Hirdetés
Hirdetés

Áttrappolt a bika a tőzsdéken, próbálkozik a forint

2018. február 16., 10:51

A hitelminősítés árnyékában is egészen lendületesen indult a kereskedés a hét utolsó napján, a fő részvényindexek is emelkedéssel indították a napot. A Richter és az OTP húzza a hazai piacot, drágult az olaj, Nyugat-Európa szintén szárnyra kapott. Amerikában már előre készülnek a hétfői szünnapra, de mi lesz mindeközben a forinttal?

Az elemzők a nemzetközi hangulattal megegyező kereskedésre számítanak a mai napra a tőzsdéken, a Budapesti Értéktőzsde pedig hozta a papírformát: a BUX enyhe emelkedésben, 38 526,77 ponton nyitotta a kereskedést. A Concorde Értékpapír Zrt. elemzője, Rövid Szabolcs elmondta: Amerikában és Ázsiában is emelkedés mutatkozott a tőzsdéken, míg Európában a vevők dominálnak és a régióban is jó a hangulat, ez húzhatja a Budapesti Értéktőzsde árfolyamait.

A bluechipek egytől-egyig emelkedésben vannak, kiemelkedő az elmúlt hetekben sokat ütött Richter teljesítménye, a gyógyszerpapír egészen 1,8 százalékos pluszig is kapaszkodott a nyitást követően. A gyógyszergyártó nehezen heverte ki az Esmya körül indult vizsgálatot, majd a további esetek felvételének tiltását, a befektetők azonban mostanra úgy tűnik, megbocsátották a bizonytalanságot. Az OTP 1,5, a Mol fél százalék feletti emelkedésben is járt, a Magyar Telekom pedig a maga szerény 0,2-0,3 százalékos emelkedésével zárja a sort a bluechipek közül.

Hirdetés
A legfrissebb árfolyamokat itt találod meg a Privátbankár.hu-n. >>>
A legfrissebb árfolyamokat itt találod meg a Privátbankár.hu-n. >>>

Dübörgés a hitelminősítés árnyékában

Ahogy arról már korábban mi is írtunk, ma este dönthet idén először hitelminősítő a magyar gazdaság sorsáról. Este, piaczárás után adja ki jelentését ugyanis a Standard & Poor’, a hitelminősítő tavaly augusztus 25-e óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a "BBB mínusz" szintű, befektetési ajánlású magyar államadós-besorolásra.

A pozitív kilátásokat a hitelminősítők az általános gyakorlat szerint átlagosan 12-18 hónapos időtávlatban konvertálják felminősítésre, de ez korántsem írott szabály, sőt a kilátás előzetes módosítása sem előfeltétele az adósosztályzat változtatásának. Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemezője szerint azonban felminősítésre csak az országgyűlési választások után kerülhet sor.

Dübörög Európa, izmozik a forint

Nyugat-Európában hasonlóan jó a hangulat, az európai FTSE Eurofirst 300 index 0,46 százalék, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,75 százalék erősödéssel kezdte a kereskedést. A főbb piacok egytől-egyig 0,5-1 százalékos emelkedést produkáltak a nyitást követő órákban. A forint végül összekapta magát, és a csütörtöki 311-es szintekről lassú oldalazással elindult lefelé, jelenleg a 311,15-310,85-ös szintek között oldalazgat. Az olaj ára emelkedett, a Brent hordónként 0,39 százalékkal 64,58 dollárra, a WTI 0,28 százalékkal 61,51 dollárra.

A legfrissebb árfolyamokat itt találod meg a Privátbankár.hu-n. >>>
A legfrissebb árfolyamokat itt találod meg a Privátbankár.hu-n. >>>

A tegnapi dömpinget egyébként a kedvező vállalati jelentések mozgatták. Kiemelkedő, tíz százalékos árfolyamnyereséget ért el az Airbus elemzői várakozásokra rácáfoló eredmény beszámolójának köszönhetően. Szintén kedvező eredmény emelte meg több mint két százalékkal a holland Aegon biztosító társaság részvényének árát. A svájci Nestlé élelmiszeripari vállalat részvénye viszont két százalékkal gyengült, mivel 2017-es eladásai elmaradtak a várakozásoktól. Ma a Renault Nissan, az Allianz és a Norsk Hydro teszi közzé eredmény beszámolóját.

Megint püffed a Bitcoin, Amerika szünetre készül

A Bitcoin árfolyama pénteken két hete első alkalommal ismét 10 ezer dollár fölé emelkedett. A kriptodeviza tavaly december közepén 19 ezer dollár felett érte el árfolyamcsúcsát, majd onnan 6 ezer dollár alá esett a múlt héten. A Coinbase kereskedelmi platformon a Bitcoin jegyzése az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 10 070 dolláron állt, de 10 200 dollár felett is volt korábban jegyzés.

Ma egyébként hosszú szünetre készül majd az amerikai piac, február 19-én, hétfőn ugyanis Elnökök napja lesz, emiatt nem lesz kereskedés a tengerentúlon. Ez az ünnep minden év februárjának harmadik hétfőjére esik, és legalább egy tucat államban hivatalosan Washington és Lincoln születésnapja, egy tucat másik államban pedig Elnökök Napja. A Kongresszus 1971-ben Washington születésnapját és számos más ünnepet hétfői napra állandósított, hogy hosszú ünnepi hétvégék jöhessenek létre.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megvan a magyarok kedvence – te szoktál náluk vásárolni?

Megvan a magyarok kedvence – te szoktál náluk vásárolni?

A GKI Digital 2015 óta készít nyilvános rangsort a magyar piac legnagyobb online kiskereskedőiről. A végleges sorrend alapját a GKI Digital forgalmi modellezése adta. A becsléseket ez alkalommal is pontosította a kutatócég a lakossági vásárlási szokásokat vizsgáló felmérések eredményeivel, valamint kereskedői riportok tényadataival.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?