Hirdetés
Hirdetés

Dönget a magyar gazdaság, de az eurózóna sem marad el sokkal

Fellegi Tamás, 2018. február 14., 15:22

A ma megjelent adat szerint tavaly bő 4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, ugyanakkor az eurózóna is belehúzott, 2,5 százalékos növekedéssel alig van lemaradva tőlünk. Minden szép és jó, 2007 óta a legjobb adatok, csak azt nem értjük, az EKB miért tartja fenn a válság üzemmódot.

A frissen napvilágot látott adatok szerint a magyar gazdaság 4 százalékkal nőtt, miközben az eurózóna növekedése az Eurostat adatai szerint 2,5 százalék lett. Ez a válság óta a legmagasabb adat, ennél nagyobb 2007-ben volt, 3 százalék. A német gazdaság a negyedik negyedévben 0,6 százalékkal, az előző év hasonló időszakához képest pedig 2,9 százalékkal nőtt, Franciaországban ez az adat 2,4 százalék, Spanyolországban 3,1 százalék.

Évekig húzni fognak a németek

A Commerzbank elemzője szerint idén hasonlóan erős lehet a német gazdaság, a növekedés megint várhatóan 2,5 százalék lesz, és még utána is lehet 2-3 hasonlóan jó év. A növekedés hajtómotorja a 19 tagú eurózóna egészében az ipari termelés volt, amely az Eurostat szerint 5,2 százalékkal nőtt éves szinten. A tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet különösen erős volt: ebben az iparágban 7,4 százalékkal nőtt a termelés.

Hirdetés

És a jegybank?

Európa gazdasága tehát remekül teljesít, mondhatni a lehető legjobban. Ehhez képest az Európai Központ Bank lazább monetáris politikát folytat, mint a 2008-as válság alatt (a Fidelity szakértője szerint ez teljes képtelenség). Oknak a 2 százalékos célt még el nem érő inflációt jelölik meg, noha ilyen termelésnövekedés mellett ennek semmi jelentősége nincs. A túl alacsony infláció, de leginkább a defláció akkor veszélyes, ha az áresés termeléscsökkenéshez vezet, ami növeli a munkanélküliséget. Most azonban ennek épp az ellenkezőjét látjuk: maximális növekedés, a fejlettebb eurózóna tagállamokban minimális munkanélküliség.

Mint ismeretes, a közös jegybank nullán tartja az alapkamatot és még mindig nem szüntette be eszközvásárlási programját, idén szeptemberig havi 30 milliárd euró összegben vásárol értékpapírokat, és elvileg utána szünteti meg a programot, de még erről sincs döntés. Az eurózóna inflációja jelenleg 1,3 százalék, ami ilyen dübörgő gazdaság mellett teljesen megfelelő, értelmetlennek tűnik mindenképpen 2 százalékra felkényszeríteni, ráadásul ha ez egyszer sikerül, könnyen túl is lőhet rajta.

Felzárkózási helyzet

Ami a magyar gazdaság felzárkózását illeti, az adatok szerint a növekedésben másfél százalékkal sikerült meghaladni az eurózóna átlagát, és valamivel kisebb mértékben a németet. A bérfelzárkózás ugyanakkor ennél jóval gyorsabb, tekintettel az itthoni munkaerőhiányra. A novemberi átlagkereset itthon bruttó 323 ezer forint volt, ami már meghaladja az ezer eurót (kb. 1050), a nettó átlagkereset a családi kedvezményt is figyelembe véve 223 ezer forint, amit nagyjából 750 eurónak tekinthetünk.

Ez a német 2200 körüli adat bő harmada, ugyanakkor igen nagy előrelépés, hisz két éve még négyszeres volt a különbség. A munkaerő elvándorlása általános vélekedés szerint akkor lassul, esetleg szűnik meg, ha a nettó bérek különbsége csak kétszeres. Ez valamivel kevesebb, mint 50 százalékos további hazai béremelkedést jelentene, ennek egy részét azonban a forint erősödése is kompenzálhatná.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump mindent elnéz tavalyi legfőbb ellenségének

Trump mindent elnéz tavalyi legfőbb ellenségének

Ráér, közölte Donald Trump Észak-Korea nukleáris leszerelését illetően. Semmi sietség, semmi kapkodás, határidő nincs. Mit szól vajon ehhez Japán, Dél-Korea, sőt Guam és Hawaii, ahol már polgári védelmi gyakorlat, sőt téves atomháborús riasztás is volt már? És ha Kim rezsimjéval ilyen elnéző az elnök, Iránnal miért nem az?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?