországban 3,1 százalék.

Évekig húzni fognak a németek

A Commerzbank elemzője szerint idén hasonlóan erős lehet a német gazdaság, a növekedés megint várhatóan 2,5 százalék lesz, és még utána is lehet 2-3 hasonlóan jó év. A növekedés hajtómotorja a 19 tagú eurózóna egészében az ipari termelés volt, amely az Eurostat szerint 5,2 százalékkal nőtt éves szinten. A tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet különösen erős volt: ebben az iparágban 7,4 százalékkal nőtt a termelés.

És a jegybank?

Európa gazdasága tehát remekül teljesít, mondhatni a lehető legjobban. Ehhez képest az Európai Központ Bank lazább monetáris politikát folytat, mint a 2008-as válság alatt (a Fidelity szakértője szerint ez teljes képtelenség). Oknak a 2 százalékos célt még el nem érő inflációt jelölik meg, noha ilyen termelésnövekedés mellett ennek semmi jelentősége nincs. A túl alacsony infláció, de leginkább a defláció akkor veszélyes, ha az áresés termeléscsökkenéshez vezet, ami növeli a munkanélküliséget. Most azonban ennek épp az ellenkezőjét látjuk: maximális növekedés, a fejlettebb eurózóna tagállamokban minimális munkanélküliség.

Mint ismeretes, a közös jegybank nullán tartja az alapkamatot és még mindig nem szüntette be eszközvásárlási programját, idén szeptemberig havi 30 milliárd euró összegben vásárol értékpapírokat, és elvileg utána szünteti meg a programot, de még erről sincs döntés. Az eurózóna inflációja jelenleg 1,3 százalék, ami ilyen dübörgő gazdaság mellett teljesen megfelelő, értelmetlennek tűnik mindenképpen 2 százalékra felkényszeríteni, ráadásul ha ez egyszer sikerül, könnyen túl is lőhet rajta.

Felzárkózási helyzet

Ami a magyar gazdaság felzárkózását illeti, az adatok szerint a növekedésben másfél százalékkal sikerült meghaladni az eurózóna átlagát, és valamivel kisebb mértékben a németet. A bérfelzárkózás ugyanakkor ennél jóval gyorsabb, tekintettel az itthoni munkaerőhiányra. A novemberi átlagkereset itthon bruttó 323 ezer forint volt, ami már meghaladja az ezer eurót (kb. 1050), a nettó átlagkereset a családi kedvezményt is figyelembe véve 223 ezer forint, amit nagyjából 750 eurónak tekinthetünk.

Ez a német 2200 körüli adat bő harmada, ugyanakkor igen nagy előrelépés, hisz két éve még négyszeres volt a különbség. A munkaerő elvándorlása általános vélekedés szerint akkor lassul, esetleg szűnik meg, ha a nettó bérek különbsége csak kétszeres. Ez valamivel kevesebb, mint 50 százalékos további hazai béremelkedést jelentene, ennek egy részét azonban a forint erősödése is kompenzálhatná.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG