Hirdetés
Hirdetés

Terrortámadás Magyarország szomszédjában

2017. október 26., 12:38
Cimkék
Ukrajna
, terror
, robbantás

Terrorcselekménynek tartja a tegnap esti kijevi robbantást az ukrán hatóság.

Vizsgálódó rendőrök a robbantás után. (EPA/STEPAN FRANKO)
Vizsgálódó rendőrök a robbantás után. (EPA/STEPAN FRANKO)

Az ukrán hatóságok terrorcselekménynek minősítették a tegnap este elkövetett robbantásos merényletet, amelyben megsebesült egy ellenzéki parlamenti képviselő, a testőre és egy rendőrtiszt pedig életét vesztette. A rendőrtiszt a közelben lakott, és véletlenül vált a robbantás áldozatává. A testőr egy hónapja szolgált a politikus mellett.

Ihor Moszijcsuk, az ellenzéki Radikális Párt parlamenti képviselője az Espreso ukrán tévécsatorna stúdiójából lépett ki az utcára helyi idő szerint 22 óra 15 perckor, a robbanás ekkor történt.

Hirdetés

A hatóságok szerint egy személyautó mellé állított motorbiciklire szerelt robbanószerkezet lépett működésbe. Szemtanúk azt mondták, hogy a motoron két ember érkezett a tévé épülete elé, leparkolták a járművet, majd gyalogosan elmentek.

A képviselőt mára virradóra megműtötték az egyik kijevi kórházban, ahol négyórás műtéttel számos repeszt távolítottak el a testéből. Jelenleg az intenzív osztályon fekszik, állapotát az orvosok közepesen súlyosnak minősítették. A kórház épülete köré rendőri védelmet vontak.

A merényletben megsebesült Vitalij Bala politológus is. A tüdejét és a máját érték repesztalálatok, őt is megoperálták.

Benne volt az oroszok keze?

Moszijcsuk - aki számtalan alkalommal élesen bírálta Oroszország Ukrajnával szembeni politikáját - műtéte után sajtójelentések szerint kifejezte meggyőződését, hogy a merénylet mögött Moszkva áll, a terrorcselekményt viszont helyiek, vagyis az országban élők hajtották végre.

Az ukrán hatóságok is azon az állásponton vannak, hogy a merénylet célpontja a képviselő volt, akit közéleti tevékenysége miatt akartak meggyilkolni.

Több gyanús gyilkosság

Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára ugyanakkor cáfolta és alaptalannak nevezte azt, hogy Kadirov állna a merénylet mögött.

Az utóbbi időben több hasonló merénylet történt Ukrajnában, és ezek elkövetésével Kijev többször Moszkvát hozta kapcsolatba. Tavaly júliusban Pavel Seremet orosz állampolgárságú, Kijevben élő újságíróval végeztek fényes nappal az ukrán főváros központjában.

Gyenyisz Voronyenkovot, az orosz állami duma volt képviselőjét március 23-án Kijev belvárosában, a Premier Palace nevű szálloda előtt lőtte le fényes nappal a támadója. Június 27-én szintén autóba rejtett pokolgép végzett Kijevben Makszim Sapovallal, az ukrán védelmi minisztérium alá tartozó katonai hírszerzés ezredesével, aki a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktusban a szakadár területeken folyó katonai felderítést koordinálta.

Egy nappal később a kelet-ukrajnai harcok övezetében szolgálatteljesítés közben életét vesztette Jurij Voznij, az Ukrán Biztonsági Szolgálat ezredese, vele is egy robbanószerkezet végzett, amelyet az autójába szereltek. Szeptember 8-án egy georgiai állampolgárságú, csecsen nemzetiségű férfi, Tyimur Mahauri vesztette életét Kijevben, miután az autójába rejtett pokolgép felrobbant. A férfi állítólag önkéntesként harcolt ukrán oldalon a Donyec-medencei konfliktusban.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Az üdülési szezon beindultával számos honfitársunk autóval utazik a szomszédos országokba, számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?