Hirdetés
Hirdetés

Trump bomlaszt, a Telekom hasít – öt dolog, amit a mai tőzsdéhez tudni kell

Eidenpenz József, 2019. június 13., 11:46

Trump folytatja európai szövetségeseinek ekézését, a britek után a németeken a sor. A kamatcsökkentési várakozások erősödtek az USA-ban, de ezt a részvénypiacok nem díjazzák túlságosan. Európát a Telekom-részvények húzzák egy tender nyomán. Itthon gyengül a forint, emelkedik az OTP, máris visszaesett a Telekom.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)

Felemásan indult a mai tőzsdenap, Ázsia többnyire mínuszban zárt, az európai indexek szerény mínuszból csekély pluszba tudták magukat feltornászni. Tegnap az USA-ban is mínuszos lett a végeredmény, annak ellenére, hogy nőttek a kamatcsökkentési várakozások.

Itthon a BUX 0,3 százalékos pluszban van, főleg az OTP húzza.

Hirdetés

1. Trump kontra Merkel csörte

Miután nemrég Donald Trump Londonban munkálkodott az Európai Unió szétverésén, most a németeknek ment neki. Kritizálta az Északi Áramlat 2-t, ami szerinte Oroszországtól függővé teszi Németországot, de a kereskedelmi gyakorlatban és a biztonságpolitikában is talált hibákat.

Merkel válasza is megérkezett, amelyben Trumpot hibáztatja kétoldalú szerződések felrúgásáért, mint a klímaszerződések és az Irán-megállapodás – írta a Bloomberg.com.

2. Nem sokáig bírta a forint…

A 320 forint alatti euró nem volt tartós a hét elején, tegnap este már 322-re, ma pedig 322,40-re kúszott fel az árfolyam. Az Erste befektetési hírlevelében azt írja, “a legközelebbi ellenállásszint a további forintgyengülés előtt 324 forintnál található”.

Friss árfolyamok itt láthatók

“További forintgyengülést várunk” – írja az Equilor Befeketési hírlevele. “Tegnap megtörtént a 200 napos mozgóátlag szignifikáns áttörése, így várakozásaink szerint további forintgyengülés jöhet. 322,84-nél és 323,83-nál húzódnak fontos mozgóátlagok, melyek ellenállási szintet képezhetnek” – írták.

3. Még több kamatcsökkentés várható

A tegnapi amerikai inflációs adat szolid volt, az olaj is esett, mint a kő (ma korrigál valamelyest). Ezek nyomán a piacon most még inkább erősödött a vélemény, hogy a Fed többször is kamatot fog csökkenteni. Ez elvileg emelhetné a részvények árfolyamát, de úgy látszik, hogy rövid távon inkább csak a szinten tartáshoz lett elegendő.

A kamat hiánya jót tesz az aranynak – ezt látjuk annak árán ma is, szolidan emelkedve 1340 közelében jár.

4. Hasít az európai Telekom-szektor

A Németországban kiírt 5G tenderrel magyarázzák, hogy Európa-szerte emelkednek a telekom-papírok. A Drillisch (DRIG) és az United Internet AG (UTDI) állítólag a nyertesek közé tartoznak majd, hét, illetve öt százalékos pluszban vannak.

A Deutsche Telekom, a Magyar Telekom tulajdonosa 0,7 százalékos pluszban van, a brit Vodafone 4,4 százalékot emelkedik. A Magyar Telekom tegnapi megugrását ma esés követi, a papír fél százalékkal 417,5-re süllyedt. Pedig az érintett európai társaságok vezetői panaszkodnak a magas koncessziós költségekre.

5. És mégis esik a Tesla

Bár Elon Musk jókat talált mondani a Tesla várható eredményeiről a közgyűlésen, az elektromos autók vezető gyártója átmeneti erősödést követően esésre váltott tegnap este. Kemény 3,6 százalékkal 209 dollárig szédült le.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?