Hirdetés
Hirdetés

Trump pálfordulása felvitte a BUX-ot, bezzeg a Facebook

Eidenpenz József, 2018. július 26., 10:34

Tegnap este a Trump-Juncker találkozó újabb löketet adott az amúgy is pluszban levő amerikai részvényáraknak, de aztán történt még valami, ami legalább a technológiai szektort ma a mélybe lökheti. A befektetők Ázsiában, Európában és Magyarországon lelkesek, nálunk alig van olyan részvény, amely mínuszban lenne.

Miután késő este Jean-Claude Juncker az USA-ban megállapodott Trumppal és elhárult vagy legalább erősen csökkent a további vámviták esélye, az USA-ban még belehúztak az indexek a kereskedés végére. Az S&P 500 0,9, a Nasdaq Composite 1,2, a Dow Jones ipari átlag 0,7 százalékos pluszban végzett.

Zárás után azonban jelentett a Facebook, ami viszont rossz hír volt, és a tőzsdén kívüli nem hivatalos kereskedésben durva mínuszba vitte a részvényt. Ma Németországban, euróban 13,5 százalékos esést mutat.

Hirdetés

“A Facebook most fizet meg minden hibájáért, és zsíros a számla” – kommentálja például a Marketwatch. Ennek nyomán a Nasdaq határidős indexe ma 0,8 százalékos esést jelez előre, vélhetően nem lesz jó napjuk a technológiai részvényeknek.

Jól húz az OTP

Reggel Ázsiában is kedvezően fogadták a Trump-Juncker tárgyalások hírét, emelkedtek az indexek, de a lelkesedést visszafogta a gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalom – írta a Reuters. Európa is szépen nyitott, a német DAX másfél, a francia index 0,6 százalékos pluszban van, a brit mutató stagnál.

További árfolyamok itt láthatók

Budapest BUX-indexe 0,9, Varsó és Bukarest csak 0,4 százalékkal emelkedik, a húzópapír az OTP. A részvény végre el tudott kicsit távolodni a 10 ezer forintos határtól, 1,6 százalékkal 10 150-re drágult eddig. A tegnapi vesztes Mol ma 0,6 százalékkal 2666-ra, a Richter 0,4 százalékkal 4860-ra ment fel.

Sokat ment a forint is

A nyertesek közé tartozik még az Opus és az Émász, vesztesek tíz óráig egyáltalán nem voltak. Fél órával később is csak a Pannergy és a Nordtelekom van mínuszban. A forint is erősödik, 1,4 forinttal 324,20-ra ment le az euró ára.

A Shell óriási összegért, 25 milliárd dollárért fog saját részvényeiből visszavásárolni, erre azonban a papír eséssel reagált. Ömlenek a gyorsjelentések, ma például a Daimler adott ki ilyet, de nem túl kedvezőt. Ennek ellenére a többi európai autópapírral együtt emelkedik, nyilván a vámvita enyhülése miatt.

Az árupiacon a Trump-megállapodás miatt közel két százalékkal ugranak a szójaárak, az olaj és a földgáz is drágul valamelyest. A bitcoin enyhe mínuszban, 8260 körül, de két hónapos csúcsától nem túl messze áll.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Enyhíthet a vitatott nyelvtörvényen az új ukrán elnök

Enyhíthet a vitatott nyelvtörvényen az új ukrán elnök

Az ukrán az egyetlen államnyelv Ukrajnában, de a fejlesztéséről más elképzelései vannak Volodimir Zelenszkij csapatának, mint ami a parlament előtt lévő nyelvtörvény tervezetében áll. Zelenszkij kampányszóvivője szerint a módszereknek ösztönzőeknek kell lenniük, mert az hatékonyabb, mint a korbács. Az orosz miniszterelnök szerint javulhat az ukrán-orosz viszony.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?