Hirdetés
Hirdetés

Gyenge a forint, zuhan a török líra, erős az euró

Fellegi Tamás, 2017. november 23., 10:31

Továbbra is gyengélkedik az amúgy is mélyen alulértékelt forint, a török líra szabadesésben. A dollár esett az euróhoz képest. Amerika ma hálát ad, de előtte még azért csúcsra küldték a Nasdaqot. Gyengül a Mol, aztán napközben ki tudja mi lesz belőle, újabban mindig felpattan.

Tegnap úgy tűnt, hogy a török líra húzza le a forintot, de az újabb és újabb monetáris lazítási lépések inkább indokolják a hazai valuta gyengélkedését. Az újabb, tervezett lazítás ugyanakkor már épp arra készíti fel a piacot, hogy előbb-utóbb jön a kamatemelés, hisz pont ettől akarják megvédeni a lakáshiteleseket azzal, hogy szeretnék a hosszú lejáratú, alacsony kamatozású hiteleket támogatni.

10 éves magyar állampapír hozama.
10 éves magyar állampapír hozama.

A 10 éves magyar kötvényhozam mindenesetre tovább esett, más csak 2,22 százalék, szemben az amerikai 2,32-vel, ez önmagában is forintgyengítő tényező. A jelenlegi 313,50-es eurónkénti árfolyam mindenesetre meglehetősen szerény, valutánk rendkívüli mértékben alulértékelt.

Hirdetés

A török líra szinte naponta kerül új mélypontra, azaz eurónként minden nap többet kell adni belőle, ma 4,66-ot. Ez azonban érthető, hisz a török gazdasági és politikai helyzet nem teszi vonzóvá a lírát és az abban történő befektetéseket, hiába magas a török kamatszint, ráadásul az infláció sem csekély.

Nagyot javult az euró a dollárhoz képest tegnap óta, 1,1740-ről 1,1840-ig ugrott fel. Úgy tűnik, az euró most már olyan stabil, hogy az időnként az eurózóna országaiban jelentkező kisebb-nagyobb válságok (katalán kérdés, német kormányalakítás bizonytalansága) már nem tudják érdemben megviselni.

Euró/dollár
Euró/dollár

Ázsiában a tőzsdék szerény mértékben mozdultak, a kínai piac viszont nagyot esett: a Sanghaj Kompozit index 2,3 százalékkal került lejjebb 3350 pontig. Európában nagyjából fél százalék körüli esés mutatkozik, a DAX folytatja tegnapi gyengélkedését, 0,6 százalékkal van lejjebb, 12 940 ponton.

A tegnapi szép rali után ma a hazai börze kis mértékben korrigál: a Mol 1,25 százalékot gyengül 3240 forintig, az OTP vviszont a kezdeti esés után magához tért, sőt pluszba került, 10 380 forinton kereskednek vele. A Richter kis gyengülés után 7010 forintot ér, a BUX 0,3 százalékkal van lejjebb 40 030 ponton.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Félsz lakáshitelt felvenni? Itt van, hogyan csökkentsd a hiteltartozást

Félsz lakáshitelt felvenni? Itt van, hogyan csökkentsd a hiteltartozást

A lakáspiacot az újlakás építésre vonatkozó kedvezményes áfa, és az alacsony hitelkamat környezet is fűti. A kedvező kamatok révén a vevők 25 százaléka, az új építésű projekteknél pedig közel 40 százalék vásárol hitelből lakást. Ugyanakkor egy esetleges globális kamatemelés a hazai kamatkörnyezetre is hatással lenne.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?