Hirdetés
Hirdetés

Emiatt lehet annyira gyenge a svájci frank

Eidenpenz József, 2018. április 16., 19:03

Száguldás ott, cammogás itt. A Szíriával kapcsolatos félelmek sokat csökkentek, a makroadatok vegyesen sikerültek, és jönnek a jó gyorsjelentések Amerikában. Az európai tőzsdéknek nem sikerült megtartaniuk az emelkedést a nap végéig, az USA-ban viszont szépen mennek az indexek. A BUX picit esett.

A hétvégén megvolt a Szíria elleni amerikai rakétatámadás, és viszonylag jól végződött. Amitől leginkább féltek, egy amerikai-orosz összecsapás lehetőségétől, az ugyanis nem következett be. Így egy nagy gonddal kevesebb a világpolitikában, ami kedvezően hatott a tőzsdeindexekre.

Ezen kívül érkeztek makroadatok, de nem voltak túl meggyőzőek, vannak, akik már a világgazdaság lassulásáról beszélnek. Amerikában viszont záporoznak a gyorsjelentések, amelyek hatása inkább pozitív volt eddig.

Hirdetés

A német indexek végül 0,4 százalékos, a brit 0,9 százalékos mínuszban végzett, míg a francia inkább stagnált. Az USA-ban az S&P 500-as mutató 0,7, a Nasdaq 0,6, a Dow Jones 0,8 százalékkal megy fel. A lengyel tőzsdeindex jobban esett, mint a magyar BUX, amely csak 0,1 százalékkal süllyedt.

A OTP 0,4, a Mol 0,1 százalékkal esett (11 280, illetve 2968 forintra), a Richter stagnált 5370-en. A CIG Pannónia mostanában sokat drágult, ma 1,8 százalékkal visszaesett. A forint tovább erősödött, már csak 310,20 az euró ára.

További árfolyamok itt láthatók

Miért ilyen gyenge a svájci frank? – teszik fel a kérdést a napokban sokan. A deviza az 1,2-es határhoz közelít az euróval szemben, ami régen az árfolyamküszöb volt, 2015 elejéig. Az egyik magyarázat, hogy a franknak durván alacsony a negatív kamata, -0,75 százalék, míg más devizáké már emelkedik. Mások szerint orosz oligarchák (maffiózók) menekülnek a frankból a legutóbbi szankció-csomag óta. A harmadik magyarázat szerint vége az eurókrízisnek, így a franknak sincs már olyan biztos kikötő-funkciója, mint régen.

A dollár nagyot esett ma, ez segítette az aranyat, de az olaj egy százalék feletti mínuszban van.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Margaret Thatcher beájulna – kifakadt Theresa May pártjának egykori minisztere

Margaret Thatcher beájulna – kifakadt Theresa May pártjának egykori minisztere

Churchill mindent megtett, hogy ne maradjon országa egyedül, Margaret Thatcher pedig elképedt volna, ha azt látja, hogy országának vezetőjét elküldik a nagyok asztalától. Michael Heseltine, aki David Cameron és Theresa May pártjának összesen 20 évig volt minisztere, a jelenlegi brit politikai káoszról nyilatkozott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?