Hirdetés
Hirdetés

A nap befektetési sztorija: hasít az AMD

Csabai Károly, 2019. június 03., 19:09

Sok más cég mellett a félvezetőgyártóknak is betett az amerikai-kínai kereskedelmi háború. Nem csoda, hogy részvényeik durván lefelé vették az irányt. Így tett az Advanced Micro Devices (AMD) papírja is, legalábbis a május 10-ei Trump-féle vámemelést követően. Ma azonban felpattant, volt már 6 százalékos pluszban is.

Így fog kinézni a Samsung Galaxy S9.
Forrás: Samsung
Forrás: Samsung

A rakétázást egy bejelentés indította el, miszerint a kaliforniai központú AMD hosszú távú stratégiai megállapodást kötött a dél-koreai Samsunggal. Ennek lényege, hogy az AMD grafikus megoldásait a Samsung beépítheti az által gyártott mobileszközökbe, köztük is az okostelefonokba. A megállapodás szerint a dél-koreaiak licencdíjat és royaltyt is perkálnak majd az amerikaiaknak, hogy mennyit, arról nem szól a fáma.

Az AMD a PC-k szegmense mellett viszonylag sok területen van jelen a grafikus megoldásaival, a Microsoft, a Sony és az Atari gépek kapcsán a konzolok piacán, illetve a Microsoft és a Google felhős játékokat kiszolgáló adatközpontjaiban – emlékeztet a Prohardver.hu. Érdekes viszont, hogy az ultramobil területre azóta nem igazán koncentrálnak, mióta a Qualcomm felvásárolta az Imageon divíziójukat, és az itt szerzett technológiai hátteret Adreno néven folytatták.

Hirdetés

A vájt szemű befektetők a paktumból már annak hosszabb távú pozitív hatását olvashatták ki, miszerint az AMD megoldása alkalmassá teheti a dél-koreai óriáscéget arra, hogy megtámadja a Windows 10 ARM-os, felfutóban lévő piacait. Ezek egyelőre a Qualcomm felségterületei, ám a Microsoft már többször utalt rá, hogy bármelyik lapkagyártó előtt nyitva áll az ajtó.

A kínai-amerikai konfliktus miatt meglehetősen rosszul teljesítenek a félvezetőgyártók, egyetlen kivétel ez alól az AMD részvénye, amely kevésbé szenvedte meg a szektorban tapasztalható eladási hullámot – hívta fel a figyelmet a KBC Equitas a New York-i tőzsde magyar idő szerint délután fél 4-es kezdése előtt. Az AMD-részvény árfolyama jelenleg csaknem 50 százalékkal áll magasabban annál a szintnél, mint amelyen az idei évet kezdte. Még úgy is, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború a kaliforniai félvezetőgyártót is megrázta, május 10-étől – ez az a nap, amikor életbe léptek a magasabb, Donald Trump által 10-ről 25 százalékra emelt vámok a világ legnagyobb országából érkező, mintegy 200 milliárd dollár értékű termékre – május 23-áig több mint 6 százalékot veszített értékéből. Ezt dolgozta le a mai kereskedés elején, igaz, azt követően néhány százalékpontot esett, nem kizárt, hogy a „háborús” körülmények miatt remegő kezűvé vált befektetők aratták le a hirtelen jött árfolyamnyereségüket.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?