Hirdetés
Hirdetés

Remek hír a magyar iparról: ragyogóak a kilátások

2017. szeptember 01., 09:31

Két hónapnyi lassulás után újra felvette a szokásos tempót a magyar feldolgozóipar - magasan 50 pont felett jár a BMI.

Visszatért a lendület

A Beszerzési Menedzser Index BMI szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 56,6 pont lett. Ez azt jelenti, hogy két hónap lassulás után visszatért a magyar feldolgozóipar megszokott bővülési ütemhez. Persze a két hónap lassulás sem jelentett visszaesést, hiszen régóta 50 pont felett van az érték.

A BMI-nél pedig ez számít igazán: 50 feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. Így a grafikon ugyan valamiféle visszaesést sejtetett, de a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében rendre kedvezőbb folyamatokról számoltak be.

Hirdetés

A korábbi augusztusokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú augusztusi átlagot (52,6), és az elmúlt három év átlagát (52,6) is.

Hogy jött ez ki?

A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt júliushoz képest, de ennek mértéke csak két esetben haladta meg az 5 százalékpontot.

A termelési mennyiség indexe nőtt júliusi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonnegyedik alkalommal.

Az új rendelések indexe enyhébben nőtt, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva.

Az augusztusi szállítási átfutási idő rövidebb lett júliushoz képest, és az ütem erősödött.

A vásárolt készletek nyolcadik hónapja bővülnek, most némileg erősödő ütemben.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan augusztusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben folyamatosan. Az index értéke alacsonyabb lett júliushoz képest, közelebb került az 50,0 ponthoz, de ezzel együtt is a második legmagasabb augusztusi 1995 óta.

Az exportindex csökkent

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt júliushoz képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt. Az exportindex ugyan csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését.

Drágul a réz, hiánycikk a hidraulikus munkahenger

Ebben a hónapban különféle alapanyagok és réz kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acél alapanyagból, felvonó alkatrészekből, hidraulikus munkahengerből, lágy polietilénből, papíripari alapanyagból (rostból), vasból és vegyipari alapanyagból. Jelentősebb árcsökkenésről egy termék esetében sem számoltak be a válaszadók.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem félünk, pedig kéne? Nagy pofon lehet a vége, ha elbízzuk magunkat

Nem félünk, pedig kéne? Nagy pofon lehet a vége, ha elbízzuk magunkat

Az előző negyedévhez képest egyes szegmensekben kis mértékben mérséklődtek a különbségek a munkavállalói bizalom terén novemberben, ugyanakkor továbbra is magas, csaknem 70 pontos értéket vett fel az index - derül ki a BNP Paribas Cardif biztosító és a Medián legfrissebb közös novemberi munkaerőpiaci kutatásából. Csakhogy így folyamatosan csökken a dolgozók motivációja is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38240.09-1.05%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?