Hirdetés
Hirdetés

Jókora szeletet haraphat ki az Apple-ből a kereskedelmi háború

Csabai Károly, 2019. május 22., 18:39

Miközben a hazai iPhone- és Mastercard bankkártya-tulajdonosok örvendeznek azon, hogy már ők is fizethetnek mobiljaikkal, a Goldman Sachs elkeserítette a cégbe fektetőket: szerinte az amerikai-kínai kereskedelmi háború hatására közel 30 százalékkal eshet az okostelefont gyártó Apple eredménye, ami nyomás alá helyezheti az „almás” részvény árfolyamát.

A 29 százalékosra prognosztizált eredménycsökkenés akkor következhet be Rod Hall, a Goldman Sachs elemzője szerint, ha a két nagyhatalom közötti adok-kapok során a kínaiak megtiltják az Apple-készülékek behozatalát. Jelenlegi pénzügyi éve második negyedében ugyanis az amerikai távközlési óriás bevételeinek több mint 17 százaléka, 10,22 milliárd dollár származott a világ legnépesebb országából.

Ennek kiesését az Apple valószínűleg nem lenne képes a világ más részeiből pótolni – figyelmeztet Hall. Hozzátéve: a kínai tiltás igazából hosszabb távon járhatna káros következményekkel az amerikai cégre, emlékeztetve arra, hogy az iPhone-ok jelenlegi mérsékeltebb értékesítési számai azért alacsonyabbak, mert sokan már az új verzió idén őszi megjelenésére várnak, s köztük bizonyára nagy arányt képviselnek a potenciális kínai vásárlók.

Hirdetés

Ugyanakkor a tiltással Kína is rosszul járhat azáltal, hogy az úgynevezett technológiai ökoszisztémája sérülhet, sokan pedig munkanélkülivé válhatnak. Az Apple termelési láncának többsége ugyanis az ázsiai országban található, köztük az iPhone végső összeszerelő üzeme, amelyet a Foxconn nevű cég működtet.

Vészjósló helyzetértékelése alapján Hall az Apple egy év múlva, azaz 2020 májusában várható célárát 6 dollárral, 178 dollárra vágta vissza, ami 4,6 százalékkal alacsonyabb a papírok keddi, 186,60 dolláros záróáránál. Ennek is betudható, hogy a szerdai kereskedés első óráiban az Apple-részvények 1,5 százalékkal, 184 dollár alá estek.

Nem a Goldman Sachs elemzője egyébként az egyetlen, amelyet aggaszt az Apple jelentős kínai kitettsége. A HSBC-nél dolgozó Erwan Rambourg már hétfőn csökkentette, 180 dollárról 174-re a részvények célárát, a Credit Suisse elemzője, Matthew Cabral pedig kedden azt a számítását osztotta meg a nyilvánossággal, miszerint a kínai eladások minden 5 százalékos esése 15 centtel mérsékelheti az Apple egy részvényre jutó eredményét.

Mindenesetre a kínaiak nem is olyan régen már kivillantották a foguk fehérjét. Egy tavaly decemberi bírósági döntéssel ideiglenesen megtiltották több iPhone modell importját és árusítását.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Megéri Pakson dolgozni: csaknem 22 százalékkal nőttek tavaly a fizetések

Megéri Pakson dolgozni: csaknem 22 százalékkal nőttek tavaly a fizetések

Egyelőre nem az oroszoktól vásárolja a legtöbb szolgáltatást az új atomerőművi blokkokat építő cég. Lapunk számításai szerint 2018-ban átlagosan 21,7 százalékkal emelkedett a járulékoktól megtisztított bérköltség az új paksi blokkokat előkészítő állami vállalatnál, a Paks II. Zrt.-nél. Ami azt jelentette, hogy egy dolgozó bérköltsége átlagosan havi 1 238 313 forint volt az előző évben, míg egy évvel korábban 1 017 068 forintot számfejtettek az alkalmazottaknak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?