Megéri kártyával

A 2011 januárban startolt Multi-Pay cafeteria kártyával ma már számtalan élelmiszeráruház-láncnál, gyógyszertárban lehet fizetni. A plasztik lap előnyeiről Kardos György, független alkusz számol be (x)

A kártya bármely telepített POS terminálon keresztül működik, lehet fizetni internetes felületen vagy telefonon keresztül is az egészségpénztári juttatás, az ételfogyasztás, a helyi közlekedési bérlet, az internet és az iskolakezdési támogatás egyenlegének terhére.Kardos György: Az elszámolási rendszer lehetővé teszi, hogy a cafeteria egyes elemei felhasználási cél szerint elkülönített alszámlákon gyűljenek. Fizetésnél a bankkártyákhoz hasonlóan, kóddal lehet "előhívni" az egyes egyenlegeket. Munkáltatói oldalról az adminisztrációs feladatok és a költségek csökkentését emelném ki, mint a kártya legfontosabb előnyét. Nem kell az utalványokat megrendelni, szállítani, őrizni, kiosztani, bizonylatolni. A munkavállalók számára pedig a gyors, egyszerű fizetés mellett a biztonság szól a kártyahasználat mellett. Elvesztése esetén a plasztik egyszerűen letiltható és pótolható, szemben az utalványokkal. A kártyabirtokos akár az interneten keresztül is ellenőrizheti aktuális egyenlegét, valamint a költéseit.

Egy-egy ilyen innovatív megoldás hogyan hat a cafeteria egészére?

K.Gy.: A munkáltatók részéről nagy az érdeklődés, amely az elfogadó hálózat bővülésével még inkább fokozódik. A fenti szempontok miatt azt tapasztaljuk, hogy a vállalkozások, amelyek korábban éppen a költséges és bonyolultnak tűnő adminisztráció miatt nem adtak a dolgozóiknak béren kívüli juttatásokat, szívesen használják a kártyát.

Kiknek ajánlja a hagyományos utalványrendszer kártyásítását?

K.Gy.: Elsősorban a több telephellyel rendelkező vállalkozásoknak, amelyeknek az utalványok szállítása és kiosztása problémát okoz. Kisvállalkozásoknak, amelyeknek a papír alapú utalványok megvásárlása magas költséggel jár. Természetesen a nagy létszámú vállalatok is nyernek, hiszen náluk komoly adminisztrációs terhet jelent az utalványok megrendelése, rendszeres kiosztása. A rendszerhez csatlakozni a kártyaszolgáltató és munkáltató közötti szerződés megkötésével, a kártyagyártáshoz szükséges munkavállalói adatok átadásával lehet. Ezek után a munkáltató minden hónapban egy alkalommal átutalja a cafeteriára szánt összeget a Multi-Pay részére, amely munkavállalókra és cafeteria elemekre bontva szétosztja azt.

Hogyan alakul mostanában a béren kívüli juttatások nagysága? Esett a válság hatására, vagy épp ellenkezőleg, a költséghatékony megoldások felértékelődésével párhuzamosan bővült?


K.Gy.: Az adóterhek csökkenése miatt a kisvállalkozásoknál az eddig nem legálisan adott jövedelmek kiváltása okán növekedett, de ahol a minimálbér kötelező emelése is problémát okozott, a források hiányában csökkent. A nagyvállalatoknál, ahol volt lehetőség bérfejlesztésre, illetve az adóváltozások miatti jövedelemcsökkenést béren kívüli juttatásokkal kompenzálták, szintén növekedést tapasztaltunk.

Miért érdemes a kkv-knak béren kívüli juttatást adni a munkavállalóiknak?

K.Gy.: Számukra elsősorban a nem hivatalos jövedelmek legalizálására javasolt a cafeteria rendszer bevezetése.

Sajtóhírek szerint a törvény szabályozná, hogy az állami intézkedések hatására történő nettó bércsökkenés kompenzációjában milyen arányban szerepelhet a cafeteria.

K.Gy.: Nem lenne célszerű törvényi szabályozással korlátozni a munkáltatókat a döntésben. A minimálbér kötelező emelése azonban befolyásolhatja a cafeteria juttatásokra fordított összeget. Ez forráshiányt okozhat.

(x)

Címlapon

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Idén is sokan mentek ki, ennyi magyar még nem dolgozott Ausztriában

Megint rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok létszáma, és bár a román állampolgárok száma jobban bővült, ők még jóval kevesebben vannak. A lengyelek, a németek és a volt Jugoszlávia polgárai is jöttek rendesen, a menekültek közül is sokan kaptak állást, de az egész munkaerő-piac is bővülni tudott.