Hirdetés
Hirdetés

Gyenge maradt a forint, zuhan az olajár

Fellegi Tamás, 2018. június 18., 10:45

A múlt heti zuhanás után nem tápászkodott még fel a forint, erős viszont a dollár és esett az olajár, nem is kicsit. Jókorát gyengültek az ázsiai tőzsdék, Európában is csökkennek az indexek. A BUX alig mozdul, miközben az OTP esik, a Telekom emelkedik.

Miután csütörtökön és pénteken szinte összeomlott a forint árfolyama, eddig még nem tudott magához térni: 323-at kell adni egy euróért.

Euró/forint
Euró/forint

Eközben továbbra is erős a dollár az euróhoz képest, egy euróért csak 1,158 dollárt adnak, amit indokolhat, hogy az amerikai kamatemelések gyors ütemben zajlanak, az eurózónában pedig még mindig 0 a kamat, miközben az infláció már elérte az 1,9 százalékos jegybanki célt, így már valójában a kamatoknak is nagyjából itt lenne a helyük, most mélyen negatív a reálkamat.

Hirdetés

A Brent típusú olaj immár csak 73 dollár a 80 feletti csúcs után, kezdenek érvényesülni a fundamentumok, vagyis a túlkínálat. A WTI eközben 64 dollár, kissé szűkült a két típus közti rés.

Brent olaj
Brent olaj

Az ázsiai tőzsdék egy százalék fölötti mértékben este, ami vélhetőleg a kiújult amerikai-kínai kereskedelmi háborúval indokolható. Európában a német belpolitikai problémák nyomaszthatják a befektetőket, a DAX 0,6 százalékkal van lejjebb 12 970 ponton.

A hazai tőzsdén az OTP csökken 0,7 százalékkal 9875 forintig, a Mol egész kis mínuszban van 2688 forinton, a Richter viszont enyhe pluszban 5355 forinton, és a Telekom is fél százalékot erősödik 415 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Magasban az olajár, tulajdont szerzett a Plotinus

Magasban az olajár, tulajdont szerzett a Plotinus

A pénteki S&P felminősítést egyelőre nem követi heves piaci reakció, az OTP azonban stabilan emelkedik. Korábbi Appeninn-céget vett a Plotinus, saját részvénnyel fizetett érte, ma esik az ár, nem is keveset. Nagyot emelkedtek a kínai részvények, éves csúcson az olajár, jó erőben az arany is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?