7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A nyáron egymást követő zenei, gasztronómiai fesztiválok, turisztikai rendezvények az ingatlanpiacra is pozitív hatással van – derül ki az OTP Ingatlanpont országos ingatlanközvetítő hálózat friss piaci kitekintéséből. A nagy rendezvények a helyi ingatlanpiaci keresletre is pozitív hatással lehetnek, mivel ösztönözik a befektetési célú ingatlanvásárlást, de vannak települések, amelyek éppen a nyugalom miatt vonzóak.

A nagy tömeget mozgató eseményeken a szállodák és panziók mellett a fennmaradó szállásigényeket nagyrészt a nyaraló-, üdülő- és lakásbérbeadások elégítik ki. Ilyenkor gyakorlatilag minden típusú ingatlant ki lehet adni, a szokásos árnál akár 10-20 százalékkal drágábban is. Mivel a befektetést kereső ingatlanvásárlók a könnyen kiadható ingatlanokat keresik, így a nagyrendezvények pozitív hatással vannak erre a piaci szegmensre – véli Bodnár Balázs, az OTP Ingatlanpont értékesítési vezetője.

Sopronban és Zamárdiban már nincs egy szabad ágy

Sopronban, ahol kedden kezdődött a VOLT Fesztivál, szinte már lehetetlen kiadó ingatlant találni. A városban a fesztiváltól függetlenül is nagy kincs a szabad lakás, ház, az Ausztriába ingázó munkavállalók miatt ugyanis itt az egyik legélénkebb az ingatlanbérleti piac Magyarországon. A felszabaduló lakásokért gyakorlatilag teljes évben versenyeznek a bérlők, ez a fesztivál ideje még inkább megfigyelhető. Zamárdiban pedig, ahol a jövő héten kezdődik a Balaton Sound, már hetekkel ezelőtt lefoglalták az összes kiadó nyaralót, apartmant. A Tisza-tó nyaralóbérleti piacára is határozottan kedvező hatással vannak a szaporodó rendezvények, ilyenkor érezhetően megugrik az érdeklődés a 3-4 napra kiadó nyaralók, hétvégi házak iránt, a Velencei-tónál pedig a teljes nyári szezonban jól kiadhatók az üdülési célra használható ingatlanok.

Határozottan jót tesz a Balaton-környéki nyaralóbérleti piacnak, hogy a változatos programlehetőségeknek hála kezd kitolódni a szezon a tó körül, így gyakorlatilag egész évben ki lehet adni a hétvégi házakat, apartmanokat. Ennek is köszönhetően szép számmal akadnak befektetési célú vásárlók – egyes becslések szerint minden tizedik ilyen okból keres ingatlant a Balatonnál – véli Majoros Eszter, az OTP Ingatlanpont illetékes régióvezetője. 

A szakember hozzáteszi: természetesen továbbra is azok vannak többségben, akik saját célra vesznek üdülőt, számuk ráadásul az elmúlt években folyamatosan nőtt. A déli parton Siófok a legkeresettebb, ahol az előző évinél 7 százalékkal drágábban, 293 ezer forintos négyzetméteráron keltek el tavaly a nyaralók. Népszerű még Zamárdi is, itt 288 ezer forint volt egy négyzetméter, ami 5 százalékos drágulást jelentett.

Kik bérelnek nyaralót?

A nyaralóbérlés elsősorban a fiatalok, baráti társaságok, illetve a nagycsaládosok körében népszerű, a tapasztalatok szerint ezt a megoldást nagy átlagban legalább 3-4 éjszakára veszik igénybe. Ennél rövidebb időszakra szóló, vagy kisebb létszámú társaságok foglalásai elsősorban valamely rendezvényhez köthetőek. 

A piac az ország hagyományos üdülőövezeteire, illetve turisztikailag frekventált környékeire koncentrálódik. A Balaton déli oldalán főként az új építésű apartmanházak partra néző, másfél-két szobás lakásai és a kis alapterületű, felújításra szoruló önálló családi házak iránt mutatkozik élénk kereslet, ezeknek a lakásoknak az ára 15-25 millió forint között mozog. A családi házak iránt elsősorban az idősebb vásárlók érdeklődnek, az árak pedig vagy a 6-15 millió, vagy a 15-25 millió forintos ársávban találhatóak, attól függően, hogy az ingatlan milyen messze található a parttól. 

A vevők nagy részben fővárosiak, illetve Kelet-Magyarországról érkeznek. Emellett dinamikusan nő a külföldi kereslet is, igaz a német és a holland vevőknek egészen más igényeik vannak, mint a magyaroknak. Ők általában a parttól messzebb, 10-30 kilométerre fekvő, csendes kistelepüléseken vásárolnak rosszabb állapotú házakat, amelyeket aztán felújítanak, és ahol hosszabb időt töltenek el.

A legkedveltebb települések a Balatonnál

A Balaton északi partján a legnépszerűbb környékek közé Balatonalmádi, Balatonfüred, Tihany és szomszédsága tartozik. Ezeken a területeken a kisebb nyaralók, a családi házak és az építési telkek is keresettek, jellemzően 10-15 millió forint körüli értéken. A régebbi típusú, jellemzően egyszobás nyaraló-apartmanok iránt is van érdeklődés – ezekért 4-7 millió forint körüli összeget hajlandóak a vevők fizetni. 

Újra jelentkeznek érdeklődők a Balaton-felvidéken található kis házakra, telkekre is. Egy szűkebb vevőkör kedvelt célpontja még a nyugati medence környékén Hévíz, Keszthely és Szigliget, ahol egyaránt mutatkozik kereslet a belvárosi kis lakások, illetve a vízközeli vagy panorámás ingatlanok iránt. A keleti medencében Balatonakarattya, Balatonkenese és Balatonvilágos vízparti ingatlanjai számítanak keresettnek. Az értékesítők úgy látják, az északi parton is kelendőek az új építésű apartmanházak lakásai, amelyek négyzetméterét Balatonfüreden akár 1 millió forintért is kínálhatják, de a többi nagyobb településen is a 350-500 ezer forintos árak az általánosak. A vevőkör hasonló a déli partéhoz, a különbség csak az, hogy a külföldi vevők között itt sok orosz állampolgárságú is van, akik Hévízen és környékén keresnek maguknak nyaralóingatlanokat.

Most érdemes lehet lépni

A Tisza-tó térségében is egyre több rendezvényt, fesztivált szerveznek, ami jó hatással van az itteni nyaralóbérleti piacra, illetve ingatlanforgalomra. A mesterségesen kialakított tóhoz leginkább a környező nagyvárosokból, Debrecenből, Miskolcról, Szolnokról érkeznek a vendégek, akik jellemzően egy-egy hosszú hétvégére vesznek ki nyaralót, főként Poroszlón vagy Abádszalókon. 

A térségben nagyon komoly turisztikai fejlesztések történtek az elmúlt években, több mint 35 milliárd forintnyi beruházás van folyamatban, ezek hatása előbb-utóbb megjelenik majd az ingatlanárakban is – véli Pók Tibor, az OTP Ingatlanpont régióvezetője. Jelenleg azonban még kifejezetten alacsony szinten vannak az árak - főleg a Balatonhoz viszonyítva –, így most különösen kedvező lehetőséget jelent a nyaralóvásárlás, hiszen rövidesen jelentkezhet a fejlesztések kereslet-generáló és árfelhajtó hatása a térség ingatlanpiacán. Befektetési céllal is érdemes lehet a térségben vásárolni, az élénkülő turizmus hatására ugyanis a nyaralóbérleti piac is lendületet kaphat a Tisza-tónál- tette hozzá Pók Tibor.

A Tisza-tó térségében jelenleg leginkább két típusú ingatlant keresnek a vásárlók: az erősen felújításra szoruló, 1,5-4 millió forint közötti, part közeli parasztházakra zömében a horgászturizmus irányából mutatkozik kereslet, míg a jó minőségű, újszerű nyaralókra, apartmanokra a családosok részéről van igény. Érdekesség, hogy az 5-9 millió forint közötti „középkategóriás” nyaralókra még viszonylag alacsony az érdeklődés a tónál, itt várható felfutás a következő években.

A Velencei-tó térségére nem jellemzőek az országos nagyrendezvények, többnapos fesztiválok, ezért inkább a nyugalmat kedvelők és az idősebbek körében népszerű ez a terület.  A nyaralóbérlés azonban itt is bevett üdülési forma, elsősorban az olcsó ingatlanokra van kereslet, elhelyezkedés szempontjából Velence és Gárdony területe közkedvelt. A Velencei-tó környékén is érdemes annak gondolkodnia, aki nyaraló, hétvégi ház vásárlását tervezi. Az árak jelenleg alacsonyan vannak, azonban az elmúlt évek jelentős fejlesztéseinek köszönhetően – Velencei-tó kapuja projekt, kerékpárút – fellendülés várható a helyi ingatlanpiacon – mondja Szabó Márta, az OTP Ingatlanpont illetékes régióvezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
Ingatlan Így lehet pályázni a felújítási ingyen milliókra
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 16:19
Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei.
Ingatlan "Szivacsházakban" fogunk lakni?
Buksza blog | 2024. április 26. 16:16
Európa boldogabb felén olyan megoldásokkal kísérleteznek, amelyek megváltoztatják a lakóházakról alkotott képünket és új szintre emelik a víz felhasználását.
Ingatlan Aggódnunk kell a sok üres raktár miatt?
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 15:06
Még mindig rengeteg új ipari ingatlan van építés alatt vagy tervben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG