4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Az EKB szerdán fogja tárgyalni az 500 eurós bankjegy kivonásának kérdését. Megerősödött a gyanú, hogy főleg a bűnözők használják, Németország és Ausztria viszont attól fél, hogy a készpénz visszaszorításával az EKB további bővíti a teret a 0 és negatív kamatok fenntartásához. Utóbbi az igazi gond.

Már jó ideje morfondírozik azon az Európai Központi Bank, hogy kivonja-e az 500 eurós bankjegyet, tekintettel arra, hogy a normál pénzforgalomban indokolatlanul nagy címlet (150 ezer forint), ezért leginkább pénzmosásra és a terrorizmus finanszírozására használják. A kivonás mellett szólna az is, hogy más világvalutákban sincsenek ekkora címletek: dollárból a százas a legnagyobb, fontból az ötvenes, miközben árfolyamban nincs messze egymástól a három valuta, vagyis a címletek összemérhetőek.

Korrupció és nagy címletek

Az EKB most újabb érvet kapott: korrupció vádjával letartóztatták Fabio Renzit, egy lombardiai politikust, és 17 ezer eurót találtak a lakásában 500-as és 200-as címletekben. Persze amíg nem születik ítélet Renzi ügyében, addig ez nem egy alátámasztott érv, csak ha bebizonyosodik, hogy ez a pénz valóban korrupcióból származik. Arra mindenesetre jó volt az ügy, hogy a közvéleményt megerősítse abban a hitében, hogy a nagyösszegű készpénzt és főleg a nagy címleteket leginkább nem jó célokra használják.

Duzzogó németajkúak

Ezek alapján valóban logikus is lenne az 500-as kivonása, csakhogy ez most a németek, osztrákok és luxemburgiak fokozott ellenállásába ütközik. Nem is azért, mert annyira akarnák a nagy bankjegyet, hanem mert rendkívül elégedetlenek az EKB korlátlanul laza monetáris politikájával. Arra gondolnak, hogy az 500-as kivonása a készpénzállomány csökkentésével, pontosabban a készpénztartás bonyolításával jár, és miután így kényszerűen számlán kell tartani a pénzt, a közös jegybanknak lehetősége van 0-n vagy akár a negatív tartományban tartani a kamatot.

Összeforrt a bűnnel

A legtöbb európainak fel sem tűnne, ha kivonnák a bankjegyet, mert az átlagember sosem találkozik vele. A bankautomaták sosem adnak ki ilyet, legfeljebb a bankfiókokban lehet szerezni, ha valaki kifejezetten ilyet kér. A Bloomberg szerint spanyolok korábban tréfásan el is nevezték bin Ladennek, elérhetetlensége miatt. Az olasz jegybank adatai szerint egyre kevésbé is forog a címlet: 7,5 milliárd euró értékben került vissza a jegybankhoz 2015-ben, míg csak 6,6 milliónyit bocsátottak ki.

Sokan pont azért félnek már a nagyobb bankjegyektől, mert azok a köztudatban összefonódnak a bűnözéssel. Ha valaki ilyennel akar fizetni, vagy azt bankba tenni, fél, hogy őt is lehetséges bűnözőnek nézik, de legalábbis gyanús, hogy ilyen bankjegy van nála. Így érthető, hogy a kereslet meredeken csökken iránta, és a dolog önbeteljesítővé válik: a végén tényleg csak a bűnözők eszköze lesz. Sőt, miután őket is gyanúba keveri, idővel ők is leszoknak róla.

Indokolni kell

Az EKB most leginkább egy olyan forgatókönyvet tart reálisnak, hogy nem nyomtat több 500-ast, de az eddigieket sem vonja be egyszerre, hanem hagyja, hogy abban az ütemben fogyjon a kinn lévő készlet, ahogy visszajutnak a bankjegyek a jegybankhoz, vagyis szép lassan kikopik a forgalomból. Persze az ennek hatására más bankjegyben megnövekvő igényt pótolni kell, és ez többletköltséget jelent, de hát Amerika is gond nélkül elbírja, hogy legfeljebb 100 dolláros bankjegyekkel oldja meg a készpénzigény kielégítését.

Ha a döntés a kivonás lesz, Mario Draghi gondos magyarázatot kell, hogy adjon. A német közvéleménynél úgyis rosszul áll az EKB szénája, ezért valahogy meg kell próbálnia jelezni, hogy nem a készpénzmennyiséget akarják a polgárok akarata ellenére csökkenteni. Talán még jobb lenne, ha azt is jelezné, hogy a 0 illetve negatív kamat erősen időleges, célja, hogy visszaállítsa a normál kamatok világát, és akkor csak kevesen fognak arra vágyni, hogy bankjegykötegeket tartsanak a párnacihában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG