Megéri kártyával

A 2011 januárban startolt Multi-Pay cafeteria kártyával ma már számtalan élelmiszeráruház-láncnál, gyógyszertárban lehet fizetni. A plasztik lap előnyeiről Kardos György, független alkusz számol be (x)

A kártya bármely telepített POS terminálon keresztül működik, lehet fizetni internetes felületen vagy telefonon keresztül is az egészségpénztári juttatás, az ételfogyasztás, a helyi közlekedési bérlet, az internet és az iskolakezdési támogatás egyenlegének terhére.Kardos György: Az elszámolási rendszer lehetővé teszi, hogy a cafeteria egyes elemei felhasználási cél szerint elkülönített alszámlákon gyűljenek. Fizetésnél a bankkártyákhoz hasonlóan, kóddal lehet "előhívni" az egyes egyenlegeket. Munkáltatói oldalról az adminisztrációs feladatok és a költségek csökkentését emelném ki, mint a kártya legfontosabb előnyét. Nem kell az utalványokat megrendelni, szállítani, őrizni, kiosztani, bizonylatolni. A munkavállalók számára pedig a gyors, egyszerű fizetés mellett a biztonság szól a kártyahasználat mellett. Elvesztése esetén a plasztik egyszerűen letiltható és pótolható, szemben az utalványokkal. A kártyabirtokos akár az interneten keresztül is ellenőrizheti aktuális egyenlegét, valamint a költéseit.

Egy-egy ilyen innovatív megoldás hogyan hat a cafeteria egészére?

K.Gy.: A munkáltatók részéről nagy az érdeklődés, amely az elfogadó hálózat bővülésével még inkább fokozódik. A fenti szempontok miatt azt tapasztaljuk, hogy a vállalkozások, amelyek korábban éppen a költséges és bonyolultnak tűnő adminisztráció miatt nem adtak a dolgozóiknak béren kívüli juttatásokat, szívesen használják a kártyát.

Kiknek ajánlja a hagyományos utalványrendszer kártyásítását?

K.Gy.: Elsősorban a több telephellyel rendelkező vállalkozásoknak, amelyeknek az utalványok szállítása és kiosztása problémát okoz. Kisvállalkozásoknak, amelyeknek a papír alapú utalványok megvásárlása magas költséggel jár. Természetesen a nagy létszámú vállalatok is nyernek, hiszen náluk komoly adminisztrációs terhet jelent az utalványok megrendelése, rendszeres kiosztása. A rendszerhez csatlakozni a kártyaszolgáltató és munkáltató közötti szerződés megkötésével, a kártyagyártáshoz szükséges munkavállalói adatok átadásával lehet. Ezek után a munkáltató minden hónapban egy alkalommal átutalja a cafeteriára szánt összeget a Multi-Pay részére, amely munkavállalókra és cafeteria elemekre bontva szétosztja azt.

Hogyan alakul mostanában a béren kívüli juttatások nagysága? Esett a válság hatására, vagy épp ellenkezőleg, a költséghatékony megoldások felértékelődésével párhuzamosan bővült?


K.Gy.: Az adóterhek csökkenése miatt a kisvállalkozásoknál az eddig nem legálisan adott jövedelmek kiváltása okán növekedett, de ahol a minimálbér kötelező emelése is problémát okozott, a források hiányában csökkent. A nagyvállalatoknál, ahol volt lehetőség bérfejlesztésre, illetve az adóváltozások miatti jövedelemcsökkenést béren kívüli juttatásokkal kompenzálták, szintén növekedést tapasztaltunk.

Miért érdemes a kkv-knak béren kívüli juttatást adni a munkavállalóiknak?

K.Gy.: Számukra elsősorban a nem hivatalos jövedelmek legalizálására javasolt a cafeteria rendszer bevezetése.

Sajtóhírek szerint a törvény szabályozná, hogy az állami intézkedések hatására történő nettó bércsökkenés kompenzációjában milyen arányban szerepelhet a cafeteria.

K.Gy.: Nem lenne célszerű törvényi szabályozással korlátozni a munkáltatókat a döntésben. A minimálbér kötelező emelése azonban befolyásolhatja a cafeteria juttatásokra fordított összeget. Ez forráshiányt okozhat.

(x)

Címlapon

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

10 millió dollárt fizetett lobbizásra Horvátország, hogy kedvezőbb döntés szülessen a perekben. Az Interpol csak úgy körözte volna tovább Hernádit, ha a horvátok előre fizetik a perköltségeket arra az esetre, ha a Mol-elnök perel.