Hirdetés
Hirdetés

Ezek a részvények több mint 100 éve fizetnek osztalékot

2015. december 16., 16:25

Sokszor említjük a részvénybefektetésnél, hogy a részvény egy vállalkozás egy kis szelete, ezért kockázatos, a vállalkozás akár csődbe is mehet, a pénz elveszhet. Nos, vannak azért jó példák, rendkívül stabil cégek, melyek időtlen idők óta jól működnek, és osztalékkal kedveskednek részvényeseiknek.

 

Természetesen időtlen idők óta jól működő és osztalékot fizető részvények olyan helyen vannak, ahol maga a tőzsde, sőt a stabil gazdaság is időtlen idők óta működik, így elsősorban az amerikai részvények jönnek szóba.

Hirdetés

 

ExxonMobil

A cég, amely eredetileg a John D. Rockefeller tulajdonában álló Standard Oil Company volt, 1882 óta fizet osztalékot, ez bizony 133 év. Jelenlegi osztalékhozama 3,6 százalék, és utoljára idén áprilisban emelte az osztalék mértékét. A céget eddig nem viselte meg az olajár esése, de hát a társaság azóta üzemel, amióta az olajat használni kezdte az emberiség, így van bőven tapasztalata jobb és rossz időkből egyaránt.

Eli Lilly

A nagy nevű gyógyszergyár 1885 óta fizet osztalékot, jelenlegi osztalékhozama 2,2 százalék, és tavaly decemberben emeltek utoljára.

Consolidated Edison (ConEd vagy ConEdison)

A cég ugyancsak 1885 óta fizet osztalékot, jószerével azóta, hogy a névadó megalkotta a villanykörtét, és ezáltal az elektromosság iránti igény megjelent. A közszolgáltatók eleve jó osztalékrészvények, a ConEdisonnál sincs ez másként: jelenlegi osztalékhozama 4,2 százalék, és ők is emeltek idén.

Colgate-Palmolive

A fogkrémről és egyéb kozmetikai cikkekről elhíresült cég 120 éve, 1895 óta fizet osztalékot. Jelenlegi hozama százalék, és idén emelte az osztalékot 5,6 százalékkal.

York Water Company

A cég se nem nagy, se nem híres: a Pennsylvaniában található York városát és környékét látja el vízzel. Hogy mégis mi benne a pláne? Az, hogy 1815 óta, azaz 200 éve fizet osztalékot. Amerika, mint deklarált állam is csak 39 éve létezett akkor, mint igazi, független ország, csak 30 éve.

Procter & Gamble

A jónevű cég, ami pl. a Pampers pelenkákról közismert, 1891 óta fizet osztalékot, és ami ezen belül is különleges, hogy 59 éven át folyamatosan, évről évre tudta emelni az osztalék mértékét. A jelenlegi osztalékhozam 3,5 százalék.

Stanley Black & Decker

A cég nevéből csak a Black & Decker közismert, noha azt csak 2010-ben vette meg a Stanley. Utóbbi  még az amerikai polgárháború előtt kezdte meg tevékenységét, és 1877-ben az osztalékfizetést, amit azóta sem szakított meg. Ez bizony 148 év, és az ilyen időtartamok láttán valóban azt mondhatjuk, hogy a részvény esetenként valóban kiváló hosszú távú befektetés.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

Mol-INA-ügy: ezért nem körözik már Hernádi Zsoltot

10 millió dollárt fizetett lobbizásra Horvátország, hogy kedvezőbb döntés szülessen a perekben. Az Interpol csak úgy körözte volna tovább Hernádit, ha a horvátok előre fizetik a perköltségeket arra az esetre, ha a Mol-elnök perel.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    2018. október 17., 17:37
    Ez már a mánia? Robbant az ingatlanalapok vagyona

    Szédítő sebességgel emelkedik az ingatlanalapok vagyona, már az 1400 milliárd forintot ostromolja, és az emelkedés gyorsulni látszik. Az egyes alapok teljesítménye nagyon vegyes, 2-től 14 százalékig. A nagyobb hozam azonban lehet, hogy egyben magasabb kockázatot is jelent.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?