Hirdetés
Hirdetés

Zuhan a török líra, erősödik a forint, Kína szárnyal

Fellegi Tamás, 2018. augusztus 07., 10:41

Begyorsult ismét a török líra zuhanása, mondhatni újra összeomlott. A forint közben szép lassan maga mögött hagyja az eurónkénti 320-as akadályt. Szárnyalnak a kínai tőzsdék, Amerika is csúcson, élen az Apple. Magához tért a Telekom, korrigál a Richter és a Mol a sok emelkedés után.

Miután az utolsó, májusi kísérlet a líra zuhanásának megállítására elbukott, az árfolyam átlépett az akkor leggyengébb szinten, most begyorsult a zuhanás, tegnapra összeomlássá alakult, napon belüli 5 százalékos zuhanással, melyből most próbál korrigálni a török fizetőeszköz.

Euró/török líra
Euró/török líra

Miután a gazdaságpolitika nem tesz lépéseket a stabilizáció felé, a piac elvégzi az egyensúly helyreállítását az árfolyamon keresztül.

Hirdetés

Mindeközben a forint szépen, komótosan tovább erősödik, úgy tűnik, átjut a 320-as eurónkénti szinten.

Euró/forint
Euró/forint  Friss árfolyamok >>>

Az amerikai tőzsdéken kitart a jókedv, olyannyira, hogy az S&P 500 index féléves csúcsra emelkedett, ennél csak januárban volt pár napig magasabb értéken. Történhet bármi, a 9 és fél éves emelkedő trend egyelőre töretlen. Újabb csúcsot ért el az Apple 109 dollár fölött, miután pár napja a cég elérte az ezermilliárd dolláros összértéket.

Ma Kína is nagyot ralizott, minden ijedelmet leráz a piac az amerikai-kínai kereskedelmi háborúval kapcsolatban. Egyrészt vélhetően sokan shortolnak (esésre játszanak), de nem jön be nekik, másrészt egyáltalán nem biztos, hogy Kínát megviseli ez a helyzet: termékeit esetleg más piacokra irányítja, és importálni is tud máshonnan, számára nagy a világ az Egyesült Államokon kívül is, ráadásul folyamatosan jelen van a megegyezés lehetősége is. Maga Sanghaj 2,7 százalékot ralizott 2778 pontig, Hongkong másfél százalékkal került feljebb.

Európa is virul, a DAX közel egy százalékot emelkedik 12 700 pontig, az olasz és a francia index is hasonló mértékben javul.

A hazai piacon az index nem mozdul érdemben, az egyes papírok viszont annál inkább: a Mol fél százalékot esik 2860 forintig (talán túl sok volt az előző napok szárnyalása), a Richter másfél százalékot gyengül 5170 forintig, viszont a mostanában megtépázott Telekom közel 2 százalékkal van feljebb 407 forinton.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Miért bírjuk jobban a hőséget nyaraláskor, mint itthon?

Miért bírjuk jobban a hőséget nyaraláskor, mint itthon?

Ugyanaz a nagy meleg egy kínszenvedés a városban, a munkában, de felüdülés lehet a nyaralóhelyen. Sőt, sokszor panaszkodunk is, ha nem azt kapjuk a nyakunkba. Miért bírjuk sokkal jobban a kánikulát, még a vízparttól távol is, szabadságunk idején? Több oka is lehet.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Miért omlott össze Törökország, ha olyan gyorsan nőtt a gazdaság?

    2018. augusztus 11., 06:27
    Miért omlott össze Törökország, ha olyan gyorsan nőtt a gazdaság?

    Miután tegnap a török líra eddigi legnagyobb zuhanását mutatta be, érdemes áttekinteni, hogyan jutott ebbe a helyzetbe a török gazdaság, miközben hosszú ideje az eddig legnagyobb mértékben növekvő volt, és mi lehet ebben a szerepe annak, hogy 15 éve egyre inkább egy ember kezében összpontosul a hatalom.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?