Hirdetés
Hirdetés

Pénteken mégis találkozik Merkel és Trump

Fellegi Tamás, 2017. március 14., 06:06

Eljött (volna) a nagy nap, Donald Trump egyik legnagyobb megmérettetése a nemzetközi politikában, ezt csak az fogja felülmúlni, amikor az orosz elnökkel találkozik. Talán simán mennek a dolgok, hisz a japán miniszterelnökkel is simán mentek, bár Merkel nem csak országát, hanem egész Európát is képviseli bizonyos mértékig. A hóviharok miatt viszont most péntekre halasztották a találkozót.

Ingyenes KKV Növekedés konferencia: március 27.
Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna? Mire figyeljünk a nemzetközi piacra lépésnél, mik a buktatók? Hasznos tippek valódi exportáló kkv-któl.
Előadók: Rákossy Balázs, NGM - Oszkó Péter, OXO Labs - Búza Éva, Garantiqa - Bársony Farkas, AmCham - és még sokan mások.  Regisztráljon most! >>

Frissítés: A Fehér Ház szóvivője bejelentette: az Egyesült Államokban hétfő estétől várható hóviharok miatt keddről péntekre halasztották Trump és Merkel washingtoni találkozóját. Trump hétfőn telefonon beszélt Merkel kancellárral, s a döntést közösen hozták meg. Mindezt a német kancellár is megerősítette. A meteorológiai előrejelzések szerint az Egyesült Államok keleti partvidékén hétfő estétől óriási téli hóviharok várhatók. A repülőtársaságok hétfőn már 1400 légijáratot töröltek, keddre pedig további 3900 járat törlése várható. A hóvihar hétfő estétől Washingtontól New Yorkon át Bostonig söpör végig, helyenként várhatóan  tizenöt centiméteres hóval. Washingtonban, Baltimore városában, Philadelphiában, New Yorkban, Bostonban kedden szünetel a tanítás, Washingtonban jelezték, hogy a szövetségi hivatalok is zárva tartanak. New York állam kormányzója, Andrew Cuomo elrendelte, hogy az állam illetékesei készüljenek fel a rendkívüli állapotra.

Az amerikai elnök és a német kancellár természete meglehetősen eltérő, az általuk képviselt országok kapcsolata ugyanakkor rendkívül fontos. Nyugat-Európa és Amerika, később egész Európa és Amerika jó kapcsolata, ezen belül különösen az NSZK-amerikai, majd német-amerikai szövetség 70 éve a világrend egyik legstabilabb pillére, mind politikai, mind biztonsági, mind gazdasági-kereskedelmi szempontból. Merkel ezt szeretné most fenntartani, biztosítani, amikor hosszúra nyúló hivatali ideje során immár a harmadik amerikai elnökkel találkozik.

Hirdetés

A két óriás

Míg az amerikai elnök csak rövid ideje van hivatalban és korábbi stílusához és életmódjához képest jelentős változás egy szuperhatalom elnökének lenni, addig Merkel már közel 12 évet töltött hivatalában, ezalatt számtalan konfliktussal kellett szembenéznie, és sok olyan vezető politikussal kellett tárgyalnia, akikkel nem volt könnyű szót érteni. Szemben a néha heveskedő Trumppal, mindig meg tudja őrizni nyugalmát, és ügyel rá, hogy ha nem muszáj, ne sértsen meg más politikusokat és az általuk képviselt országokat.

Egy német kancellártól többet is várnak történelmi okokból, hisz Hitler emléke talán évszázadokig kísért, és a demokratikus Németország mindenkori vezetője mindig gondosan ügyel arra, hogy semmilyen párhuzamot ne lehessen felfedezni a rettenetes előddel még a legapróbb kérdésben sem. Az amerikai elnökökre pedig azért hárul viszonylag nagy súly, mert a világ egyik szuperhatalmát, a hidegháború befejezése után jó darabig egyetlen szuperhatalmát irányítja. Trump pedig elnökségét nem éppen szokványosan kezdte, stílusa és megjegyzései megijesztették a fél világot, bár most már mintha kezdene belerázódni az államférfiúi szerepbe.

Felkészültek

Angela Merkel hosszasan készülődött a Trumppal való találkozásra. Nemcsak a felmerülő témákat nézte át, hisz ezekben óriási a gyakorlata, hanem az amerikai elnök szokásait, vérmérsékletét is megpróbálta minél jobban felmérni, hogy lehetőség szerint konfliktusmentesen tárgyalhasson vele. Miután Trump, a korábbi valóságshow-szereplő stílusa egész más, mint a fizikusként az NDK-ban szocializálódott, fegyelmezett Merkelé, szeretné, ha emiatt nem adódnának félreértések. Ugyanakkor Trump is szeretne felkészülni egy másik, az orosz elnökkel való találkozóra, és ehhez Merkeltől szándékozik tanácsot kérni.

Az orosz kapcsolat

Az Oroszországgal és annak elnökével való kapcsolat mindkét tárgyalófél számára kulcskérdés. Trump szeretné megjavítani az ukrán konfliktus idején megromlott kapcsolatot az utóbbi években ismét szuperhatalommá nőtt Oroszországgal, ugyanakkor mind pártjában, mind a demokratáknál sokan ellenzik, fékezik ezt, ezért óvatosan kell eljárnia. Ugyanakkor végső soron Németországnak is fontos lenne a jó kapcsolat Oroszországgal, ha másért nem, történelmi okokból.

Ebben a kérdésben is friss még a második világháború emléke, és nem jó, ha Németország nyomást gyakorol Oroszországra, különösen nem, ha poszt-szovjet ügy miatt (Ukrajnát a hitleri Németország teljes egészében elfoglalta egy időre a háborúban, és távolról sem felszabadítóként viselkedett). Németország és Európa általában is kihátrált volna már az Oroszország elleni szankciókból, de mindig Obama Amerikája volt az, aki kötötte az ebet a karóhoz. Kérdés, hogy most át tudnak-e jutni együtt az akadályon. Más megoldás nemigen lesz, hisz arra illúzió lenne várni, hogy a Krím vagy Kelet-Ukrajna bármilyen formában, akár jelképesen is visszatérjen az ukrán államhoz.

Európa és Amerika kapcsolata

A másik igen lényeges témakör általában az euroatlanti kapcsolatok lesznek. Trump megjegyzéseket tett az euró alulértékeltségére, így Németország túlzott exportképességére, amire a német válasz az volt, hogy egyszerűen jó, hatékony és versenyképes a német ipar. Németország és Európa fél attól, hogy Trump esetleg megnehezíti a virágzó transzatlanti kereskedelmet, mivel eddig nagyon sok megjegyzése irányult a protekcionizmusra. A kereskedelmi kapcsolatok mellett döntő kérdés lesz a katonai partnerség: Trump azt követeli, hogy a NATO-tagországok arányosan viseljék a költségeket, ne Amerika állja a számla nagy részét.

Trumpnak is fontos

Végső soron valószínűleg az amerikai elnök is jó kapcsolatra fog törekedni Németországgal, miután úgy tűnik, az amerikai szövetségi politika alapjaiban nem változik, ugyanakkor egy-két helyen Amerikának komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Ilyenek Észak-Korea kérdése, az Iszlám Állam megsemmisítése és utána az iraki és szíriai békefenntartás, vagy az afganisztáni helyzet kezelése. Emellett van olyan régi szövetséges, aki most hagyja ott Amerikát és más irányokba tapogatózik: a Fülöp-szigetek. Így Trump ez eddigi stratégiai szövetségek fenntartásában érdekelt, és ez látszott a japán miniszterelnökkel való találkozásakor is.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?